Team Heiner Talents missen grote wedstrijden

De Team Heiner Talents hebben niet stil gezeten de afgelopen anderhalf jaar. Hoewel ze geen grote wedstrijden konden varen, hebben ze fysiek, mentaal en op het water wel veel werk verzet.

Door Anke Haadsma | 08 september 2021

Team Heiner Talents

Team Heiner Talents missen grote wedstrijden

Door Anke Haadsma | 08 september 2021

Advertentie

Opgeleid worden tot allround zeiler, dat is wat de opleiding bij Team Heiner belooft. Christopher Bol zit in de ’20 groep van de Team Heiner Talents. Een vierjarige opleiding, twee jaar zitten erop, nog minimaal twee te gaan. “De opleiding duurt eigenlijk vier jaar, maar omdat wij door corona weinig wedstrijden konden varen, wordt er nu gekeken of we nog langer doorgaan.”

Ondanks dit heeft het team wel veel zeiluren gemaakt, alleen grote wedstrijden hebben ze nog niet meegemaakt. “Aan het begin van corona in 2020 hebben we een lange periode gehad waarin we niets mochten. Maar zodra er weer iets meer mocht, zijn wij ook gaan kijken wat de mogelijkheden zijn. Zo zijn we in Lasers gaan zeilen om zo voldoende zeiluren te maken. Ook hebben we veel aan onze mentale kant gewerkt om als team te groeien.”

Christopher Bol Team Heiner Talent
Christopher Bol, Team Heiner Talent

Voorbereiding Nederlands Kampioenschap SB20

Afgelopen seizoen begon voor het jonge team ook weer met veel trainen. Op de SB20 werden veel uren gemaakt. “Wij mochten al vrij snel weer sporten omdat we allemaal onder de 28 zijn. Naast trainen hebben we ook een aantal wedstrijden mee kunnen pakken. We wilden ons eigenlijk gaan voorbereiden op de grotere wedstrijden in het buitenland. Zo is vorige week het WK SB20 in Cascais gevaren, dit was een goede afsluiting geweest van onze SB20 tijd. Helaas konden wij hier niet heen, nu gaan we voor het Nederlands Kampioenschap begin oktober.”

De voorbereiding op dit NK is in volle gang. Onlangs heeft het team het Open Belgisch Kampioenschap gevaren, Christopher: “We hebben tijdens dit evenement wisselende resultaten behaald. We waren niet 100% voorbereid, maar het was wel een heel leerzaam evenement. Voor ons wordt het Open Nederlands Kampioenschap in Medemblik ons piekevenement. Daarmee sluiten wij ook onze periode in de SB20 af.”

Team Heiner Talents NK 2020
Team Heiner Talents tijdens het NK in Medemblik 2020. Foto: Klaas Wiersma

“Ter voorbereiding varen we komend weekend ook de Sportboten Cup in Enkhuizen. Hier zullen we veel deelnemers tegen komen die ook op het NK in actie komen. Er zijn nu al 20 boten ingeschreven, dus het wordt een interessant evenement. Vorig jaar hebben we het NK ook gevaren, het wordt interessant om te zien wat onze leercurve is geweest.”

Grote leercurve tijdens 24 Uurs Zeilrace

Na het NK stapt het team over naar de MaxFun 35. “We hebben hier al wel wat blokken trainingen op gehad, ook hebben we hier de 24uurs mee gevaren. Maar vanaf volgend seizoen moet dit echt onze wedstrijdboot worden en gaan we meer leren over boothandeling en zeiltrim. Hopelijk kunnen we volgend jaar ook een oversteek doen met bijvoorbeeld de Vuurschepen Race of de Cowes Week.”

Team Heiner Talents 24 Uurs Zeilrace
Team Heiner Talents groepsfoto voor de 24 Uurs Zeilrace

Met de 24uurs zeilrace kreeg het team alvast een voorproefje van het wedstrijdzeilen op de MaxFun 35, maar ook andere aspecten kwamen hier naar boven vertelt Christopher. “Het was een hele leerzame race. Een aantal zeilers in het team hadden nog nooit in de nacht gezeild, dat was natuurlijk heel nieuw. Met zijn allen hebben we veel geleerd over wachtsystemen, hoeveel eten en drinken je in 24 uur nodig hebt om geconcentreerd te blijven zeilen en hoe je omgaat met zeeziekte en vermoeidheid. We zeilden de race zonder trainer, dit gaf gelijk ook de uitdaging om de boot veilig en heel aan de finish te krijgen met ons eigen kunnen.”

De 24 uurs zeilrace is voor iedere zeiler een interessante race, het gaat er namelijk om dat je zoveel mogelijk mijlen maakt in 24 uur. “Voor onze navigator was het ook een hele drukke 24 uur, naast de voorbereiding. Hij was continu aan het kijken hoe we het snelst konden zijn en hoe we uit de hoeken konden blijven zonder wind. Echt een leuke puzzeltocht! Deze race zal wel jaarlijks op de kalender blijven staan.”

Aftermovie 24Uurs Zeilrace van de Team Heiner Talents

Volgende stap voor Team Heiner Talents

Voor nu was dit even de laatste keer zeilen op de MaxFun 35, de volle focus gaat nu op de SB20 tot het ONK in oktober. In de tussentijd kijkt Christopher wel alvast uit naar de volgende stap in deze zeil opleiding.

“Qua functies aan boord leren we alles, we worden echt opgeleid tot all round zeilers. Natuurlijk wordt er wel gekeken naar welke functie iedereen het leukst vindt, en waar iedereen het beste op zijn plek zit. Op de SB20 heb ik bijvoorbeeld veel gestuurd, de MaxFun 35 is echt nog nieuw voor ons. Daar ben ik nog niet helemaal uit wat ik zou willen doen. Hoewel, de fok- en spinnaker trim vind ik heel interessant. Hier heb ik nog weinig verstand van, daar zou ik dus wel meer over willen leren.”

Omslagfoto: Klaas Wiersma, Open Dutch Sailing Championship 2019

Volg Team Heiner Talents via:

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.