Bart Desaunois in de spotlight

Al 46 jaar aan het zeilen, en nog vermaakt hij zich met volle teugen. Bart Desaunois vaart op alles wat drijft, maar geniet vooral van snelle wedstrijdboten. Lees Bart zijn verhaal in deze spotlight!

Door Redactie | 23 maart 2022

Bart Desaunois

Bart Desaunois in de spotlight

Door Redactie | 23 maart 2022

Advertentie

Hij begon 46 jaar geleden, op zijn 12de, met zeilen bij de zeeverkenners in Enkhuizen. Tegenwoordig vaart hij op alles wat drijft. Bart Desaunois bezit maar liefst 3 boten: een kleine 2.4mR voor wedstrijden op binnenwater, een motorboot (tender van 6,5 meter) voor binnenwater en het IJsselmeer en de 10 meter lange Figaro 2, Batfish.

Maar daar houdt het nog niet op voor Bart, hij vaart ook op andere boten. Zo heeft hij met zijn broer twee keer de Palma Vela in Mallorca gewonnen in een Draak en vaart hij evenementen voor Team Heiner, waar hij ook training geeft aan de Talents. Tenslotte vaart hij, dankzij zijn broer die schippert op een superjacht, regelmatig wedstrijden op superjachten in Mallorca en doet hij deliveries. Spotlight Bart Desaunois beantwoord onze vragen en vertelt zo zijn verhaal.

Bart Desaunois 2.4mR
Bart Desaunois in zijn 2.4mR

Wat is je lievelingsplekje aan boord?

Mijn huidige boot, de Figaro 2, is een compleet lege racer. Het enige comfort wat ik aan boord heb is een eenpits gasstelletje. Toch heb ik wel een lievelingsplekje. Voor de navigatie tafel heb ik een grote fatboy (zitzak) waar ik heerlijk in kan liggen. Vanuit die positie kan ik mooi de laptop en klokken in de gaten houden en ontspannen als dat nodig is.

Wat is het meest hachelijke moment dat je hebt meegemaakt aan boord?

Ik heb niet een echt hachelijk moment meegemaakt. Ik ben iemand die de gevaren van te voren zo goed mogelijk probeert in te schatten en terugschakelt voordat er echt brokken komen. Ik heb twee keer een wedstrijd met 35 knopen wind alleen op de fok uitgevaren, en gewonnen.

Een situatie die mij wel is bijgebleven was in 2018 tijdens een delivery van een 30 meter aluminium jacht van Halifax Canada over de Labradorzee naar Nuuk, de hoofdstad van Groenland. We hebben daar een paar keer 60 knopen wind gehad met een behoorlijk ruige zee. Water en lucht temperatuur tussen de 2 en 5 graden. Je hoorde de boot werken en ik besefte wel dat als er wat fout zou gaan, het dan ook wel echt in de problemen zouden zijn. Gelukkig waren boot en bemanning goed voorbereid en sterk genoeg, zo is er niets mis gegaan.

Bart Desaunois Groenland
Langs de ijsschotsen bij Groenland!

Wat voor boot heb je en is dit jouw droomschip?

Ik ben een wedstrijdzeiler en mijn voorkeur gaat dan ook uit naar snelle schepen. Mijn eerste boot was een J-24, daarna een IOR 3⁄4 tonner (een Oyster SJ35). Gevolgd door een Kwart tonner, een J-109, een J 133 en dan nu een Beneteau Figaro 2 (genaamd Batfish). De Figaro 2 is in Frankrijk een bekend type, er is een groot professioneel circuit waarin de profs zich laten zien. Drie jaar geleden zijn ze daar overgestapt naar de Figaro 3 met foils en kwamen de Figaro 2 boten op de markt.

De J-133 is nog altijd mijn beste boot geweest en ik heb daar 10 jaar heerlijk mee gevaren. Omdat ik de laatste jaren hoofdzakelijk double handed en solo vaar werd de J-133 met zijn ruim 13 meter en gennakers van +/- 175m2 mij te groot. De Figaro 2 is licht en breed (lang 10 meter, breed 3,45 meter en weegt 3 ton) en met spinnakers en gennakers van maximaal 80m2 beter te mannen. Verder varen we met een water ballast systeem (260 liter) en is het een planeer boot. We hebben al wedstrijden naar Frankrijk, Engeland en vorig jaar in Denemarken gevaren. De plannen zijn om dit jaar wedstrijden te varen in Noorwegen, Zweden en Denemarken.

Op welke zeilbestemming vaar jij het liefst wedstrijden?

Dat is toch wel de Middelandse zee en het Caribisch gebied. Hoofdzakelijk omdat de temperatuur daar toch een stuk aangenamer is dan hier in de regio. Zeilen is toch hoofdzakelijk een buitensport. In 2015 heb ik op San Francisco bay de Big Boat series gevaren. Onder de Golden Gate Bridge en rond Alcatraz wedstrijden varen was toch ook wel heel speciaal.

Bart Desaunois Batfish
Bart Desaunois vaart met Batfish duohanded of solo

Wat vind jij een handige accessoire die je veel gebruikt?

Ik ga nooit varen zonder de afstands bediening van de stuurautomaat om mijn nek. Omdat ik hoofdzakelijk solo en duohanded vaar, is het belangrijk om controle te houden over de boot als je op het voordek aan het werk bent of in de fatboy beneden achter de laptop zit mee te kijken.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Het zeilen is mij in die 46 jaar nooit gaan vervelen. De wind, de omstandigheden en de bestemmingen zijn elke keer weer anders. Zo is het ook voor alle andere zeilers. Iedereen beleeft de sport op zijn eigen manier en op zijn eigen niveau. Of je nu die plassenzeiler bent die zenuwachtig is om de eerste keer het IJsselmeer op te gaan of dat gezin die met een ‘zeilende caravan’ (positief bedoeld) naar mooie stadjes zeilt, iedereen vaart op zijn eigen niveau. Belangrijkste is dat je plezier beleeft aan het zeilen.

Bart Desaunois spotlight
Bart met zijn voorgaande boot, een J-133
Foto: Boris Nieuwenhuijzen/StudioBMN1

Zoals Spotlight Bart Desaunois ook eens jouw verhaal vertellen?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij over twee weken wel in de spotlight!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.