Zeilwedstrijden nog beter volgen door een innovatieve applicatie

Zeilwedstrijden beter volgen en begrijpelijker maken voor het grote publiek. Dat is het doel van de Sailing+ experience, een app ontwikkeld door Sailing Innovation Center en TU Delft.

Door Anke Haadsma | 14 augustus 2023

Sailing+ experience zeilapp Sailing Innovation Center en TU Delft

Zeilwedstrijden nog beter volgen door een innovatieve applicatie

Door Anke Haadsma | 14 augustus 2023

Advertentie

Zeilen is geen kijksport, op het WK deze week in Scheveningen blijkt dat maar weer eens. Dagelijks komen veel mensen kijken bij de havenhoofden wanneer de boten richting het water vertrekken. Maar wat er vervolgens op de wedstrijdbanen gebeurt, dat is nauwelijks zichtbaar.

Tegenwoordig heb je steeds meer mogelijkheden om de wedstrijd toch te volgen, zeilliefhebbers kennen de live trackers uiteraard, en aan de hand van de uitslagen en de verhalen van de zeilers zelf wanneer ze terugkeren weten we een beetje wat er op het water gebeurt. Maar de spanning van het echt volgen van een wedstrijd, dat blijft een lastig ding.

Sailing Innovation Center en TU Delft zijn met dit issue aan de slag gegaan, hier is de innovatieve Sailing+ experience uitgekomen. Een app waarmee je de zeilwedstrijden nog beter kunt volgen. Met realtime tracking- en windinformatie, een mooi vormgegeven 3D animatie van de boten en het wedstrijdveld en heel veel extra informatie rondom de wedstrijden.

De Sailing experience app wordt de hele week getest op het WK Zeilen in Scheveningen

Sailing+ experience testen op het WK

Annemiek Bekkering, project manager bij het Sailing Innovation Center, voormalig topzeilster in de 49erFX én toernooidirecteur van het WK, vertelt meer over deze app: “Je kunt de wedstrijden vanuit allerlei points of view bekijken. We hebben veel werk in de app zitten, en de ontwikkelaar vanuit TU Delft heeft ook wel wat slapeloze nachten gehad. Maar we zijn blij dat we de app deze hele week kunnen testen.”

De bedoeling is dat de app deze week wordt getest door het publiek en ze ervaring laten opdoen met het gebruik van de app. Sailing Innovation Center en TU Delft vragen hiervoor feedback waarmee ze de app weer kunnen door ontwikkelen en verbeteren.

Live toelichting op de wedstrijden

Het festivalterrein van het WK, te vinden op het Noorderstrand van Scheveningen, is de plek waar je de app kunt bekijken. Hier zijn ook diverse live presentaties van de app op het podium. Hierbij geven de toernooidirecteuren Annemiek en Dorian van Rijsselberghe, tweevoudig olympisch kampioen op de RS:X, toelichting op een wedstrijd aan de hand van de app.

Dit geeft een supermooi inkijkje in de wedstrijden, niet alleen door de app, maar ook door het commentaar van de twee oud-topsporters. Zij weten als geen ander hoe het eraan toegaat op het water. Zo vertelt Annemiek tijdens een 49er wedstrijd hoe er aan boord gepraat wordt: “Hier tackt Amerika Nederland op zijn bek. Zo zeggen we dat dan in de boot als een boot in een upwind rak overstag gaat boven een andere boot.”

Niet alleen een interessant inkijkje, ook nog eens heel leerzaam voor zowel zeilers als niet zeilers. Er wordt uitgelegd hoe een wedstrijdbaan precies in elkaar steekt, welke keuzes de zeilers moeten maken gedurende de wedstrijd en hoe bijvoorbeeld lay-lines werken. Met de app krijg je daarnaast ook toegang tot relevante gegevens die niet alleen zeilers, maar ook nieuwkomers inzicht geven in de wedstrijd en de verschillende strategieën die eraan ten grondslag liggen.

Toernooidirecteuren Annemiek Bekkering & Dorian van Rijsselberghe tijdens de opening ceremonie van het WK.
Foto: Sailing Energy / World Sailing

“Doel is niet de app straks in de kast te laten liggen”

“De app is, helaas, nog niet beschikbaar voor het publiek”, geeft Annemiek aan. “Maar we willen hem straks natuurlijk niet in de kast hebben liggen, het uiteindelijke doel is om de app wereldwijd beschikbaar te maken. Om dat straks mogelijk te maken zijn we nu ook op zoek naar iemand om de app straks te ‘adopteren’.”

Waar Sailing Innovation Center en TU Delft heel sterk zijn in het ontwikkelen van de app met alle gegevens, zoeken ze nog een partner om de app straks ook aan het grote publiek te kunnen aanbieden.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.