Sir Robin Knox-Johnston over Kaap Hoorn: “Zwaarste uitdaging”

Al eeuwen is Kaap Hoorn een beangstigende plek voor zeilers. Maar de magische kaap heeft ook een enorme aantrekkingskracht op zeilers, weet ook Sir Robin Knox-Johnston.

Door Riemer Witteveen | 15 februari 2023

Robin Knox-Johnston

Sir Robin Knox-Johnston over Kaap Hoorn: “Zwaarste uitdaging”

Door Riemer Witteveen | 15 februari 2023

Advertentie

Wederom is de Golden Globe Race een ware en zware afvalrace. Nog maar vier zeilers varen nog non-stop mee en twee hebben er al één tussenstop op zitten en varen nu in de zogenoemde Chichester-klasse. De Zuid-Afrikaanse Kirsten Neuschäfer nadert de mythische Kaap Hoorn met rasse schreden en zal deze waarschijnlijk in de nacht van woensdag op donderdag ronden. Indiër Abhilash Tomy zit 350 mijl achter haar.

Op de Facebookpagina van de Golden Globe Race is organisator Don McIntyre dagelijks aan het woord. In een video in de ochtend vertelt hij over de situatie in het wedstrijdveld en wat de zeilers nog te wachten staat die dag. Recentelijk een leuk verhaal op die pagina van Sir Robin Knox-Johnston, de brit die in 1969 de geschiedenisboeken inzeilde als eerste persoon die solo én non-stop rond de wereld zeilde. Hij is inmiddels behoorlijk grijs, maar nog altijd begaan met het solo oceaanracen. In 54 jaar tijd zeilde hij vrij vaak langs het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika en hij kent de oceaan daar als geen ander.

Kaap Hoorn
De kaap kreeg z’n naam van de Nederlander Willem Schouten die in 1616 aan boord van de Eendracht het landpunt rondde. Schouten vernoemde de rots naar het havenstadje Hoorn. Foto: Piet Barber/Wikimedia(CC BY-SA 3.0)

Knox-Johnston vertelt

The uitdaging van Kaap Hoorn komt voort uit de zuidelijke ligging op 56 graden zuiderbreedte, waar het bekend staat als de lengtegraden van de ‘Screaming Fifties’ (‘schreeuwende vijftigs’), en omdat het op het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika ligt, slechts 600 mijl verwijderd van Antarctica. Voor de verdere ‘Roaring forties’ is de oceaan 2000 mijl breed. Het Andesgebergte tracht de winden naar het zuiden te duwen, waar ze ophopen in de kleine opening die ‘Drake’s Passage’ wordt genoemd. De winden hebben daar de neiging om de stromen te versnellen en omliggende winden te versterken in de buurt van wat niet voor niets als de waterige Himalaya’s bekend staat.

Afgelopen zondag en maandag zien we stormachtige winden noord van Kaap Hoorn voor de kust van Chili, welke afzwakken op maandag, maar weer op kracht terugkomen op woensdag.

In die ruige zeeën in je eentje een boot beheren en besturen is niet gemakkelijk. De zelfstuurinrichtingen, die de boten op koers houden, zijn kwestbaar. Dat hebben we ook gezien toen koploper Simon Curwen uitweek naar Chili toen zijn uitrusting het liet afweten vorige week. Zeilers moeten continu op hun hoede zijn om ervoor te zorgen dat de boot zo comfortabel mogelijk op de golven ligt en ze rustmomenten kon pakken wanneer mogelijk. En dat terwijl terwijl ze in de gaten houden dat de boot vrij blijft van Kaap Hoorn met z’n verticale kliffen en woeste rotspartijen.

Carolijn Brouwer Reddingsvest Volvo
Carolijn Brouwer voor Kaap Hoorn. Niet solo, wel gaaf. Foto: Martin Keruzore/Volvo AB

De komende dagen zullen erg zwaar zijn voor de zeilers. Ze zijn moe, nat, koud. Ze navigeren, verzorgen hun zeilen, slapen korte slaapjes, vinden momenten om te koken en eten om hun krachten te behouden. Komende donderdag zal de wind zijn afgenomen naar een comfortabele sterkte terwijl de stormen naar verplaatsten naar het oosten en noorden van de beroemde kaap. Hopelijk zorgt dit voor een veilige passage.

Het gevoel van opluchting wanneer Kaap Hoorn gepasseerd is en Zuid-Amerika een barriere vormt tegen de lange, rollende deining en ongenadige depressies die hier rond de aarde gaan, is een moment van triomf. De zwaarste, meest dreigende en veeleisende stuk van de wereldmomzeiling ligt dan achter hen. Ze hebben dan bereikt wat voor elke zeiler de zwaarste uitdaging is: een solo passage om Kaap Hoorn.

RKJ

Kijk ook

In deze video zeilt Sir Robin nog één keer rond Kaap Hoorn. Het weer staat hem en zijn bekende bemanning zelfs toe om aan land te gaan. De video geeft een redelijke indruk van het zware weer rond de kaap.

Video: Sir Robin Knox-Johnston met Skip Novak, Sir Ranulph Fiennes and John Simpson rond Kaap Hoorn.

Lees ook

Omslagfoto: Bill Rowntree/PPL

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.