Uitstel Spelen cadeautje voor Nederlandse 49er en Laser zeilers

De Olympische Spelen in Tokio zijn een jaar uitgesteld. Dat komt twee Nederlandse zeilteams stiekem wel goed uit, zij kunnen zich nog kwalificeren voor de Spelen in de 49er en in de Laser klasse.

Door Anke Haadsma | 17 juni 2020

Uitstel Olympische Spelen cadeautje

Uitstel Spelen cadeautje voor Nederlandse 49er en Laser zeilers

Door Anke Haadsma | 17 juni 2020

Advertentie

Twee Nederlandse zeilteams willen zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio 2021. In de Laser is dit Duko Bos, in de 49er zijn dit Bart Lambriex en Pim van Vugt. Het uitstel van de Olympische Spelen is voor deze teams eigenlijk een cadeautje. Zij hebben een jaar extra voorbereiding gekregen.

Beide teams zijn een halve nominatie verwijderd van kwalificatie, het originele plan was die halve nominatie binnen te halen tijdens de Princess Sofia Cup eind maart 2020. Die werd afgelast, niet lang daarna kwam het nieuws dat de Spelen ook een jaar werden uitgesteld.

Bos net weer terug op oude niveau

Laser zeiler Bos: “Voor mij is het eigenlijk wel positief, de Spelen kwamen net te vroeg. De reden is natuurlijk vervelend, en snap ook dat het voor veel sporters wel lastig is dat dit nu een jaar later is.” Dat die Spelen voor de zeiler eigenlijk te vroeg kwamen heeft vooral te maken met zijn gezondheid. Hij zat namelijk net weer op zijn oude niveau nadat hij kampte met Pfeiffer. “Ik werd in 2018 ziek, net toen ik het gevoel had dat ik goed bezig was in de boot. Ik lag een half jaar in bed, het volgende half jaar gebruikte ik om weer op te bouwen. Het eerste EK na mijn ziekte ging het best ok, maar op het daaropvolgende WK merkte ik dat ik fysiek nog tekortkwam. Ik was gewoon nog niet helemaal hersteld. Pas in het najaar van 2019 had ik het idee dat ik weer op mijn oude niveau zat. Op het WK in Melbourne afgelopen winter was ik fit. In Melbourne kwam ik ook weer in de race voor een olympisch ticket.” Bos haalde tijdens Sail Melbourne een halve nominatie binnen.

Duko Bos Laser op naar Olympische Spelen Tokio
Duko Bos in de Laser tijdens de Delta Lloyd Regatta 2017. Foto: Klaas Wiersma

Bos is niet de enige Nederlander in de Laser, ook Rutger van Schaardenburg heeft zijn zinnen gezet op een nieuwe olympische campagne. Van Schaardenburg is drie keer eerder actief geweest op de Spelen, in 2016 won hij de nationale selectie ten nadele van Nicholas Heiner. Na 2016 heeft de 32-jarige zeiler lang niet gezeild, tot hij vorig jaar ineens weer van zich liet horen met een campagne. Veel zorgen maakt Bos zich overigens niet om zijn concurrent. “Ik heb al een halve nominatie, Rutger heeft nog niets. Ben ook benieuwd of hij zijn campagne nu nog een jaar gaat doorzetten.”

Kwalificatie momenten

Hoe het komende jaar nu ingevuld wordt is natuurlijk nog lastig te zeggen. De selectie evenementen zijn nog niet opnieuw aangewezen. Wel staan de eerste grote toernooien alweer gepland. De kwalificatie momenten zijn nog niet bekend, maar beide teams kunnen in ieder geval weer ergens naartoe trainen. In de 49er trainen Lambriex en van Vugt nu met hun Nederlandse teamgenoten. Lambriex: “We hebben de afgelopen periode in Scheveningen gevaren met Daniel Bramervaer en Manus Offerman. Hopelijk kunnen we binnenkort ook weer een groep buitenlanders opzoeken om te kunnen trainen. Misschien kunnen we een trainingskamp in het buitenland opzoeken, of organiseren we iets in Medemblik of Scheveningen. Dat zou ook wel lekker zijn, dan kunnen we lekker thuisblijven.” Als eerstvolgende grote evenement staat de Kieler Woche gepland in september. “We zijn hier nu nog niet 100% klaar voor, maar daar gaan we de komende periode wel aan werken.”

In de Laser kijkt Bos uit naar het Europees Kampioenschap in oktober. “Het is fijn om weer met een doel te trainen. De afgelopen periode heb ik in eerste instantie veel alleen getraind in de boot, dat is weinig motiverend, ook omdat je niet naar een wedstrijd toe kan werken. Gelukkig mag de jeugd nu ook weer op Scheveningen trainen, het is fijn om weer met meer boten op de baan te kunnen varen. Hiermee kan ik goed starts, wedstrijdsituaties en positionering trainen. Ook train ik veel met Yuri Hummel, met hem kan ik goed mijn snelheid trainen bijvoorbeeld.”

Of die twee toernooien ook een kwalificatie moment worden, is nog niet bekend. Ook is het nog de vraag hoe de eisen eruit gaan zien. Lambriex legt uit: “Het ligt helemaal aan het deelnemersveld, in principe moeten we in de top 8 landen eindigen om onze tweede halve nominatie binnen te halen. Maar als niet alle sterke landen er zijn, kan het ook zijn dat die eisen veranderen en we bijvoorbeeld in de top 5 landen moeten eindigen.”

Bart Lambriex en Pim van Vugt behaalden afgelopen winter tijdens het WK in Auckland al een halve nominatie. Op het WK 2020 enkele maanden later, kwamen ze net tekort om hier een hele nominatie van te maken.

Olympische Spelen uitgesteld cadeautje voor 49er zeilers
Bart Lambriex en Pim van Vugt tijdens het Nederlands Kampioenschap afgelopen september (2019) in Medemblik. Foto: Hugo Onink

Op naar Tokio

Het doel voor beide teams is, ondanks de corona crisis, dus niet veranderd. Tokio 2021, daar werken ze nu naartoe. Bos: “Het EK Laser in oktober is voor mij een goede optie als kwalificatie evenement. Daar richt ik me nu dan ook op. Als ik me hier kan kwalificeren is het nog de vraag hoe de eisen worden gesteld. Maar ik zorg er nu in ieder geval voor in oktober helemaal ready te zijn.”

Zoals zoveel onzeker is, is ook de rest van het jaar voor de teams onzeker. Hoe de verdere voorbereiding richting Tokio eruit zal zien als ze zich kwalificeren, is nog onbekend. Lambriex: “Op korte termijn zie ik nog niet veel veranderen. Maar de grote evenementen volgend voorjaar in Europa gaan we zeker varen. Daarbij zullen we ook nog wel een keer op het Olympische water willen varen als we ons kwalificeren. De andere Nederlandse olympiërs hebben hier allemaal al wel gevaren, wij nog niet. We willen daar dus ook zeker nog wel heen om de locatie te leren kennen.”

Plan na Tokio

Voorzichtig pijlen we ook alvast de plannen van de zeilers na Tokio, ook in het scenario als ze zich toch niet kwalificeren. “Oja, dat kan natuurlijk ook nog”, is de reactie van Lambriex. “Nee, wij gaan volgens mij gewoon door. Onze focus is voornamelijk om betere 49er zeilers te worden. Ook op de Spelen willen we uiteindelijk natuurlijk de beste zijn, of worden. Maar de voornaamste focus is gewoon het beter worden in de boot.”

Bos is iets minder uitgesproken over zijn plannen na Tokio. Wel weet hij nu al dat hij in ieder geval door blijft zeilen tot 2022, of hij zich nu kwalificeert of niet. Dan vindt het Wereldkampioenschap plaats in Scheveningen. “Daar wil ik wel graag bij zijn. Of ik dan nog doorga voor de Spelen van 2024 kan ik nog niet zeggen. Ik moet hierin wel reëel zijn, dat WK wil ik gewoon graag doen. Maar als ik geen stappen meer maak, moet ik ook mijn conclusies trekken. Ik merk de afgelopen periode dat ik duidelijke stappen heb gemaakt, daarom wil ik ook door. Maar maak ik geen progressie meer richting het WK van 2022, dan heeft het ook geen zin om naar de Spelen van 2024 te willen. Zolang ik progressie bouw, blijf ik doorzeilen.”

Wij volgen de zeilers op hun weg richting kwalificatie. Zodra hier meer nieuws over is, delen wij dit met jullie via onze nieuwsbrief. Meld je hier aan!

Hoofdfoto: Bart Lambriex en Pim van Vugt tijdens het WK 49er in Auckland. Foto: Sailing Energy

Lees ook

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.