Joost Smits in de spotlight

In de spotlight staat deze keer zeilinstructeur Joost Smits. Wie wel eens een cursus heeft gevolgd bij Zeezeilschool Scheveningen, herkent hem misschien wel. Hier deelt hij zijn zeilverhaal.

Door Redactie | 06 april 2022

Zeezeiler Joost Smits in de spotlight

Joost Smits in de spotlight

Door Redactie | 06 april 2022

Advertentie

Hij leert anderen de fijne kneepjes van het zeilen op zee, we zien hem dan ook regelmatig de haven van Scheveningen uitvaren. Joost Smits is zeilinstructeur bij Zeezeilschool Scheveningen. Hij doet in deze functie aan veel zeilwedstrijden op zee mee en heeft hierdoor ongetwijfeld veel verhalen. Tijd om deze zeezeiler in de spotlight te zetten.

Wanneer ben je begonnen met zeilen en waarom is dit echt je passie geworden?

Ik ben begonnen met zeilen in de tweede klas van de lagere school. Wij woonden toen in het buitenland, daar zijn we begonnen op de zeilclub met een rubber opblaasboot met een ra zeil en een touw eraan vast. Daarna volgde een piraatje, met zijn tweeën in de laser en bij mijn vader in de 470 als bemanning.

Het zeilen is ongeveer tien jaar geleden een passie geworden toen ik ben gaan wedstrijdzeilen bij de Zeezeilschool. De huidige boten waar ik op vaar hebben dat versterkt.

Wat voor boot zeil je nu?

Ik zeil voornamelijk op een Farr 45 en heb onlangs samen met mijn vriendin een Sunfast 3200 gekocht. Dit zijn de boten waar ik het meeste mee vaar.

Joost Smits vond zijn passie voor zeilen zodra hij de zee op ging

Wat is een absolute don’t aan boord voor jou?

Ik denk wanneer mensen zeggen dat het aan de boot licht, als het resultaat niet naar wens is. Dan lijkt het me dat je beter wat harder kunt zeilen. Verder vind ik het erg als er lomp en argeloos met de spullen wordt omgegaan. Smijten en gooien waardeer ik niet. Dat heeft er ook mee te maken dat we de boten van een ander mogen gebruiken bij de zeilschool. Ik vind het bijzonder dat dat kan.

Wat is je lievelingspositie aan boord?

Dat is veranderd in de loop van de tijd. In het begin vond ik sturen het mooiste. Dit veranderde nadat ik, toen ik nog jong was, met mijn broers een keer een gijp met een overstag verwarde. Hierbij raakten we een andere BM midscheeps op het Gaastmeer. Daarna durfde ik heel lang niet meer sturen.

Op het voordek ben ik de afgelopen jaren verder gegroeid tijdens het racen, het is een erg leuke positie om lekker je ding te doen. Laatst zat ik tijdens een race ook op de positie van de grootzeil trim. Dat vond ik ook erg leuk wat betreft de samenwerking met de stuurman. De high aspect fok vind ik het mooiste zeil omdat je die zo mooi kan trimmen. Eigenlijk vind ik de meeste posities wel leuk!

Zeezeiler in de spotlight
Nadat hij als kind een aanvaring had gehad, durfde hij even niet meer te sturen. Inmiddels is hij van de schrik bekomen en staat de zeezeiler weer vrolijk aan het roer

Wat is het meest bijzondere wat je hebt meegemaakt aan boord?

Tijdens het WK 2018 dat in Scheveningen gehouden werd hadden we een erg gemotiveerde groep. De voorbereiding zat goed in elkaar en de handeling was dik in orde. Op de laatste dag was onze stuurman wegens omstandigheden verhinderd en heb ik een vriend van me gevraagd om te sturen.

Het waaide flink toen we op de boei aan kwamen varen en een loefdrop deden met de spinnaker. Toen de boom weg ging en de fok omhoog kwam, hoorde ik in als zijn verbazing achter me ‘wat gebeurt er nou’. Ik zei tegen hem dat hij gewoon door kon varen en deze diepte kon aanhouden, we lagen goed. Achteraf kregen we van hem het compliment dat het zo leuk varen was geweest die dag. Dat is wel erg bijzonder, want complimenten geven aan elkaar doen we niet vaak.

Wat eet jij op wedstrijddagen?

In de ochtend vind ik het leuk om eieren voor de wacht te bakken en dan lekker met een volle buik aan dek of de kooi in te gaan. Verder hebben we de afgelopen tijd een goeie kok aan boord gehad met de lange afstandswedstrijden. Om dan s ’avonds boeuf bourguignon te krijgen met aardappels vind ik erg lekker.

Welke wedstrijd wil jij graag nog eens zeilen?

De Fastnet Race van 2023 van Cowes naar Cherbourgh. Afgelopen keer hadden we een leuk team, de boot was in orde met een volledige zeilgarderobe. Twee wachten die de capaciteit hadden om snel te zijn. Een leuke mix tussen ervaring en enthousiasme met een navigator buiten de wacht. Het zag er goed uit tot tien minuten voor de start toen de top van het grootzeil uit de mast kwam met hijsen. Bij de tweede poging gebeurde dit weer. Er bleek iets mis te zijn met de verstevigingen op de mast en de hoogte van de riffen van het nieuwe grootzeil.

In plaats van te starten zijn we Cowes ingevaren om in de mast te gaan kijken. Er werd toen snel duidelijk dat het tweede rif niet meer bruikbaar was omdat de track over anderhalve meter was gekneusd. Starten van de race was niet verantwoord.

In plaats van naar het westen te varen zijn we die avond met een derde rif en een j4 richting huis gegaan. Na 25 uur varen waren we thuis in plaats van aan het racen. Dat was niet leuk want we hadden er allemaal erg veel zin in. Nu kijk ik dus extra uit naar de Fastnet Race van 2023.

Joost Smits in de spotlight
Joost Smits op het voordek van de Farr 45 van Zeezeilschool Scheveningen

Wat vind jij een handige accessoire in het zeilen die je veel gebruikt?

Een klapblok, we hebben op de Farr 45 geen echte halve wind zeilen en dat lossen we op door een buitenschoot te varen op een klapblok.  Deze zetten we op een oog aan de zijkant van de boot om het schootoog verder naar buiten te brengen. Hier vaart de boot erg hard mee en geeft een goed te hanteren tuig, ook met meer wind.

Net als deze zeezeiler in de spotlight komen?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij over twee weken wel in de spotlight!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.