Volgens traditie gaan de stembussen weer open

De diverse sportawards geven jaarlijks een mooi overzicht van de sportieve prestaties en hoogtepunten dat jaar. Maar voor een sporter gaat het toch vooral om de medailles?

Door Anke Haadsma | 05 oktober 2022

Zeiler van het jaar

Volgens traditie gaan de stembussen weer open

Door Anke Haadsma | 05 oktober 2022

Advertentie

Het is weer zover, het einde van het jaar. De stembussen gaan open en je kunt weer stemmen op de sporters van het jaar in allerlei awardshows. Ik vind hier altijd wel iets van. Het is een mooie traditie hoor, en voor de genomineerde sporters een super mooie erkenning voor de prestaties in het afgelopen jaar. Prestaties die eerder over het algemeen allang zijn bekroond met medailles, en in sommige sporten met een zak geld.

Begrijp me niet verkeerd, ik geniet heel erg van dit soort awardshows. Het geeft altijd een mooi overzicht van sportieve prestaties van het afgelopen jaar. En ik stem ook vaak enthousiast mee, zeker wanneer er zeilers genomineerd zijn, dat zie ik als een mooi moment om de zeilsport te promoten.

Haagse sporters van het jaar

Vorig jaar was zo’n mooi voorbeeld. In Den Haag, de stad waar ik woon, vindt jaarlijks het Haags Sportgala plaats. Nu is dit natuurlijk ook de thuisstad van menig zeiler met het topzeilcentrum aan zee. De ogen van ieder sportgala waren dit jaar natuurlijk gericht op de medaillewinnaars van de Olympische Spelen die zomer. Met medailles in drie verschillende zeildisciplines is het niet heel verwonderlijk dat er veel zeilers tussen de genomineerden zaten.

Op de dag van de uitreiking, bleken ‘we’ in bijna alle categorieën nog in de prijzen te vallen ook! Kiran Badloe (RS:X) werd sportman van het jaar, Marit Bouwmeester (ILCA6) sportvrouw, Annemiek Bekkering & Annette Duetz (49erFX) sportploeg, de award voor sporttalent ging naar Paul Hameeteman (ILCA6) en tenslotte werd Aaron McIntosh (RS:X) ook nog uitgeroepen tot sportcoach van het jaar. Een betere reclame voor de zeilsport kon ik me op dat moment even niet bedenken!

Stembussen voor sportawards zijn weer open

Afgelopen week zag ik de eerste ‘stembus’ voor zo’n awardshow weer opengaan, voor ‘Rolex World Sailor of the Year’. De laatste jaren staan hier vaker Nederlanders in het rijtje, en ‘we’ hebben deze prestigieuze award ook al een aantal keer gewonnen. Opvallend detail, het zijn steeds Nederlandse vrouwen die hiermee vandoor gaan. Zo is Carolijn Brouwer maar liefst tweemaal tot beste zeilster van de wereld uitgeroepen. In 1998 voor haar wereldtitel in de Europe klasse. Tien jaar later, in 2018, stond ze nogmaals op het podium, dit keer samen met de Spaanse Marie Riou voor hun aandeel in de winst in de Volvo Ocean Race met Dongfeng Racing Team.

Sportawards, de beste zeilers van de wereld in 2018
Carolijn Brouwer (midden) in 2018 met de prestigieuze sportaward in handen, links van haar teamgenoot Marie Riou en rechts de winnaar in de categorie man: Pavlos Kontides (tweevoudig wereldkampioen ILCA7)

Andere Nederlandse zeilsters die deze award al eens naar huis hebben genomen zijn Margriet Matthijse (1999, Wereldkampioen Europe) en Marit Bouwmeester (2017, goud Olympische Spelen in Laser Radiaal). Marit gaf destijds het volgende commentaar op deze award: “Het is een prijs die je niet kunt winnen, maar die je ontvangt. Het voelt als een erkenning voor alles wat ik gewonnen heb.”

Ook dit jaar maken Nederlandse zeilers kans om bekroond te worden tot beste zeilers van de wereld. Bij de vrouwen is het 49erFX team met Annette Duetz en Odile van Aanholt genomineerd na het behalen van hun wereldtitel. Bij de heren maakt het 49er team bestaande uit Bart Lambriex en Floris van de Werken kans op deze award, ook zij werden vorige maand, voor het tweede achtereenvolgende jaar, wereldkampioen in hun klasse.

Onopgemerkte zeilprestaties

Zoals aangegeven vind ik wel iets van deze awardshows. Vooral ben ik echt supertrots op de Nederlandse zeilers, hun prestaties blijven duidelijk niet ongemerkt voor de rest van de wereld (en vorig jaar in Den Haag). Maar er zijn zoveel meer zeilers die uitzonderlijke prestaties leveren wat mij betreft. Kijk maar eens rond naar al die verhalen van zeilers die wij verzamelen hier op Zeilwereld. Ik doe het veel zeilers niet na wat zij allemaal bereiken in tochten om de wereld of hun klussen aan de boot. Ik snap ook wel dat die het niet halen voor de verkiezing van de beste zeiler van de wereld hoor, maar toch.

Eerlijk, eigenlijk ben ik dus vooral supertrots op de Nederlandse zeilers, ik moedig iedereen daarom ook van harte aan via deze link te stemmen op Annette & Odile en Bart & Floris. Stiekem kijk ik ook weer uit naar de Nederlandse versie van de Zeiler van het Jaar, inclusief dat leuke feestje waar al die zeilers hun wetsuits en zeilpakken even verruilen voor een net pak of een jurk. En wie weet worden de Haagse zeilers ook wel weer genomineerd voor de Haagse sportverkiezingen, reken maar dat ik dan ga stemmen!

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.