Teaser: Plannen rondom SailGP voor Nederland

Nicholas Heiner kondigde onlangs aan een Nederlandse deelname in de SailGP te willen. Jaap Zielhuis ziet hier wel iets in. Zo belanden we van een gesprek over Moth zeilen in een conversatie over de SailGP.

Door Anke Haadsma | 30 mei 2022

SailGP Nederland

Teaser: Plannen rondom SailGP voor Nederland

Door Anke Haadsma | 30 mei 2022

Advertentie

Dit weekend sprak ik op de Dutch Water Week met Jaap Zielhuis, bondscoach Watersportverbond, en Nicholas Heiner, oud-olympisch Finn zeiler. Beide deden ze mee met het Open Nederlands Kampioenschap Moth zeilen. Het gesprek ging over hun relatie van coach en zeiler naar nu zeilmaatjes. Of zwemmaatjes zoals ze zichzelf afgelopen weekend noemden. Maar ook spraken we over de SailGP, want Nicholas heeft zijn zinnen gezet op een Nederlandse deelname aan deze formule 1 zeilrace.

“Mijn frustratie is dat landen als Denemarken en Canada, landen die niet de kwaliteit en het niveau zeilers als wij hebben binnen het olympisch, die krijgen het voor elkaar een SailGP campagne te lanceren”, zo stelt Jaap. “Dat zijn kleine en niet eens zulke rijke landen, ik denk dan dat we dit in Nederland ook moeten kunnen.” Op het gebied van kwaliteit, kennis en kunde zit een Nederlands SailGP team er zeker in, er ligt vooral een financiële uitdaging geven Jaap en Nicholas aan.

Team Allianz bondscoach Jaap Zielhus
Bondscoach Jaap Zielhuis
Fotograaf: Richard Langdon/Ocean Images

Heiner zet zinnen op SailGP Nederland

We komen tijdens het gesprek uit op de SailGP omdat Nicholas eerder al had aangekondigd zijn zinnen te hebben gezet op een Nederlandse campagne. In het persbericht van 25 mei zegt hij het volgende:

“Ik wilde vooruit met de Finn. Dat wil ik nog steeds. Nu de Finnklasse is verdwenen uit het olympisch programma, wil ik niet terug naar de Laser, dat voelt niet goed. En dat past niet in mijn visie dat we met Nederland mee moeten doen in de SailGP.”

De Flying Moth, waar hij en Jaap dit weekend in zeilen, is daar een goede opstap voor staat in het persbericht omschreven:

Het is een volledig foilende zeilklasse waar alle grote namen van het huidige SailGP circuit en de America’s Cup in meevaren. Nathan Outteridge, Blair Tuke, Peter Burling en Glenn Ashby om maar een paar te noemen. “Als er ergens een circuit is waar ik aansluiting kan vinden bij SailGP is het in de Flying Moth,” legt Heiner uit.

Nicholas Heiner Moth ambitie sluit aan bij visie SailGP Nederland
Nicholas Heiner in de Moth tijdens het Open Dutch Sailing Championship van 27 t/m 29 mei 2022
Foto: Sander van der Borch

Ambities in de Moth klasse

Nicholas zijn ambitie in de Moth is dus duidelijk, maar wat is de ambitie van Jaap vraag ik mij af. Op de Dutch Water Week vraag ik het hem: “Ik wil leren foilen en leren hoe zo’n bootje werkt. Persoonlijk omdat het gewoon leuk is zo weer nieuwe dingen te leren. Maar ook wel als coach. Je moet tegenwoordig wel, anders kun je over tien jaar ander werk gaan zoeken. Het zeilen gaat namelijk die kant op, ik wil gewoon wel begrijpen waar het over gaat als die foilende zeilers praten over de behandeling en vormen van foils.”

In de daaropvolgende reactie van Nicholas, is het duidelijk wat hij van zijn voormalig coach verwacht: “En je wordt straks natuurlijk coach in de SailGP Nederland, dus dan moet je wel.”

Jaap: “Ja, het zou suf zijn als ik dan niet eens weet hoe foilen werkt…”

Aangezien ons gesprek origineel ging over de relatie tussen Jaap en Nicholas, stel ik voor het gesprek over de SailGP op een later moment voort te zetten. Vinden ze een goed idee, want ze nemen graag de tijd om hierover te praten. Lees het interview met de heren over hun prestaties in de Moth tijdens het ONK op de Dutch Water Week via deze link.

Binnenkort: Meer SailGP Nederland

Binnenkort dus meer SailGP praat op Zeilwereld. Heb jij een vraag of opmerking over de SailGP en de visie van Nicholas hierin? Plaats hem in de comments onder dit artikel, of mail ze mij via anke@zeilwereld.nl.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.