Nederlands succes in The Ocean Race Europe

The Ocean Race Europe is gestart. Wij namen een kijkje in de bemanningslijst en zagen opvallend veel Nederlanders. Wie zijn al die Nederlandse zeilers in dit opwarmertje voor The Ocean Race 2022-23?

Door Anke Haadsma | 02 juni 2021

Nederlanders in The Ocean Race Europe

Nederlands succes in The Ocean Race Europe

Door Anke Haadsma | 02 juni 2021

Advertentie

Schipper Gerwin Jansen en navigator Jolbert van Dijk hebben het geflikt! De eerste etappe van The Ocean Race Europe, van Lorient naar Cascais, wonnen ze met het Austrian Ocean Race Project. Een knappe prestatie; ze wonnen met slechts enkele seconden voorsprong.

Austrian Ocean Race Project
Een blij team finisht als eerste met een Nederlandse schipper én een Nederlandse navigator

Schipper Gerwin Jansen steekt z’n blijdschap niet onder stoelen of banken: “Ik ben zo trots op het hele team, de prestaties van elke zeiler en op de gezamenlijke inspanning die dit mogelijk maakte. Het is ongelooflijk om hier op de pier te staan. Ik realiseer het nog niet helemaal, maar het is echt prachtig.” De jongste navigator in de race, Jolbert van Dijk ziet het team als underdog qua prestaties en materiaal en is daarom uitermate gelukkig met het resultaat: “Een derde plaats zou al een succes zijn geweest. Een tweede plaats een echte klapper. Maar niemand van ons had een eerste plaats verwacht.” De overwinning komt als een vervroegd kadootje voor Jolbert, een dag voor zijn 28e verjaardag.

Nog meer landgenoten

We telden maar liefst 14 Nederlandse zeilers bij The Ocean Race Europe. Verdeeld over vier verschillende teams, van de totaal zeven teams. In de VO65 klasse dan. Aan deze race doen ook vijf full crew IMOCA teams mee, maar daar zien we nog geen Nederlandse zeiler zich aan wagen.

The Ocean Race Europe is een soort voorproefje op The Ocean Race, die in 2022-23 van start gaat. Vanwege corona is deze 9 maanden lange race om de wereld een jaar uitgesteld. De organisatie van The Ocean Race kwam in 2020 al met een 10-jaar plan voor de race. Hierin werd deze ‘warming-up’ in Europa al genoemd.

“The Ocean Race Europe past goed in de kalender van 2021. Het geeft de teams competitieve en zinvolle races voor de voorbereidingen op The Ocean Race in 2022”, legt Johan Salén, managing director van de race, uit.

Ervaren rot Bouwe Bekking

Bouwe Bekking is een naam die, niet onverwacht, op de inschrijflijst staat. Hij is schipper van Sailing Poland VO65, het team dat hij al enige tijd coacht. Hij zei het volgende over The Ocean Race Europe:

“Het is geweldig dat we met deze race landen aandoen waarbij we jonge zeilers kunnen inspireren te gaan zeilen. De race wordt kort en intens. Het wordt interessant te zien hoe de nieuwe teams het gaan doen. Maar ook ben ik benieuwd hoe de VO65 boten het gaan doen ten opzichte van de IMOCA 60s. In de halve wind en voordewindserakken zullen die foilende IMOCAs de VO65 zeker weten voorbij blazen. Maar hoe zal het gaan in kruisrakken en bij windstiltes. Het worden hoe dan ook een aantal spannende races, ik kijk ernaar uit.”

Bouwe Bekking schipper Sailing Poland in The Ocean Race Europe
Bouwe Bekking in het rode tenue van Sailing Poland voor de start van The Ocean Race Europe in Lorient, France. Foto: Jesus Renedo

Meer Nederlandse schippers

Bouwe is de enige Nederlander op deze Poolse boot. Maar hij is niet de enige Nederlandse schipper in de race. Simeon Tienpont hoopt voor de twee keer in zijn zeilcarriere een boot de wereld over te zeilen in The Ocean Race. Hij schippert voor deze warming up Team Childhood 1.

Nieuwkomer in deze race is Gerwin Jansen, hij is schipper bij team The Austrian Racing Project. Een nieuwkomer in het oceaanracen is hij overigens niet. Vijf keer zeilde hij de Sydney Hobart Race, viermaal de RORC 600, vier keer de Malta Middle Sea Race en twee keer de Fastnet Race. In 2017 werd hij tevens wereldkampioen in de ORCi.

Gerwin Jansen schipper The Austrian Race Project
Gerwin Jansen aan het roer van The Austrian Racing Project. Nieuw in deze race, maar zeker niet in het oceaanracen. Foto: Andre Carmo

Nog meer Nederlanders

Naast de drie Nederlandse schippers, is een deel van de bemanning ook Nederlands. Bij Gerwin aan boord stapt Jolbert van Dijk (27) als navigator. Michiel Goegeboer (21) is wachtleider. Michiel heeft overigens de Belgische nationaliteit, maar is geboren en woonachtig in Terneuzen.

Als enige Nederlander aan boord van AkzoNobel Ocean Racing (onder Nederlandse vlag) zien we Rosalin Kuiper (25). Zij sprak eerder al met ons over haar ambities. The Ocean Race staat al enige jaren rood omlijnd in haar agenda. Ze heeft geleerd van de beste leermeesters op deze wereld en heeft veel opgegeven om die droom te halen. “Ik ga ervan uit dat het lukt om de Ocean Race te varen”, gaf ze destijds aan. Lees het hele interview: https://www.zeilwereld.nl/wedstrijdzeilen/interview-rosalin-kuiper-offshore-racen/

Talenten en ervaren Nederlandse zeilers op één boot

Bij Team Childhood I zien we aanzienlijk meer Nederlanders aan boord. Veel jongens en meiden onder de 30 die voornamelijk afkomstig zijn uit de opleidingstrajecten van Team Heiner en het Rotterdam Offshore Sailing Team, of ze hebben in de talentploeg van het Watersportverbond gezeten.

Een deel van de Nederlandse crew aan boord van Team Childhood I. Foto: Brend Schuil

Jelmer van Beek (26) volgde de opleiding bij Team Heiner en heeft op hoog niveau meegevaren in het matchrace circuit. Ook Rutger Vos (24) doorliep deze zelfde route, nadat hij actief was in de RS Feva en RS500. Lars van Stekelenborg (25) kennen we als talent in de 49er, nadat hij de jeugdopleiding bij het Watersportverbond had doorlopen in de Optimist en 420. Na zijn periode in de 49er sloot hij zich ook aan bij Team Dutch Wave van Jelmer en Rutger. Robin Jacobs (26) leerde ook zeilen in de kleine boten, stroomde door naar Team Heiner en zeilde ook mee met Team Dutch Wave.

Max Deckers (28) doorliep, evenals Lars, de jeugdopleiding van het Watersportverbond in de Optimist en 29er om vervolgens over te stappen op de olympische 470 én 49er. Zeemijlen maakte hij vervolgens met het Rotterdam Offshore Sailing Team. Waar hij samen met Laura van Veen (26) zeilde. Haar spraken we eerder ook al eens over haar ambities: https://www.zeilwereld.nl/wedstrijdzeilen/laura-van-veen-hard-werken/

De laatste Nederlander aan boord van Team Childhood I is Arianne van de Loosdrecht (27). Ook zij doorliep de opleiding bij Team Heiner Talents en heeft al veel grote races mogen varen met niemand minder dan Carolijn Brouwer als mentor.

Naast deze talenten zitten er vier ervaren Nederlandse zeilers aan boord bij dit team. Dit zijn Peter van Niekerk die al drie keer de Volvo Ocean Race heeft gevaren en twee keer de America’s Cup. Ook Gerd Jan Poortman heeft al drie keer de Volvo Ocean Race gevaren, evenals Wouter Verbraak. Tenslotte stapt ook Pieter-Jan Postma aan boord, hij heeft drie olympische campagnes gevaren in de Finn klasse.

Ook de On Board Reporter is van Nederlandse afkomst: Brend Schuil. Het is voor hem een droom die uitkomt waarin hij zijn passie voor film en zeilen goed kan combineren.

De teams en de route

Een overzicht van alle teams en de route die gevaren wordt.

VO65 klasse

 • AmberSail (LTU)
 • Austrian Ocean Race Project (AUT)
 • Mirpuri Foundation Racing Team (POR)
 • Sailing Poland (POL)
 • Viva Mexico (MEX)
 • Team Childhood 1 (SWE / NED)
 • AkzoNobel Ocean Racing (NED)

IMOCA klasse

 • 11th Hour Racing Team (USA)
 • CORUM L’Epargne (FRA)
 • LinkedOut (FRA)
 • Offshore Team Germany (GER)
 • Bureau Vallée (FRA)

De route
Zaterdag 29 mei is The Ocean Race Europe gestart in Lorient, Frankrijk. De eerste etappe gaat naar Cascais, Portugal waar op 5 juni een Coastal Race gepland staat. Van Cascais vertrekt de vloot op 6 juni richting Alicante, Spanje. Op 13 juni start de laatste etappe richting Genua, Italië waar op 19 juni nog een afsluitende Coastal Race gepland staat.

Lees hier hoe je The Ocean Race Europe het beste kunt volgen

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.