6 E-seminars over wedstrijdzeilen: Spijker je kennis bij

Het weer, navigatieprogramma's, je zeil- en boottrim, tactiek en de wedstrijdreglementen; je moet als wedstrijdzeiler met veel elementen om kunnen gaan om succesvol te zijn. Met de aankomende serie e-seminars van Team Heiner begin je 2021 straks met opgefriste en nieuwe informatie.

Door Riemer Witteveen | 24 december 2020

Team Heiner e-seminars

6 E-seminars over wedstrijdzeilen: Spijker je kennis bij

Door Riemer Witteveen | 24 december 2020

Advertentie

Na het succes van vorig jaar, organiseert Team Heiner ook aan het begin van 2021 weer een serie e-seminars voor wedstrijdzeilers en toerzeilers die net even wat meer uit hun boot en het weer willen halen. Waar de zes e-seminars over gaan lees je hier in de eigen woorden van de profs. Ook geven we drie keer gratis toegang tot een van de e-seminars weg!

Wie geven de e-seminars?

De e-seminars worden gegeven door drie jonge bekenden in de Nederlandse zeilwereld; Jolbert van Dijk, Arianne van de Loosdrecht en Jelmer van Beek. Alle drie zijn ze als Heiner Talent begonnen en hebben ze inmiddels een indrukwekkend cv opgebouwd waar niet alleen bekende internationale races op prijken, maar ook bekende schepen.

Jolbert van Dijk

Navigator Jolbert van Dijk
Navigator Jolbert van Dijk (c) Meghan Reilly/Oceanracers

Na jaren als zich om hoog te hebben gewerkt, is het voor Jolbert een kwestie van tijd voordat hij zich echt professioneel zeiler kan noemen. Langzaam maar zeker hoopt hij zijn schoenen te planten in de voetsporen van Marcel van Triest en Wouter Verbraak. Ondanks de coronacrisis heeft hij wel nog de nodige mijlen weten te maken. Jolbert: “De afgelopen tijd heb ik vooral veel weerberichten gedaan. Dat deed ik al voor wedstrijdteams, maar nu kwamen er ook nog cruisers bij die om mijn hulp vroegen. Veel zeilers wilden dat ik meekeek met hun route, vertrektijden en verwachtingen onderweg, maar ook gedetailleerdere routering. Een beetje van ‘kom ik een orkaan tegen?’ tot ‘wil je me bellen als ik overstag moet?’.

In de zomer wordt Jolbert nog Nederlands Kampioen F18 in Medemblik. Daarna zoekt hij de zon op en zeilt hij Les Voiles de Saint-Tropez als navigator op een Mylius 60 die hij vervolgens tijdelijk verruilt voor een 80-voets trimaran. “Vanaf Saint-Tropez voeren we die trimaran naar Malta, een trip van zo’n 700 mijl. Binnen 48 uur waren we over. De eerst drie uur haalden we een gemiddelde van 26 knopen! Met die boot voeren we toen de Middle Sea Race, maar er was weinig wind. We deden er drie dagen over wat erg lang is. Die delivery was een dag korter en 100 mijl langer!”

Jolbert stuurt de 80-voets trimaran

De e-seminars van Jolbert:

 • 5 Januari: Meteo
  “Ik begin theoretisch en vertaal dit in de e-seminars snel naar de praktijk om de theorie vervolgens met voorbeelden te bespreken. Het is een nieuw verhaal ten opzichte van de e-seminars van vorig jaar, maar uiteraard komen bepaalde zaken weer terug. De e-seminar over meteo wordt geen verhaal louter over weerkaartjes, maar neemt ook heel praktisch soorten wolken onder de loep en we bespreken verschillende meteorologische concepten en hoe je ze kunt gebruiken om sneller te varen.”
 • 12 Januari: Navigatie
  “Ook bij het e-seminar over navigatie wil ik niet te lang in de theorie blijven hangen. Voor dit e-seminar behandelen we een heldere casus: we gaan de North Sea Race om die voor te bereiden, een wedstrijd van Scheveningen naar Harwich. We lopen het proces van A tot B langs en gebruiken daarbij software, maar ik laat ook zien wat die software doet. Voor sommige toerzeilers zal het zeker interessant zijn, maar voor de gemiddelde toerzeiler misschien iets minder praktisch toepasbaar. Er wordt niet alleen dure navigatie software gebruikt, maar er komen ook tips voorbij om Navionics te gebruiken in wedstrijden en zelfs wat navigatietrucjes puur op de wind instrumenten.”
 • 19 Januari: Wedstrijdstrategie
  “Bij mijn laatste e-seminar bouwen we een mentaal plaatje. We kijken naar de racebaan als geheel en gaan in op waar de pijnpunten liggen, maar ook waar je kansen kunt grijpen. Zie het als een schatkaart om zo snel mogelijk van A naar B te komen.”

Arianne van de Loosdrecht

Arianne Van De Loosdrecht
Arianne Van De Loosdrecht

Arianne sloot 2019 af met de beroemde Sydney to Hobart yachtrace aan boord van een TP52. Daarna zeilde nog een aantal kleinere wedstrijden ‘Downunder’. 2020 was om overduidelijke redenen een rustiger jaar dan voorheen, maar begon goed met het behalen van haar Yachtmaster. Arianne: “Gelukkig kon ik nog wel af en toe het water op in coronatijd. Met Jelmer van Beek zeilde ik Childhood (een VO65, de oude Team Brunel) terug naar huis vanaf Sint Maarten en op dezelfde boot hebben we een nieuw record voor het rondje Denemarken gezet. In Nederland won ik in september nog het Nederlands Kampioenschap Matcharacen op een Elliott 6m. Daarnaast ook nog wat kleinere wedstrijden in Engeland en Nederland.”

Arianne vind je meestal aan de schoten. “Als trimmer bedien ik vaak de voozeilen, maar ook het grootzeil. Waterballast valt ook onder de trim en daar heb ik ook al eens de verantwoordelijkheid over gehad. In de Volvo 65 heb ik ook wel in ‘de pit’ gestaan. Hopelijk wordt het komend jaar een beter jaar en kunnen we de Europe Tour varen in aanloop naar de volgende Ocean Race”

Datum e-seminar van Arianne:

 • 26 Januari: Boot- en zeiltrim
  “In mijn e-seminar vertel ik simpelweg hoe je je boot sneller kunt laten zeilen. Ik ga in op de basisprincipes: het efficiënt gebruik maken van je zeilen, lift, stroming en weerstand, kiel, rompvorm en koppels en krachten. We gaan nu wel dieper op de stof in dan vorig jaar, en er is ook een half uur meer tijd. We kijken nu ook naar de verschillende tools die je kunt gebruiken voor je trim en hoe je dat toepast. Aan de hand van enkele racescenario’s maken we een vertaalslag naar de praktijk. Stel: je hebt een boei overvaren, wat dan? Of je lift heel dicht bij een andere boot, wat kun je dan het beste doen? Hoewel ik me richt tot wedstrijdzeilers, kan het ook voor toerzeilers nuttig zijn om meer te weten over trim en comfortabeler en sneller van punt A naar B te komen.”
Arianne Van De Loosdrecht
Arianne trimt het voorzeil. Foto: Graziella Miletti

Jelmer van Beek

Ook Jelmer van Beek wist ondanks de mondiale situatie nog de nodige mijlen te vreten. Eind vorig jaar zeilde hij Childhood naar Sint Maarten. In het voorjaar werd er helaas maar één wedstrijd gezeild met die boot in de Carieb, de Heineken Regatta met ook Bouwe Bekking aan boord. Jelmer: “Daarna zeilden we de boot weer van Sint Maarten terug naar Huis. Die trans-Atlantische overtocht was wel het hoogtepunt van het jaar. In juli hebben we met Childhood nog het record ‘Rondje Denemarken’ verbroken.” Aan het einde van de zomer zeilt Jelmer in exotischere oorden nog op Swans 50 en Swans 45. “Aan boord van die Swan 50 zat ik ook weer met Bouwe Bekking, maar ook met Volvo Ocean Race-veteranen als Peter van Niekerk en Pablo Arrarte.” Voor het WK matchracen in Bermuda vliegt Jelmer met zijn ‘Team DutchWave” nog naar Bermuda.

Jelmer van Beek

Data e-seminars van Jelmer:

 • 2 Februari: Wedstrijdtactiek
  “In mijn eerste e-seminar ga ik samen met de aanwezigen de baan rond. Het wordt een interactieve e-seminar, dus input vanuit het publiek is meer dan welkom! Hoe bereid je je voor op een rak en hoe zeil je slimmer? We kijken naar de moment waarop je het beste in kunt halen en wanneer je hier beter nog even mee kunt wachten, een risicoafweging dus. Ook hoef je niet altijd als eerste te finishen, maar als je altijd bij de top 5 zeilt heb je ook nog goede kansen over alles. Bij elke boei en op de startlijn kijken we naar mogelijkheden. Zo heb je straks weer handvatten waarmee je weer verder kan in het nieuwe seizoen.”
 • 9 Februari: Het wedstrijdregelement
  “Als voormalig rechtenstudent gaat het wedstrijdreglement mij in het bijzonder aan het hart. Er zijn het afgelopen jaar wat zaken gewijzigd in het reglement en daar staan we nu bij stil. Toch gaan we ook weer de baan rond om wat meer begrip te krijgen over hoe die regels in elkaar steken. Wist je dat je over bakboord niet altijd voorrang hebt? Met behulp van foto’s en video’s gaan we verschillende situaties uitpluizen.”
Jelmer van Beek DutchWave
Team DutchWave onder leiding van Jelmer op het water tijdens de Warren Jones Regatta 2019. Foto: Perth Sailing Photography

Winactie

In samenwerking met Team Heiner geeft Zeilwereld drie keer gratis toegang tot een e-seminar naar keuze. De drie geluksvogels die gratis een e-seminar mogen bijwonen zijn:

Marilou Renders (Boot- en Zeiltrim):

“Ik ben een fanatieke skûtsjesiler. Ik zeilde voorgaande jaren meer bij Team Emanuel, waarmee we in 2017 kampioen zijn geworden van de IFKS A-klasse. Na de zomer van 2019 besloot de schipper en een groot deel van het team te stoppen, maar wij hadden met een aantal ‘jonkies’ nog grote ambities. We zijn een nieuw team gestart en hebben middels diverse investeerders een eigen schip (skûtsje Drie Gebroeders) kunnen kopen, een droom!

Met de nieuwe start en het wegvallen van ervaren teamleden is veel kennis van boord. Wij hebben de ambitie om binnen 3 jaar van de C-klasse naar de A-klasse te promoveren, dus we moeten aan de bak! We hebben de nodige basiskennis aan boord, maar om onze ambities waar te maken is dat niet voldoende. We grijpen dus elke kans aan om onze kennis te vergroten, zoals deze e-seminars van Team Heiner.

Voor mij geldt dat ik een nieuwe positie heb, op het voordek. Ik houd me bezig met trim van de fok en balans. Mijn keuze is dan ook het e-seminar boot- en zeiltrim. De kennis die ik opdoe tijdens het seminar kan ik weer delen met mijn team, tijdens (theorie) teamsessies die we tijdens deze winter organiseren. Het zou geweldig zijn als ik via jullie gratis toegang tot dit seminar zou kunnen krijgen!”

Edwin Lenderink (Navigatie):

Ik zou graag kans maken op gratis deelname aan het e-webinar “Navigatie”.
De reden: we hebben afgelopen jaar een boot gekocht, Die was 12 jaar oud, dus een nieuwe plotter met Navionics erop gezet. Daar komen we zeeland mee rond tot nu toe, maar ik heb hem nog nooit gebruikt in wedstrijd verband (want die gingen niet door).

Christiaan van Eken (Boot- en Zeiltrim):

Ik ben Christian en heb zeker interesse in een van de e-seminars. Recent heb ik een prachtige cruiser/racer gekocht en meer informatie over boot- en zeiltrim is altijd welkom!

De winnaars ontvangen spoedig een mail met verdere informatie. Toegang tot de e-seminars kost €10,- en ze duren zo’n anderhalf uur. De tickets kun je aanschaffen op de website van Team Heiner: TeamHeiner.nl.

Lees ook:
Jolbert van Dijk over Vreemde wolken boven Alicante
Jelmer van Beek over America’s Cup
Rosalin Kuiper over haar weg naar de top
Laura van Veen: Hard werken en inzet tonen

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.