Paul en Arianne trainen fulltime op het droge voor jeugd- en vrouwen America’s Cup
Door Anke Haadsma | 03 april 2024
Advertentie
Dag in dag uit trainen ze op het droge voor de UniCredit Youth en Puig Women’s America’s Cup in Barcelona komend najaar. Door een selectie DutchSail-zeilers wordt getraind in een simulator die zich bevindt in het Scheveningse topzeilcentrum. “Het zoute water in je ogen mis je wel”, aldus Paul Hameeteman. Hij is een van de geselecteerde Youth-zeilers.
Paul kennen we als groot talent in de ILCA-klasse. We spraken hem eerder over zijn ambities richting de Olympische Spelen. Maar speciaal voor dit project heeft hij die campagne even op pauze gezet. “Na het WK in Scheveningen afgelopen zomer heb ik het ILCA-zeilen op een lager pitje gezet”, vertelt Paul. “Toen ben ik in dit project gestapt.”
Na de eerste selecties bleef er uiteindelijk een groep van twaalf zeilers over: zes vrouwen en zes jongeren (onder de 25 jaar). Klik hier voor de selectie van Nederlandse zeilers. Deze twaalf zeilers worden begeleid door een drietal coaches: PieterJan Postma, Annemieke Bes, Cas van Dongen en een groep van experts. Dit allemaal onder de naam: JAJO Team DutchSail.
Veelzijdige groep zeilers
De droom van de America’s Cup zit er al veel langer in bij Paul. “Toen ik nog in de Optimist zeilde, liet mijn vader me een keer een foto van de Cup zien. Daar is het voor mij eigenlijk al begonnen. In 2019 werd de Youth America’s Cup aangekondigd, toen hebben we met een clubje al gezegd dat we daarbij wilden zijn.”
Zo gezegd, zo gedaan lijkt het wel, maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Terwijl een deel van de selectie de mogelijkheid heeft fulltime te trainen, waarbij ze de simulatortrainingen afwisselen met trainingen op het water, bevat de selectie ook een aantal olympische zeilers. Zij hebben de focus nu natuurlijk vooral liggen op de Olympische Spelen in Marseille komende zomer.
Paul: “Het is een hele veelzijdige groep zeilers met olympische zeilers, foilers en oceaan zeilers. Juist die variatie maakt onze samenwerking denk ik ook veel sterker. Met de groep zeilers die hier fulltime mee bezig is, leren we de simulator (en dus de boot, red.) steeds beter kennen. Die waarde voegen wij toe aan het team. De olympische zeilers nemen juist weer heel veel kennis vanaf het water mee. Zo vullen we elkaar enorm goed aan. Dit is misschien wel een veel sterkere samenwerking dan wanneer we met zijn allen alleen maar in de simulator trainen.”
Lees ook: Nederland proeft aan de arena van de America’s Cup met een jeugd- en vrouwenteam
Kennis uitwisselen
Bij de vrouwenselectie gelooft ook Arianne van de Loosdrecht, The Ocean Race Sprint Cup-winnaar met het Poolse Team WindWhisper, dat dit een goede manier van samenwerken is. “De combinatie met de olympische zeilers is volgens mij juist heel goed. Ik zit ook, samen met onder andere Paul, fulltime in het project en train dus veel in de simulator. Hierdoor leren we de boot waar we straks mee gaan zeilen nu al heel goed kennen. Wat ik ook vooral zie is dat de communicatie steeds beter gaat. Ik ben dat wel gewend vanuit mijn ervaring met grote teams, maar in de selectie hebben we ook een aantal zeilers die altijd solo hebben gevaren. Die kennis kan ik dus goed aan hen overdragen. En ja, juist de combinatie met de olympische zeilers die weer hun eigen kennis kunnen delen, dat werkt heel erg goed.”
Voor Arianne ligt de grootste uitdaging in het leren foilen. “Het blijft gewoon zeilen en we doen dat allemaal op een zeilboot en dat verandert wat mij betreft niet. Alleen foilen is wel nieuw voor mij. Dat maakt het spelletje heel technisch. Voor veel van ons is dat aspect heel nieuw.”
Ook voor Paul als ILCA-zeiler is dit een nieuwe discipline. “Ik ben ook veel in de Waszp aan het zeilen om het foilen te leren. Mijn weken bestaan zo uit drie tot vijf dagen in de simulator waarbij we tussendoor in de sportschool zitten. In het weekend zoeken we juist wel vaak het water op, dan ga ik bijvoorbeeld Waszp-zeilen en laatst zijn we met een kleine groep onder leiding van Annemieke gaan matchracen in Elliots in Medemblik. Belangrijk voor als we in de finale terecht komen, maar ook om onze communicatieskills te trainen.”
Volledige focus op dit zeilproject
Er wordt vooral gefocust op het fleetracen. Tijdens de Cup bestaat de eerste groepsfase namelijk uit fleetraces tussen de zes teams in iedere poule. Van daaruit gaan de drie beste teams per poule door naar de volgende ronde, die weer bestaat uit fleetraces tussen de overgebleven zes teams. De twee beste teams vanuit die fleetrace, gaan door naar de finale. Die finale is een allesbeslissende matchrace. Ook belangrijk dus om die skills te trainen.
Net als Paul heeft ook Arianne alle andere zeilactiviteiten tijdelijk aan de kant geschoven voor dit project. Arianne kwam zelf net terug van The Ocean Race Sprint Cup, toen de eerste selecties al begonnen. “De selecties waren op het Gardameer in Italië, een dag nadat wij waren gefinisht in het Italiaanse Genova. Ik ben toen dus heen en weer gereden om deel te nemen aan de selecties, terwijl The Ocean Race nog niet officieel afgesloten was. Na die selecties kon ik half augustus fulltime in dit project stappen. Ik sta nog steeds open voor een oceaancampagne, maar voor nu ligt al mijn focus even op de Women’s America’s Cup.”
De komende tijd stellen we de meer zeilers en coaches uit het team aan jullie voor. We raden je ook aan de podcastserie van ALLSportsRadio te luisteren: Missie Barcelona, de team DutchSail podcast