Tactische etappe naar stopover in Den Haag

Van zondag 11 tot en met donderdag 15 juni staat Den Haag in het teken van The Ocean Race. Kijken de zeilers hiernaar uit, en wat is er allemaal te doen voor de bezoekers?

Door Anke Haadsma | 07 juni 2023

The Ocean Race Den Haag

Tactische etappe naar stopover in Den Haag

Door Anke Haadsma | 07 juni 2023

Advertentie

Alweer voor de derde keer komen de boten van The Ocean Race naar Den Haag. Vijf dagen lang staat de haven van Scheveningen in het teken van deze race. Met zondag de aankomst van zowel de IMOCA als de VO65 boten vanuit Aarhus, Denemarken. Dinsdag en woensdag vinden de in-port race plaats en donderdag de start van de laatste etappe van deze editie richting Genua, Italië.

Donderdag 8 juni starten de zeilers aan de etappe richting Nederland. Het belooft een tactische etappe te worden met de complexe kustlijnen, gedetailleerde scheidingszones, stroom, zeewind en de windmolenparken. De IMOCA zeilers wijken tijdens de route nog even uit naar Kiel voor een Fly-By en zetten daarna koers naar Den Haag.

De IMOCA boten in actie tijdens de in-port race in Aarhus op 4 juni 2023.
Foto: The Ocean Race

Fris en opgeladen aan de start

De VO65 boten starten donderdag weer helemaal fris en opgeladen in Aarhus voor de etappe naar Den Haag. Zij varen alleen de etappes binnen Europa en hebben net vijf maanden ‘stil’ gelegen.

Jelmer van Beek, schipper van het Nederlandse Team JAJO, heeft ons in zijn persoonlijke blog op de hoogte gehouden van de activiteiten van het team in die maanden. Van de Heineken Regatta, tot de reis terug naar Nederland en het selecteren van nieuwe teamleden. Weinig echt stil gezeten dus. Maar wel tijd om te reflecteren en toch ook te rusten na die overweldigende eerste etappe van Allicante naar Kaap Verdië.

Een marathon aan het zeilen

De IMOCA zeilers hebben die pauze niet gehad, zij hebben inmiddels zo’n 30.000 mijl erop zitten. De Nederlandse Rosalin Kuiper, aan boord van het Duitse Team Malizia, ziet het als een marathon, die laatste loodjes wegen het zwaarst: “Ik ben gaar. Je vaart zo hard. Je moet je continu vasthouden. Het is gewoon een aanslag op je lijf. Je lichaam is voortdurend intens gespannen. Niemand heeft genoeg tijd om bij te komen. Mijn spiermassa neemt af en mijn spieren zijn moe. Als ik nu tijdens de In-Port Race manoeuvres moet doen, ben ik daarna kapot.”

“In Alicante was dat niet zo. Daar was ik topfit. Maar het hoort erbij. Deze race is een marathon en die ga ik uitvaren. Daarna moet ik echt bijkomen en alle indrukken een plekje geven. Ik word momenteel zo geleefd. Normaal kan je over grote beslissingen of dingen nadenken. Nu moet je dat allemaal in een split second doen. Ik heb zin om alles even te laten bezinken.”

Rosalin Kuiper in de mast van Team Malizia

Aankomen in eigen land

Dat laten bezinken moet nog wel even wachten. Er staan nog twee etappes op de zeilers te wachten. De Nederlandse zeilers kijken er erg naar uit om komende zondag Den Haag binnen te zeilen. Rosalin: “Ik vind dit zo speciaal dat ik er een beetje stil van word. Ik heb best wel hard mijn weg omhooggewerkt om te zijn waar ik nu ben. Ik heb er veel voor moeten laten.”

“Dan is het mooi dat ik straks mijn familie, vrienden en Nederland kan laten zien wat onze sport is en waarvoor ik alles heb gedaan. Ik heb een derde van mijn leven gewijd aan het worden van een goede offshore zeiler. Nu presteer ik op het hoogste niveau dat je je kunt bedenken. Ik ben er trots op om dit te delen.”

De Nederlandse zeilers

Naast Rosalin Kuiper en Jelmer van Beek, zijn er meer Nederlandse zeilers in deze editie van The Ocean Race. Het Nederlandse Team JAJO bestaat zelfs voor een groot deel uit Nederlandse zeilers. Max Deckers, Laura van Veen, Jorden van Rooijen en Rutger Vos maken als Nederlandse zeilers sinds het begin deel uit van het team, evenals on-board reporter Brend Schuil. Nicholas Heiner is daar nu aan toegevoegd, hem kennen we vooral van het olympische zeilen.

Heiner: “Het is geen geheim dat The Ocean Race altijd een droom van mij geweest is. Ik heb de afgelopen jaren ook op verschillende VO65’s gevaren. Toen Jelmer mij belde en vroeg of ik beschikbaar was om aan boord te stappen bij Team JAJO hoefde ik daar niet lang over na te denken. Het is mooi om met een Nederlands team onderdeel te zijn van The Ocean Race.”

Schipper Jelmer van Beek en tacticus Nicholas Heiner tijdens de in-port race in Aarhus op 4 juni 2023.
Foto: Brend Schuil

Aan boord van Austrian Ocean Racing staat de Nederlandse schipper Gerwin Jansen aan het roer. Hij heeft daarnaast nog twee andere Nederlandse zeilers aangetrokken, Michaël Goegebeur en navigator Jolbert van Dijk. Jolbert heeft, net als veel van de Team Jajo zeilers, de opleiding gevolgd bij Team Heiner. Eerder dit jaar spraken we nog met Roy over zijn talenten in The Ocean Race. Over Jolbert zei hij:

“Zo zie ik dat Jolbert een hele goede navigator wordt. Hij is er heel gepassioneerd mee bezig. Hij doet me denken aan Simon Fisher, die nu bij 11th Hour Racing Team navigator is. Hij was al navigator op de talent boot van ABN Amro en kwam daarbinnen als broekie. Ik denk dat Jolbert de nieuwe Simon is.”

Tenslotte zien we Arianne van de Loosdrecht, óók een van Team Heiners talenten, aan boord bij het Poolse WindWhisper Racing Team. Niet meezeilend deze etappe is Annemieke Bes, zij zeilde de eerste etappes mee met het Zwitserse Team Holcim-PRB.

The Ocean Race Den Haag stopover

Naast het bekijken van de boten en ontmoeten van de zeilers, is er veel meer te doen volgende week in de haven van Scheveningen. Veel lokale Haagse bands verzorgen spectaculaire optredens in samenwerking met Podium aan Zee, dé broedplaats voor (muziek)cultuur in Scheveningen.

Daarnaast zijn er gedurende de dag allerlei demonstraties, exposities, festiviteiten en veel activiteiten in het Ocean Live Park. Er zijn kite-, zeil- en surf-simulators, een e-game waarmee je zelf The Ocean Race kunt varen, je leert hoe je moet grinden aan boord en je kunt haring happen!

De organisatie van The Ocean Race doet veel op het gebied van duurzaamheid, de oceaan is tenslotte een van de belangrijkste elementen in deze race. En die willen we met zijn allen beschermen en schoon houden. Ook daar wordt veel aandacht aan besteed tijdens deze stopover in Den Haag.

Lees alles over The Ocean Race stop-over Den Haag op deze website

Oproep: Ga jij The Ocean Race Den Haag bezoeken?

Kom jij volgende week naar Den Haag om The Ocean Race te bezoeken? Met het Zeilwereld team zijn wij de hele week aanwezig om verslag te doen van de stop-over. We kunnen jouw hulp hier goed bij gebruiken! Op ons Instagram account organiseren wij een take-over, dit betekent dat jij een dagje onze Instagram story overneemt en onze volgers zo meeneemt tijdens jouw bezoek aan The Ocean Race Den Haag. Lijkt jou dit leuk om te doen? Stuur ons dan een mail via: redactie@zeilwereld.nl.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.