Eindelijk Satisfaction in de Nacht en Ontij Race

In het weekend dat de wintertijd ingaat, wordt de Nacht en Ontij Race gevaren. Met een extra uur slaap cadeau is de wedstrijd van Harlingen naar Terschelling een fantastische seizoensafsluiter. Dit jaar waren de mannen van Sailing Satisfaction ook van de partij. Eindelijk.

Door Jeanne Bommeljé | 03 november 2021

Satisfaction Nacht Ontij Race

Eindelijk Satisfaction in de Nacht en Ontij Race

Door Jeanne Bommeljé | 03 november 2021

Advertentie

Afgelopen weekend was het eindelijk zo ver: De race waar velen naar uit hebben gekeken. De Nacht & Ontij Race 2021! Van de 130 deelnemers is er één boot waarvan de bemanning écht stond te popelen. De jongens van Sailing Satisfaction hebben namelijk de laatste drie jaar enorme pech gehad met hun beoogde deelname. Wie zijn deze drie mannen, en wat ging de vorige keren mis? Job doet verslag, en vertelt wat er zo bijzonder is aan deze race.

v.l.n.r. Dennis, Job & Nick bij aankomst op Terschelling

Job, Nick en Dennis zeilen alle drie al hun hele leven. “Vroeger zeilden we wedstrijden in kleine open bootjes. Naarmate we ouder werden zijn we steeds op grotere boten gaan zeilen. In 2018 zijn we naar Denemarken gezeild en daar hebben we de smaak te pakken gekregen van het zeilen op zee. De droom om voor langere tijd te gaan zeilen is tijdens deze vakantie ontstaan. Begin 2021 zijn we daarom actief gaan zoeken naar een schip. Uiteindelijk hebben we in mei ons geschikte schip gevonden: een Doug Peterson 51.”

Het plan is om op 1 juni te vertrekken op wereldreis. In de tussentijd maken de heren zich klaar. Dat gaat grotendeels om het klussen, maar wedstrijdvaren helpt natuurlijk ook om het schip nog beter te leren kennen. De race stond ten slotte al een lange tijd op hun verlanglijst.

“We besloten alsnog de veerboot naar Terschelling te pakken

Job – Sailing Satisfaction

Pech tijdens de eerste Nacht & Ontij race

“De eerste keer dat we mee deden met de Nacht & Ontij Race kregen we schade. Het grootzeil kwam vast te zitten in de mast en wilde niet meer naar beneden. Met grote spijt keerden we terug naar Harlingen om het te fixen. We waren al zo vroeg weer terug bij de start dat we besloten om alsnog de veerboot naar Terschelling te pakken. Zo konden we toch nog de sfeer proeven van de zeilers die wel waren gefinisht.”

“Het was een goede keuze om de wedstrijd af te lassen.”

Job – Sailing Satisfaction

Poging twee

“Het jaar daarop woei het te hard op de dag van de race. Wij zijn toen nog wel naar Terschelling gevaren omdat wij vonden dat we het wel aankonden, maar de officiële Nacht & Ontij Race was afgelast. Er waren een paar andere boten die ook met ons naar de overkant gingen. Het was een spectaculaire tocht, maar we kwamen erachter dat het wel een goede keuze was om de wedstrijd af te gelasten. Het woei écht heel hard.”

Eindelijk

“Vorig jaar werd de race weer door onze neus geboord vanwege corona. Maar dit jaar was het dan eindelijk zo ver. Samen met nog drie goede vrienden konden we de race varen op onze eigen boot. We zijn goed op elkaar ingespeeld, maar met z’n zessen is wedstrijdvaren op de Satisfaction wel even aanpoten. Het is best een grote boot. Een van ons was chef-voordek. De andere zorgde voor het grootzeil. Ik stond achter het stuur, en de drie andere waren bezig met zeilen trimmen en navigeren. We voelen ons thuis op de Waddenzee, dus dat scheelt. Het weer was niet super maar de wind was perfect.”

“Als je er niet teveel een wedstrijd van probeert te maken, dan heeft iedereen een leuk evenement”

Job – Sailing Satisfaction

De sfeer

Het is een race en er wordt wel hard gevaren, maar de gezelligheid staat voorop. Sterker nog, als je er niet teveel een wedstrijd van probeert te maken dan heeft iedereen een leuk evenement. Iedereen mag mee doen met de race. Al onze ouders deden mee. Je mag ook mee doen met een huurboot, alleen, met z’n tweeën of met een leuke groep. Zo kom je veel bekende tegen op het water en dat maakt het ook zo leuk.

Tijdens de race moet je wel echt goed blijven opletten. In de betonning is het smal. Er is geen moment in de race dat je geen mensen om je heen hebt. De veerboot komt er ook soms tussendoor en die heeft voorrang. Er is geen saai moment. Bij de finish kom je iedereen weer tegen. Op Terschelling is de sfeer heel leuk. Door de regen zat iedereen binnen, maar iedereen is blij dat ie er is. Kortom: het perfecte weekend om op Terschelling te zijn.”

Satisfaction Nacht Ontij Race

Op 1 juni 2022 gooien de mannen van Sailing Satisfaction de trossen los om de wereld rond te zeilen. Het plan is om, na een laatste Skylger Koffie op Terschelling, de boeg naar het zuiden te richten om voor een lange periode te zeilen.  Nieuwsgierig naar het team van de Satisfaction? Volg dan hun social media of houd hun blog in de gaten.

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.