Timme Staal in de spotlight

Jarenlang racete Timme Staal over het water in zijn Splash. Sinds kort vaart hij samen met vrienden de Yngling. Het was tijd voor wat anders. Timme staat deze keer in de spotlight en vertelt over zijn ervaringen in het wedstrijdzeilen.

Door Redactie | 10 februari 2021

Wedstrijdzeilen in de Splash met Timme Staal

Timme Staal in de spotlight

Door Redactie | 10 februari 2021

Advertentie

Timme Staal is fanatiek wedstrijdzeiler. Momenteel vaart hij in de Yngling klasse, maar hiervoor zagen we hem jarenlang over het water scheuren tijdens zeilwedstrijden in de Splash. Als jonge zeiler heeft hij nog mooie dromen, waarbij wedstrijdzeilen wel echt een terugkerend onderdeel is. Van solozeiler in de Optimist en Splash, ontdekt Timme nu het zeilen in meermansboten. Wij zetten hem in de spotlight!

Timme, hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

Ik was 10 jaar toen ik begon met wedstrijdzeilen. Ik had thuis al een optimist liggen: piet piraat, en was daar dan ook veel in te vinden. Weer of geen weer, het maakte mij niet uit. Als het hard woei dan gaf het een kick om de boot overeind te houden. Was er weinig wind, dan was ik vooral aan het genieten van het zeilen.

Wat voor mij het zeilen zo leuk maakt is dat je zoveel vrijheid hebt. Je hoeft niet veel na te denken als je als recreatief aan het varen bent. Maar ik wilde juist wedstrijdzeilen. Meer uitdaging en vooral gezelligheid tijdens de evenementen. 

Timme Staal in de spotlight
Recreatief varen doet Timme ook wel eens, op de boot van zijn ouders bijvoorbeeld

In de optimist ben ik begonnen bij WaterSportverenging Heeg. Later kwam ik bij Jeugd Wedstrijd Zeilen terecht. Zei regelen voor regio Noord de Combi wedstrijden maar ook de regio trainingen. Bijna elk weekend was ik aan het trainen in de Optimist. Toen ik eenmaal op groot water mocht varen begon ik het zeilen nog veel leuker te vinden, Nog meer ruimte en veel hogere golven. Samen met mijn vader ging ik dan naar Workum om daar te trainen. Eenmaal wat trainingsuren achter de rug op groot water ging ik dan ook grote evenementen mee varen. 

De combifinale deed ik mee maar ook de United 4 en het meest bijgebleven evenement is de Dutch Youth Regatta. Hier deden zo’n 1.300 zeilers van onder de 21 jaar, uit landen van over de hele wereld in verschillende open boten aan mee.

Toen ik 14 was ben ik overgestapt naar de Splash. Ik werd te groot en te zwaar voor de Optimist. Ik ben heel lang nog bij Jeugd Wedstrijd Zeilen gebleven. Daar heb ik onwijs veel geleerd in zowel de Optimist als in de Splash. Ik heb vanaf begin af aan alle zeilwedstrijden in de Splash mee gedaan om zoveel mogelijk trainingsuren te maken. 

Trainen met het Top & Talent Team van de Splash
Trainen, trainen, trainen. Alles om beter te worden voor de zeilwedstrijden in de Splash!

In 2018 had ik mij geplaatst om in het Top & Talent team te komen trainen. Hiervoor moest ik bij de eerste 10 van het najaar klassement zitten. Ik heb twee jaar lang bij dit team gezeten en vond het super leuk. Ieder weekend trainden we intern in Medemblik, dit koste super veel vrije tijd, maar dat had ik ervoor over.

Je bent net overgestapt van de Splash naar de Yngling, waarom koos je voor de Yngling?

Ik wilde weer eens een andere boot gaan varen. Maar niet meer alleen. Samen met een paar vrienden van GWV De Vrijbuiter hadden we het idee om te stoppen met de Splash en een andere boot te gaan varen. Ik ben gaan kijken welke boot we samen konden varen en welke evenementen we dan mee kunnen doen. Hierbij helpt Stichting Jeugdzeilplan ons. Zij hebben een boot beschikbaar gesteld waarin wij mogen varen.

De Yngling is een driepersoons kielboot en vaart totaal anders vergeleken met een Splash. Je moet meer communiceren met elkaar en ieder foutje wordt meteen gestraft. Ook kan je veel meer trimmen op de boot om zo het meeste snelheid uit je boot te halen.

Wat wordt jouw volgende boot?

Mijn volgende boot.. Ja wat zou ik willen varen. Er zijn zoveel boten die ik wel wil varen, maar dat is niet altijd mogelijk. Omdat ik net overgestapt ben van de Splash naar Yngling heb ik ook nog niet echt na gedacht over wat ik hierna wil gaan varen.

Het lijkt mij super leuk om straks na mijn studie in het grote boten circuit terecht te komen en te gaan racen met een team. Daar is nu de Yngling een mooi opstapje voor.

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld aan zeilen in de week?

Elk weekend ben ik eigenlijk wel aan het zeilen. Bij mij is het ook altijd, als ik kan zeilen, dan wil ik ook zeilen. Een beetje regen houdt mij niet tegen om het water op te gaan.

Door de week ben ik veel aan het sporten in de sportschool of zit ik op de racefiets. Om zo sterker te worden en vooral fit te blijven

Zeilwedstrijden in de Splash met Timme Staal
Focus tijdens de wedstrijden!

Wat is de mooiste plek waar je hebt gevaren, en waarom?

Er zijn twee evenementen die ik heb gevaren waar ik niet uit kan kiezen.

In 2015 heb ik gevaren op de Middellandse Zee in Spanje (Sant Feliu de Guíxols). Dat was een super locatie met helder blauw water en aan de kust rotsen. Ik heb gezeild terwijl er zeehonden rond je boot zwommen of zelfs dolfijnen. Ook op de kant was het super gezellig met Spanjaarden die het evenement groot aanpakten waardoor de hele stad in teken stond van het zeilen.

In 2018 deed ik mee aan WK splash in Campione, Italië, op het Gardameer. Dit was ook super uniek. Aan de een kant had je een loodrechte muur van de berg van 500 meter hoog. Maar aan de andere kant was de berg zelf 2200 meter hoog. Dit was alleen glooiend.

Tijdens de wedstrijden ben je alleen niet echt aan het opletten op de omgeving. Maar als ik nu weer foto’s terug zie denk ik: ‘ja hier heb ik dus echt gevaren en wat is dat gaaf’.

Welke  wedstrijd vond je het leukst om te zeilen tot nu toe?

De Dutch Youth Regatta vind ik toch het leukste evenement die ik ooit heb meegevaren. Veel verschillende klassen die meedoen. De organisatie maakt het voor iedereen leuk, voor de mensen die niks met het zeilen hebben is het ook een feestje.

Je leert veel verschillende mensen kennen op zo’n evenement. Vaak verblijf je op locatie waardoor je na het zeilen met elkaar afspreekt om samen te gaan barbecueën of om een balletje te trappen. 

Zeilwedstrijden in de Splash
Tijdens zeilwedstrijden in de Splash wordt er op het scherpst van de snede gestreden

Overdag is het echt alleen maar wedstrijdzeilen en op het water is iedereen een vijand voor je. Maar eenmaal terug op de kant ben je weer helden van elkaar en deel je de mooiste verhalen die je hebt meegemaakt op die dag.

Wat wil je bereiken in het zeilen?

Ik heb twee jaar intensief gezeild in het Top en Talent team in de Splash. Heb daar dan ook super veel geleerd. Maar nu ik de overstap heb gemaakt naar de Yngling wil ik zoveel mogelijk plezier eraan beleven. Natuurlijk zijn we allemaal gedreven en willen we super graag winnen en we zullen ook ons best doen.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Wedstrijd zeilen is het leukste wat er is. Heb je nog nooit een wedstrijd gevaren? Kijk of er in de buurt een keer een wedstrijd is en doe gezellig mee. Als je dacht dat wedstrijd zeilen alleen leuk was voor de jeugd dan heb je het mis. Je kan altijd wedstrijd varen. In open boten of in kajuit boten. Er zijn genoeg evenementen te vinden waar je altijd aan mee kan doen.

Genieten op het water vindt Timme Staal ook heerlijk!
“Wedstrijdzeilen is het leukste wat er is!” – Timme Staal

Sta jij de volgende keer in de spotlight?

Ben jij net als spotlight Timme Staal gek op (wedstrijd) zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Stuur jouw contactgegevens naar redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.