Vijf keer goud, of vijf keer niets op de Spelen?

Nadat de Olympische Spelen al een jaar zijn uitgesteld, zijn er opnieuw twijfels of het toernooi in Tokio wel door kan gaan. In de media wordt er veel over geschreven. Wij verzamelden relevante informatie en proberen deze vraag te beantwoorden.

Door Anke Haadsma | 01 juni 2021

Olympische Spelen Tokio baai Enoshima

Vijf keer goud, of vijf keer niets op de Spelen?

Door Anke Haadsma | 01 juni 2021

Advertentie

“Gaan de Olympische Spelen door in 2021?” Het is een vraag die mij al meermaals is gesteld. Volmondig roep ik steeds van wel. Want daar in Japan hebben ze de zaken goed op orde, zij waren na de finaledag in Rio de Janeiro in 2016 al klaar voor de Spelen.

Natuurlijk, toen hadden we nog geen weet van die mondiale gezondheidscrisis die eind 2019 uitbrak. COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat de complete zeilagenda werd geschrapt in 2020. We hebben destijds een aantal Olympische zeilers gesproken over hoe het uitstel van die Spelen voor hen was.

Japanse bevolking zegt ‘Nee’ tegen Spelen

Afgelopen weekend stond er een uitgebreid artikel in de Volkskrant over hoe de bevolking tegen de Olympische Spelen aankijkt. In dit artikel komt Japan-kenner Ian Buruma aan het woord: “De Spelen van 1964 gaven zelfvertrouwen. In 2021 hoeft Japan niets meer te bewijzen.”

Hij legt dit uit: “Het nut van de Spelen is voor de meeste Japanners heel beperkt. Het is heel duur, in een tijd dat het niet geweldig gaat met de economie. Het wordt vooral gezien als een prestigeproject van oud-premier Shinzo Abe, niet iets waar de gewone burger veel plezier aan beleeft.”

Er is angst voor een nieuwe variant van het Corona virus, een olympische versie. Misschien is die angst niet geheel onterecht als je er logisch over nadenkt. Sporters uit alle windstreken komen straks samen in Tokio. Alle mutaties die we nu al kennen, zoals de Britse, Indiase en Braziliaanse, kunnen hier samensmelten tot een nieuwe variant.

Het IOC zegt ‘Ja’ tegen Spelen

De reden dat ik persoonlijk blijf volhouden dat die Spelen doorgaan, is onder andere omdat het IOC dit zelf ook zo stellig blijft beweren. Evenals de sporters die ik spreek, hoewel zij natuurlijk ook niet anders kunnen dan hier vanuit gaan. Zodra een sporter in het achterhoofd heeft dat het misschien alsnog wordt afgelast, zal dit onbewust zijn of haar training beïnvloeden.

Dorien Hoekstra-de Vries legde dit eerder al eens aan ons uit: “Jaap (Zielhuis, hoofdcoach, red.) zegt tegen de sporters: ‘Eye’s on the prize!’. Dat is precies wat belangrijk voor hen is, zij moeten zich niet bezighouden met of de Spelen doorgaan en hoe ze doorgaan. We hebben ook gezegd, zie het als een uitstel van een wedstrijd op de kant. Daar krijgen zeilers ook vaak meningen in hun eigen belang, omdat omstandigheden niet meer goed zijn. Dat is helemaal niet belangrijk, je moet klaar zijn om te starten wanneer het startsein klinkt.”

Lees meer: Gaan we nog wel naar Tokio?

Gaan de Olympische Spelen door in 2021? Olympische baai Enoshima
Hier moet het gebeuren deze zomer.
Foto: Jesus Renedo / Sailing Energy

Terug naar wat het IOC hierover zegt. De NOS sprak met IOC lid Richard Pound, die geen twijfel heeft over het doorgaan van de Olympische Spelen. Een volmondig ‘Ja, ze gaan door’.

Dan die andere vraag: Kunnen de Spelen nog afgelast worden? Pound: “Ik ga er niet over, maar zoals het IOC het bekijkt, kan dat niet meer. Het enige besluit dat nog moet vallen, en dat is een klein besluit, is in hoeverre er publiek bij aanwezig zal zijn. Dat besluit wordt uitgesteld tot juni. Het besluit over het doorgaan van de hele Spelen? Daar zijn we echt al voorbij. Het gaat door op 23 juli.”

Hierbij maakt hij wel de voetnoot dat als ze toch worden afgelast, dat dan de gezondheidszorg aan de basis van dat besluit staat. “Dan is er een overeenstemming over een gevaar dat er dan zou zijn. Op dit moment is dat gevaar er niet.”

Lees het hele artikel hier

Ik blijf daarom volhouden dat de Spelen doorgaan, totdat ze worden afgelast. En dat lijkt nu echt niet meer te gaan gebeuren. Kost ook veel geld overigens, dat heb ik niet liggen. En natuurlijk, gezondheid en veiligheid staan voorop, altijd!

Olympische zeilers klaar voor Tokio

Intussen zijn ‘onze’ zeilers helemaal klaar voor de Spelen. Een jaar extra kregen ze, net als alle andere landen. Hoe klaar ze ervoor zijn, dat is lastig inschatten. Concurrenten hebben ze weinig gezien, op enkele internationale wedstrijden afgelopen voorjaar na.

Lees nog even deze update om te zien wie er ook alweer afreizen naar Tokio en hoe ze ervoor staan.

Marit Bouwmeester gouden medaille Olympische Spelen Tokio
Marit Bouwmeester gaat voor een tweede gouden medaille in Tokio.
Foto: Pedro Martinez / Sailing Energy / World Cup Enoshima 2019.

De verwachting is dat Nederland vijf gouden zeilmedailles mee naar huis neemt uit Tokio. Dat durft Jaap niet te beloven, in een interview met de NOS zegt hij: “Vijf keer goud is wel heel veel. Het blijft zeilen en het blijft wind en water. De potentie is er, maar dan moeten alle dubbeltjes goed vallen.” Lees hier verder.

We hopen natuurlijk op vijf keer goud, maar onze hoofdcoach zal dit het beste kunnen inschatten. Als de dubbeltjes goed vallen, kan het. Moeten die Spelen wel doorgaan, anders wordt het natuurlijk vijf keer niets. Dat het een bijzondere editie van de Spelen wordt, dat is in ieder geval zeker. Het enige wat wij met zijn allen kunnen doen is onze eyes on the prize houden.

Omslagfoto: De olympische baai in Enoshima, Japan. Foto: Sailing Energy

Allianz Regatta

Komende week wordt in Medemblik de Allianz Regatta gevaren. Een groot deel van de Nederlandse ploeg neemt hier aan deel. Een nieuw moment dus om te kijken hoe de zeilers ervoor staan ten opzichte van de concurrentie.

Volg dit evenement hier

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.