Thijn Kaesehagen in de spotlight

Thijn Kaesehagen (17) is een fanatiek Laser zeiler. Hij zeilt sinds zijn vijfde en begon, zoals velen, in de Optimist. Ook vaart hij graag op de Bavaria van zijn ouders.

Door Redactie | 21 april 2021

Thijn Kaesehagen in de spotlight

Thijn Kaesehagen in de spotlight

Door Redactie | 21 april 2021

Advertentie

Hij kan niet wachten tot het wedstrijdseizoen weer start. Iedere week traint hij in zijn Laser terwijl hij droomt van het varen van Wereldkampioenschappen in de Laser Standaard. Hij zeilt al zijn hele leven en heeft mooie ambities in zijn klasse. Wij zetten de 17-jarige Thijn Kaesehagen in de spotlight.

Thijn, hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

Ik ben begonnen met zeilen in Zeewolde. Ik was 5 jaar oud en begon met CWO1 in de optimist bij Watersportvereniging Zeewolde (WVZ). Hiervoor hadden mijn ouders al een zeilboot gekocht waar wij heel veel op gevaren hebben. Dit was een Durfour 30. Ik vond dit altijd heel spannend maar wel heel gaaf. Ook tijdens de CWO-lessen vond ik het af en toe erg spannend op het water. Toch heb ik uiteindelijk al mijn CWO’s gehaald.

Na de CWO ben ik doorgegaan naar de wedstrijdgroep van de WVZ. Daar trainden we elke zondag of het nou waaide of niet waaide. Na veel trainen besloot ik de regionale combi’s mee te gaan varen. Het eerste jaar ging dat niet heel goed. Ik baalde hier als een stekker van en ik wilde niet stoppen voordat ik een keer een beker had gewonnen. Mijn broer had namelijk wel een beker gewonnen. Bij combi Elburg heb ik uiteindelijk mijn eerste prijs gewonnen. Ik was hier zo ongelooflijk blij mee. Op dat moment had ik al het idee dat dit echt een sport voor mij is.

Thijn Kaesehagen in de spotlight
Thijn in de Optimist

Na een jaartje in de wedstrijdgroep ben ik gestart met het varen van de United 4 Sailing wedstrijden. De eerste United 4 vond ik heel lastig. Ik wist niet waar de baan was en snapte niet hoe de vlaggen werkten. Op dat moment had ik er geen zin meer in. Mijn trainer heeft mij toen toch gepusht om te blijven varen.

Na een aantal potjes had ik de smaak te pakken en verliep het wel goed. De eerste 2 seizoenen van de United 4 was het niveau voor mij erg hoog. Toen ik in het derde seizoen in de top 50 eindigde, vond ik dat zo gaaf dat ik alleen maar harder ging trainen om nog verder te komen. Mijn doel op dat moment was om in de OCN jeugdploeg/kernploeg te eindigen. In het voor mij laatste United 4 seizoen in de Optimist, ben ik naar een andere vereniging gegaan. Hier was het niveau wat hoger en van een nieuwe trainer kon ik weer nieuwe dingen leren.

Thijn Kaesehagen in de Laser
Trainen in de Laser Radiaal

Op mijn 14de ben ik het seizoen in de top 30 geëindigd. Ik had mijn doel niet bereikt, maar moest mijn optimist tijd afsluiten. Ik werd wat ouder en zwaarder, dus het was tijd naar een andere klasse over te stappen. Dit werd de Laser.

Op wat voor boot zeil je en waarom in deze klasse?

Ik zeil nog steeds in de Laser (Radiaal). Toen ik op mijn 14de overstapte waren Marit Bouwmeester, Maxime Jonker en andere topzeilers/topzeilster mijn grote voorbeelden. Deze voeren allemaal in de Laser en ik vond dat natuurlijk ontzettend gaaf. De Laser is een sportieve boot waar je zeker hard mee kan varen. Ook is het af en toe wel een uitdaging om erop te varen. Ik ben ook een zeiler die zelf de controle wil hebben over alles wat er gebeurt. Het moest dus een eenmansboot worden. De Laser heeft een grote groep zeilers over heel de wereld. Het niveau ligt erg hoog en daardoor kan je er erg veel in leren.

Wat wordt eventueel jouw volgende boot?

Op het moment dat ik wat zwaarder en ouder wordt, zou ik graag door willen naar de Laser Standaard. Hiermee is mijn droom om toch wel wereldkampioenschappen te gaan varen. Als de Laser ooit nog eens terugkomt op de Olympische Spelen, zou dat ook nog wel een hele mooie zijn.

Hoeveel tijd besteed jij gemiddeld per maand aan zeilen?

Ik train elke zondag van ongeveer 10:00 tot 17:00 uur. Verder heb ik natuurlijk wedstrijdweekenden waarin ik hele dagen op het water ben. Als ik uit school kom, ik heb tijd en het is lekker weer, wil ik nog wel eens mijn boot optuigen en samen met een teamgenootje het water op gaan.

Thijn Kaesehagen Bavaria 38
Thijn Kaesehagen vaart ook graag op de boot van zijn ouders

In Friesland hebben we ook een Bavaria 38 liggen, hier zeil ik graag met mijn ouders op. Vanuit Makkum varen we vaak naar de Waddeneilanden. In de zomervakanties maken we wat grotere reizen. Zo zijn we al naar Engeland gevaren en zijn we heel Nederland doorgevaren via de staande mast route. 

Wat is de allermooiste plek waar je hebt gevaren, en waarom?

De mooiste plek in Nederland waar ik gevaren heb is wel in Zeeland. Dat was de Optispring in de optimist. De Optispring is een grote wedstrijd in Port Zélande waar een hele hoop zeilers uit verschillende landen aan meedoen. Port Zélande is een mooie locatie. Het is zout water, het is groot en er hangt altijd een leuk sfeertje. Helemaal wanneer er honderden Optimist zeilers aanwezig zijn. Ook op het water is er en mooie omgeving en een gezellige sfeer. Dit was in de Optimist wel een van mijn favoriete wedstrijden.

Thijn Kaesehagen optimist zeiler
De gezelligheid rondom de wedstrijden, daar geniet Thijn van

Welke wedstrijd vond je het leukst om te zeilen tot nu toe?

De wedstrijd die ik tot nu toe het leukste vind is de Dutch Youth Regatta (DYR) en Open Dutch Sailing Championschpis (ODSC). Beide zijn grote wedstrijden van meerdere dagen waar het allemaal draait om gezelligheid en plezier. Ook vind ik het altijd een mooi punt om te meten waar je staat.  Er zijn altijd leuke side-events en je leert een hele hoop mensen kennen. Zoveel zeilers bij elkaar geeft gewoon echt en kick.

Wat wil je nog graag bereiken in het zeilen?

Mijn doel op dit moment is om het Nationaal Top Team (NTT) te halen in de Laser. Het wordt hard trainen en varen, maar het moet haalbaar zijn. Vorig seizoen was mijn eerste seizoen en daar ben ik voor een eerste keer nog best hoog geëindigd. De eerste races waren nogal lastig omdat het niveau in de Radiaal heel hoog is. Maar op zo’n moment weet je dat je een tandje bij moet zetten. Na een aantal races kwam ik al meer op mijn plek uit. Wat me daarna allemaal te wachten staat zie ik dan wel. Eerst maar eens knallen bij de wedstrijden.

Thijn Kaesehagen Laser Radiaal zeiler
Weer klaar om te knallen in wedstrijden. Foto: Laurens Morel

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Belangrijk is dat je geniet van het zeilen. Ook tijdens wedstrijden. Wanneer je lol hebt in het zeilen kom je het verst en blijft het leuk. Nog belangrijker vind ik dat zeilen voor iedereen is. Of je nou jong of oud bent, sportief of wat minder sportief, zeilen kunnen we allemaal en is leuk voor iedereen. Ook als je een beperking hebt.

Net als Thijn Kaesehagen in de spotlight staan?

Ben jij net als spotlight Margo gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Stuur jouw contactgegevens naar redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.