Sneekweek: van simpele zeiltocht tot feestweek

Vandaag start Europa's grootste binnenwater zeilevenement; de Sneekweek. Dertig verschillende klassen verschijnen dit jaar aan de start in alle formaten en voor alle leeftijden.

Door Anke Haadsma | 03 augustus 2024

Omslagfoto website Zeilwereld.nl-Sneekweek

Sneekweek: van simpele zeiltocht tot feestweek

Door Anke Haadsma | 03 augustus 2024

Advertentie

Veel zeilers gebruiken de Sneekweek als hun vakantieweek. Het is de ideale verhouding tussen overdag zeilen en ’s avonds genieten van de sfeer en de vele feestjes. Opvallend genoeg is de Sneekweek niet alleen bij zeilers populair, ook toeristen komen massaal af op deze week.

Tekst: Anke Haadsma
Dit artikel verscheen eerder in ons Voorjaarsmagazine 2024

De laatste jaren kan de Sneekweek rekenen op zo’n 800 deelnemers, tel daarbij op 10.000 van zeil- en feestliefhebbers en je hebt een enorm zeilevenement. Bijzonder om te bedenken dat de Sneekweek al bestaat sinds 1814, de zeilwedstrijd tenminste. Het feest eromheen vond zijn oorsprong in de jaren ’30 van de vorige eeuw.

Bron: Sneekweekfeeest.nl

Het begon bij een soldaat

In 1814 kwam een Friese soldaat, de Sneeker Jacob Sjoukes, terug uit zijn diensttijd in het Franse leger. Zijn stadsgenoten voeren toen massaal uit om hem te verwelkomen. Het werd een zeiltocht van Sneek naar Joure. Dit beviel erg goed, waarop werd besloten jaarlijks zeilwedstrijden te houden. Dit groeide uit tot de beroemde Sneeker Hardzeildag. 

De zeilsport werd steeds populairder en meer deelnemers meldden zich aan voor de Hardzeildag. In 1934 werd besloten een complete zeilweek om die ene dag heen te organiseren, de Sneekweek. Dat eerste jaar deden er 177 boten mee en was er ook al een sociaal programma met een kermis.

Affiche eerste Sneekweek Bron: Sneekweek

Die allereerste Sneekweek was een wedstrijdserie van zes dagen die ontstond door het samenvoegen van de wedstrijden van de toenmalige twee zeilverenigingen in de stad: de Koninklijke Zeilvereniging Sneek (KZS) en de Sneeker Zeilclub (SZC). Het eerste deel van de serie werd georganiseerd door de KZS, met hun eigen boeien, wedstrijdcomité en prijzen. De tweede helft van de week nam de SZC de organisatie over, ook weer met eigen boeien, comité en prijzen.

Dit zouden we nu natuurlijk een heel onhandige manier vinden. In 1966 zagen de beide zeilverenigingen ook in dat het veel slimmer is om samen te werken. Dus richtten ze het Sneekweek Comité op en zouden ze voortaan gezamenlijk de zeilweek organiseren. Dit leidde in 1981 vervolgens weer tot het samengaan van beide zeilverenigingen tot één vereniging: De Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS).

Een Koninklijke vereniging
De KZS werd in 1925 koninklijk na een bezoek van koningin Wilhelmina, prins Hendrik en prinses Juliana. Zij bezochten de stad Sneek vanwege het 400-jarig bestaan ervan. Op de website van het Koninklijk Huis is te lezen wanneer een vereniging zich ‘Koninklijk’ mag noemen. Voor de KZS, later de KWS, was dit omdat de vereniging een rijke geschiedenis heeft en zich gedurende vele jaren heeft ingezet voor de bevordering van de watersport, het organiseren van evenementen en het stimuleren van de zeilsportcultuur. De koning of koningin van Nederland heeft daartoe het predicaat ‘Koninklijk’ verleend.

De KWS heeft meerdere malen koninklijk bezoek gehad:
– In 2001 bezochten Prins Willem Alexander, zelf ook een fervent zeiler, en Maxima de zeilwedstrijden van de Sneekweek. Dat jaar bestond de zeilvereniging 150 jaar.
– In 2010 bezocht Koningin Beatrix de Sneekweek vanwege het 75-jarig bestaan van de zeilwedstrijden. Dat jaar deden er ruim 1.000 boten mee.

De vele tradities

Een zeilwedstrijd met zoveel historie, kan niet zonder tradities. De vlootschouw tijdens de openingsdag is er zo eentje. Die openingsdag valt jaarlijks op de eerste vrijdag van augustus en vindt plaats in de Kolk voor de Waterpoort in het centrum van Sneek. Voor vele toeristen misschien wel het enige moment dat ze daadwerkelijk een zeilboot zien varen. De kermis die al tijdens de eerste Sneekweek werd georganiseerd, groeide uit tot de feestweek zoals we deze nu kennen, compleet met straattheater, braderie en de nodige feestjes.

Op het Starteiland worden gedurende de week ook verschillende activiteiten georganiseerd. Op maandag is het familiedag met activiteiten voor jong en oud, dagelijks zijn er optredens van DJ’s en artiesten en de woensdag staat in het teken van de Sneeker Hardzeildag. De prijsuitreiking met slotfeest in de feesttent op donderdag zorgt ervoor dat alle deelnemers het zeilfeest in stijl kunnen afsluiten.

In ons Wintermagazine 2023-2024 spraken we met Bart Desaunois, hij gaat al sinds jaar en dag naar de Sneekweek in zijn 2.4mR. Voor hem is de Sneekweek een echte vakantieweek waarbij hij natuurlijk altijd zo hard mogelijk om de boeien probeert te gaan. Er zijn veel zeilers die elkaar jaarlijks weer treffen op de Sneekweek, waarbij ze overdag strijden om de eer op het water, en ’s avonds gezellig samen de sfeer proeven.

Bart Desaunois in zijn 2.4mR tijdens de Sneekweek

De eerste keer naar de Sneekweek

En dan zijn er ook nog altijd zeilers die nog nooit op de Sneekweek zijn geweest, maar al jarenlang de vele verhalen van deze zeilweek aanhoren. Marc, eigenaar van de community Belongs on the Water, is zo’n zeiler. “Deze zomer ga ik mijn eerste Sneekweek beleven. Ik kom uit Limburg, dus voor mij is het niet bepaald om de hoek. We zeilen hier op de Maasplassen bij Roermond, ik heb zelf een 420 waar ik veelal alleen mee zeil. Soms neem ik jonge opstappers mee, omdat ik hen graag wil inspireren ook te gaan zeilen.”

Ondanks dat je zou verwachten dat een zeiler graag meedoet met de wedstrijden tijdens de Sneekweek, vertelt Marc dat dit niet zijn intentie is. “Ik ben geen wedstrijdzeiler, ik denk dat ik vooral het plezier en de gezelligheid wil meemaken en natuurlijk medezeilers wil ontmoeten.”

De 87ste Sneekweek vindt plaats van 3 tot en met 8 augustus 2024, met de officiële opening op vrijdag 2 augustus. Jaarlijks doen er ruim 30 zeilklassen mee aan dit zeilevenement. Uitslagen van de Sneekweek zijn te vinden via de site Sneekweek.nl.

Hieronder vind je de letterlijke tekst uit het artikel over de Sneekweek, dat in 1966 verscheen in de Leeuwarder Courant.

Hardzeildag Sneek-week met weinig zeilwind

Hollands Regenboogteam kan de eindzege niet meer ontgaan

De Hardzeildag in de Sneek-week trof het gisteren bijzonder, want het was in tegenstelling tot andere jaren, uitgezocht weer. De gehele dag scheen de zon over het Sneekermeer en dit lokte menig zeilliefhebber om een kijkje te nemen op deze traditionele Hardzeildag. Het was om en op het Sneekermeer allemaal even fleurig. Het kon niet mooier, hoewel het wat de wedstrijden betrof, gerust iets harder had kunnen waaien. Vooral in de morgenuren was er sprake van drijfpartijen, waaraan schier geen einde scheen te komen. Bovendien kwamen de zuchtjes wind uit verschillende richtingen, voornamelijk uit het zuidoosten. De wedstrijdleiding besloot terecht, de te zeilen banen te halveren en toen om vier uur ’s middags de wind iets aanwakkerde en pal uit het oosten kwam, kwamen de wedstrijdschepen toch nog vlot binnen. In bijna anderhalf uur tijd werden honderden schepen bij de finish afgeblazen.

Voor het Friese Regenboogteam is het een bijzonder slechte dag geweest, want het verloor met groot verschil ook de tweede van de drie teamwedstrijden tegen Holland. Het ziet er wel naar uit, dat Holland opnieuw met de overwinning zal gaan strijken. Holland won, evenals dinsdag met 31.1 tegen 24 punten en staat nu na twee dagen voor met 62.2 tegen 48 punten. Overigens was bij deze lange weg van drijven geen sprake van een wedstrijd, want tussen de als eerste gefinishte Regenboog en het laatste schip zat een verschil van vijf kwartier. De Regenbogen kwamen zo laat binnen, dat de start voor de open wedstrijd veertig minuten uitgesteld werd, om stuurlui en bemanning wat op verhaal te laten komen.

Het duurde dus allemaal bijzonder lang bij deze teamwedstrijd, waarbij Röfekamp een gunstige start had. Hij kon echter zijn eerste plaats niet consolideren, want Bouw van Wijk: kwam al vrij vlug uit de achterhoede opzetten en toen hij eenmaal de leiding had, behield hij die ook. Hofland lag steeds op de tweede plaats en die behield hij tot het einde. Van Wijk werd dus eerste, Hofland tweede en twintig minuten na hem kwam Röfekamp als derde en best geplaatste Fries binnen. Daarna volgden Alberda en De Wilde, doch de drie volgende plaatsen waren weer voor de Hollanders, namelijk De Goederen, Bakker en Tol. Oppenhuizen en De Vries kwamen ver achteraan als negende en tiende door de finishlijn. 

Geen spanning

In de open wedstrijden gebeurde natuurlijk wel veel. Maar door de veelheid aan klassen en boten en vooral door de aanvankelijk eindeloos schijnende drijfpartij, is het moeilijk om alles enigszins te overzien. Veel spanning was er overigens niet en ook de starts waren veel te rustig. Dat kon ook moeilijk anders. Toen om ongeveer vier uur er eindelijk wat zeilwind kwam, stevenden de bootjes bij tientallen tegelijk op de finish af, waar het soms heel moeilijk viel te constateren, wie als eerste over de streep ging. Alles zeilde door elkaar. De strijd in de Jeugdklasse is wel beslist nu Teer uit Wormerveer weer eerste werd. De Vaurienklasse levert elke dag een andere winnaar op. Nu was het De Voogt uit Haarlem die won, maar Swart uit Koog aan de Zaan en De Groot uit Vlissingen zijn de kandidaten voor de hoofdprijs. In de OK Jollenklasse A moest Roel Wester uit Grouw ditmaal genoegen nemen met de tweede plaats achter Pabbruwee uit Sneek. De hoofdprijs kan Wester echter moeilijk meer ontgaan. Van Hellemond uit Vlissingen verstevigde zijn positie door een zege in de Flying Juniorklasse. In de 30 m2-klasse heerst nog veel spanning, nu Tjeerd Geveke zegevierde. Adema staat evenwel het gunstigst voor de hoofdprijs.

In de 22 m2-klasse gaat de hoofdprijs waarschijnlijk naar Goedemoed, die eerste werd. Jaap Helder, die zaterdag derde werd en maandag buiten de prijzen viel, boekte na de overwinning van dinsdag, gisteren zijn tweede zege. Zijn broer Joop kwam direct na hem als tweede binnen en de strijd om de hoofdprijs gaat nu verder tussen beide broers. Joop heeft met twee eerste en twee tweede plaatsen de beste papieren, maar het zal van de resultaten van vandaag afhangen of zijn voorsprong groot genoeg is in de 16 m2-klasse A. Theo Aukema uit Sneek zegevierde in de Topklasse. In de Pampusklasse is D. de Haan, na zijn overwinning van gisteren, vrijwel zeker van de hoofdprijs.

In de Regenboogklasse speelden de Hollanders opnieuw een belangrijke rol. Bouw van Wijk liet zich gisteren niet door Hofland verrassen. Hij won voor de derde maal, met Hofland op zijn spiegel. Jack de Wilde (Sneek) werd derde, Bakker eindigde als vierde en Alberda viel als vijfde nog juist in de prijzen.

Lees meer zoals dit:

We konden geen vergelijkbare berichten vinden.

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.