Tien maanden uitstel Clipper Round the World Race

Nog drie etappes en dan zou de Clipper Round the World Race komende zomer finishen in Engeland. Maar de organisatie liet afgelopen week weten de rest van de race uit te stellen, met maar liefst tien maanden. Dit heeft alles te maken met de wereldwijde verspreiding van het Covid-19 virus, beter bekend als het Coronavirus….

Door Anke Haadsma | 18 maart 2020

Clipper Race tien maanden uitstel

Tien maanden uitstel Clipper Round the World Race

Door Anke Haadsma | 18 maart 2020

Advertentie

Nog drie etappes en dan zou de Clipper Round the World Race komende zomer finishen in Engeland. Maar de organisatie liet afgelopen week weten de rest van de race uit te stellen, met maar liefst tien maanden. Dit heeft alles te maken met de wereldwijde verspreiding van het Covid-19 virus, beter bekend als het Coronavirus. Momenteel liggen de boten in Subic Bay, de Filipijnen, waar ze afgelopen zondag 15 maart zijn gefinisht. De schepen en hun bemanning liggen hier sindsdien in quarantaine. De prijsuitreiking werd al verschoven naar de volgende stop-over, de schepen zouden op 21 maart starten en beginnen aan etappe 10 richting Seattle. De organisatie heeft nog gekeken naar een vervroegde start van deze tiende etappe, hierbij altijd de gezondheid van de zeilers, organisatie en alle betrokkenen in ogenschouw nemend. Dinsdag 17 maart viel het definitieve besluit, de race wordt voor 10 maanden gestaakt.
Clipper Round the World Race - Angela Brandsma

Angela Brandsma, eigen foto

Wij spraken met Angela Brandsma, die momenteel op Antigua zit. In een eerder interview met haar vertelt ze over haar ambities schipper te worden tijdens deze race. 

Tien maanden uitstel, waarom zo lang?

“Ze zitten nu op de Filipijnen in quarantaine en liggen aan de steiger achter een hek. De volgende etappe zouden ze naar Seattle varen, maar daar kom je nu ook niet in. Naast de verspreiding van het virus, heeft de organisatie ook te maken met de weersomstandigheden. Over drie maanden moesten ze in Engeland weer finishen. Gezien het weerraam moeten ze de race nu wel zover uitstellen.”

Wat betekent dit voor jou?

“Mijn opleiding ligt nu ook stil, ja alles ligt natuurlijk even stil. Of mijn trials, die in februari 2021 plaats zouden vinden, nu ook worden uitgesteld weet ik nog niet. Die vragen heb ik nog niet gesteld, ik denk ook dat de organisatie nu wel even druk is met andere zaken. Over tien maanden is het plan om de race te continueren in de vorm zoals deze nu is, met in principe dezelfde schippers en first mates. Schipperen kan ik dan sowieso nog niet, maar ik ga me natuurlijk wel vooruitschuiven als first mate. Moeilijk te zeggen nu hoe het er dan voor staat.”

Wat vind je van het besluit van de organisatie van de Clipper Race?

“Ik vind het super stoer van ze en ben trots dat ik voor zo’n bedrijf werk als freelancer. Het is natuurlijk een gigantische happening om dat hele circus tien maanden op te schuiven. Al die mensen die erbij betrokken zijn, de betalende zeilers, toeschouwers die al tickets hadden gekocht. Dat ze dan nu gewoon zeggen: ‘We gaan over tien maanden weer verder’.” “De organisatie en ook de autoriteiten proberen iedereen daar nu weg te krijgen. Ik zag dat een vriendin van mij een vlucht naar huis had, maar die werd geannuleerd. Er wordt nu zeker hard gewerkt om iedereen zo snel mogelijk naar huis te krijgen.” Angela Brandsma is professioneel zeilster en zit momenteel op Antigua. Ook daar heersen de problemen van het Coronavirus, maar wordt er nog wel gewoon ‘geleefd’. “We gaan hier gewoon nog naar de kroeg en uit eten, er is slechts één besmetting op het eiland,” vertelt ze. “Werk is er niet meer, ik probeer hier dan ook zo snel mogelijk weg te zijn.” Ze vliegt dan naar Grenada waar ze twee weken op een boot in vrijwillige quarantaine gaat. Daarna moet de boot de oceaan over worden gevaren en is ze naar verwachting zo’n zes weken aan het varen.

Cover foto: Clipper Round the World Race

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.