Column: Zeilen in voetbaltenue

Jelmer is van veel markten thuis op zeilgebied, waar hij tegenwoordig zijn vaste basis vind aan boord van VO65 Janssen de Jong, stapt hij nu ook met een sterrenteam aan boord van een SL47 in de Star Sailors League.

Door Jelmer van Beek | 07 september 2022

Star Sailors League Nederland

Column: Zeilen in voetbaltenue

Door Jelmer van Beek | 07 september 2022

Advertentie

Jelmer van Beek is schipper op de VO65 Janssen de Jong. De boot die komend jaar aan The Ocean Race deelneemt als Sailing Team NEXTGEN. Voor Zeilwereld neemt hij ons mee in zijn avonturen en ervaringen richting The Ocean Race.

Omslagfoto: Het Nederlandse team tijdens het traningsweekend. Foto: Martina Orsini

Ook al heb ik het WK voetbal van 1974 niet meegemaakt, de verhalen en beelden van dit verloren WK met Johan Cruijff, heb ik als jong voetballertje wel meegekregen. Die helden van toen droegen een oranje shirt met Hollandse Leeuw, witte broek en kousen. En exact zo’n tenue dragen wij tijdens een training voor de nieuwe Star Sailors League voor landenteams.

Jelmer van Beek Star Sailors League Nederland
Jelmer van Beek in zijn ‘voetbaltenue’

Deze vrijdag, zaterdag en zondag zijn we in Zwitserland voor onze eerste (en enige) trainingsdagen, voordat we in november deelnemen aan de finales in Bahrein. De organisatie heeft – net als bij tennis – alle resultaten van alle zeilers over de hele wereld verwerkt in een ranking. Dankzij de goede resultaten van alle Nederlandse zeilers zijn we als vierde geplaatst en kunnen we straks direct instromen in de kwartfinale.

Star Sailors League Nederland met mix van ervaren zeilers

Het Nederlandse team is een mix van ervaren zeilers, met op hun naam olympische wedstrijden, matchraces, oceanraces en de America’s cup. Aan captain Roy Heiner, met ervaring in al deze disciplines, de opdracht hier een mooi team van te maken.

Star Sailors League Nederland het team
Een deel van het Star Sailors League Nederland team: Bart Lambriex, Peter van Niekerk, Jelmer van Beek, Rutger Vos en Nicholas Heiner.
Foto: Martina Orsini

De vrijdagochtend begint met een mediamoment. We worden opgemaakt en gaan direct door naar de foto- en filmstudio. De organisatie wil ons in de media brengen om zo de zeilsport te promoten. Van deze beelden gaan ze een ‘’Panini’’ voetbalalbum en Lego-poppetjes maken. Ik ben heel benieuwd.

Gelukkig mogen we daarna snel het water op. In onze prachtige outfit zeilen we op de SL47. Een snelle kielboot, geschikt voor 9 zeilers, met gennaker, grinder en twee stuurwielen. De boot heeft geen reling, dus iedereen heeft iets vast om overboord te kunnen hangen.  

Dit is de eerste training met het complete team. Coach Roy vertelt bij de briefing dat hij verschillende opstellingen wil proberen om zo het beste team te vinden. Het geeft ook iedereen de kans de boot goed te leren kennen.

Ik begin op een vertrouwde plek en start de training als stuurman. De boot is in goud ‘gewrapt’ en zo zeilt de SL47 ook: ze reageert als een laser op het roer met de stabiliteit van een kielboot.

Star Sailors League Nederland Jelmer van Beek
Jelmer op zijn vertrouwde plekje aan het roer, naast hem Rutger Vos en Odile van Aanholt.
Foto: Martina Orsini

Zaterdag en zondag hebben we nog twee trainingssessies. Nu ben ik grootzeil caddy, een positie waar je de grootzeiltrimmer helpt. Het is leerzaam om zo als tweede trimmer de boot goed te leren kennen en met andere teamleden samen te werken.

Tijdens de oefenwedstrijden tegen onder andere Australië, Brazilië en Zweden gaan we strak over de baan. We worden zeker uitgedaagd door deze zeilnaties.

De dagen zijn voorbij gevlogen en al snel zitten we alweer in het busje terug naar huis. Onderweg stoppen we bij de McDonalds. En even denk ik terug aan aan 20 jaar terug, Na een spannende wedstrijd, met mijn voetbalkousen en -schoenen nog aan, een Happy Meal eten met mijn voetbalmaatjes van de E1.

Met zeilgroet, Jelmer van Beek

Lees ook deze nieuwe Zeilwereld Verhalen:

Jelmer van Beek heeft de ambitie The Ocean Race te varen. Hij schippert al aan boord van de VO65 Janssen de Jong, waar Sailing Team NEXTGEN volgend jaar The Ocean Race mee gaat varen. Jelmer werkt hard voor zijn droom en hoopt dat hij een van de geselecteerde zeilers wordt die volgend jaar opstapt om de race om de wereld te varen. Op Zeilwereld deelt hij zijn weg hierheen en de avonturen met de VO65 in een maandelijkse column.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.