Hoe staat het ervoor op de weg naar Marseille?

Het seizoen begint weer! Na het WK in Scheveningen afgelopen zomer is het even rustig geweest qua wedstrijden voor de Nederlandse zeilploeg. Maar nu is het tijd om de olympische tickets veilig te gaan stellen!

Door Anke Haadsma | 01 november 2023

Op weg naar Marseille

Hoe staat het ervoor op de weg naar Marseille?

Door Anke Haadsma | 01 november 2023

Advertentie

De weg naar Marseille is nog maar kort. Nog een kleine negen maanden, en er moeten nog een aantal tickets veilig worden gesteld binnen de Nederlandse zeilploeg. Afgelopen zomer, tijdens het WK in Scheveningen, is er behoorlijke progressie geboekt richting de Spelen. Maar hoe staan we er nu eigenlijk precies voor?

Op het WK hebben in totaal acht klassen Nederland als land weten te kwalificeren, maar welke zeiler naar de Spelen gaat, dat is in de meeste klassen nog niet bekend. Hiervoor moet er nog een nationale selectie plaatsvinden. Laten we per klasse kijken welke zeilers er nog in de race om de tickets zitten.

Lees in onze Lentespecial 2023 hoe de selecties eruit zien en welke zeilers onderdeel uitmaken van Team Allianz.

Duko Bos tussen de grote kanonnen in de ILCA 7

In de ILCA7 heeft Duko Bos, met zijn zevende plaats op het WK, Nederland als land gekwalificeerd. Hij voldoet ook al aan de NOC*NSF prestatie-eis. Nu moet de nationale selectie uitwijzen welke ILCA7 zeiler naar de Spelen mag. Die nationale selectie vindt plaats tijdens het Australisch Kampioenschap van 4 tot 10 januari 2024 én het daaropvolgende WK in Australië van 27 tot 31 januari 2024. Duko Bos is momenteel de favoriet, maar er zijn meer gegadigden. Ook Paul Hameeteman, Willem Wiersma en Thomas van Ofwegen zijn nog in de strijd voor het ticket.

Bos gaf eerder al aan: “In aanloop naar de vorige spelen had ik ook het land gekwalificeerd. Maar met een slechts een halve nominatie kwam ik toen net tekort. Nu ben ik nog niet zeker, maar we weten in ieder geval dat een Nederlander gaat en de kans is groot dat ik dat ben.”

Duko Bos met zijn coach Pieter-Jan Postma na de zevende plaats op het WK in Scheveningen.
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Hoofdcoach Arnoud Hummel ziet ook de progressie die de Nederlandse ILCA zeiler heeft gemaakt: “Als je kijkt waar hij staat internationaal, tussen de grote kanonnen van de afgelopen 15 jaren. Als hij wordt gevraagd om te gaan sparren met de grote namen, dat is iets waar we een half jaar geleden niet van hadden durven dromen.”

Strijd om de nationale selectie nog in volle gang in de ILCA 6

Bij de vrouwen in de ILCA6 zien we eenzelfde verhaal. Het land is geplaatst, maar de strijd om de nationale selectie moet nog uitgevochtend worden. Marit Bouwmeester kwam afgelopen WK heel dichtbij, met een podiumplaats had ze het ticket al in handen kunnen hebben. Maar ze greep mis en eindigde op een vierde plaats. Hierdoor maken ook Maxime Jonker, Mirthe Akkerman én Marissa IJben nog kans op een ticket naar Marseille. De beslissing moet nu vallen tijdens WK ILCA6 in Argentinië van 12 tot 19 januari 2024.

Dominant duo moet nog formele selectie doorlopen in de 49er

De afgelopen twee jaar zijn ze dominant aanwezig in hun klasse. De drievoudig wereldkampioenen Bart Lambriex en Floris van de Werken moeten de nationale selectie formeel nog afronden op het EK in Portugal van 8 tot 13 november 2023. Echt sprake van een nationale selectie is er niet in deze klasse, directe concurrenten heeft het duo momenteel niet.

Odile van Aanholt en Annette Duetz (49erFX) gaan naar de Olympische Spelen

Met een zilveren medaille op het WK, wisten Odile van Aanholt en Annette Duetz zich al te verzekeren van dat exclusieve olympische ticket. Van Aanholt reageerde: “Voor mij is het de eerste keer dat ik naar de Spelen ga, iets waar ik als klein meisje van droom. Heel blij dat het gaat gebeuren. Maar het is moeilijk, want we zijn atleten en we willen altijd meer, maar als mensen zijn we superblij dat we een zilveren medaille hebben gewonnen en ons geplaatst hebben voor de Spelen.”

Odile en Annette in actie tijdens het WK in Scheveningen.
Foto: World Sailing / Sailing Energy

Jong duo in Nacra 17 zo goed als zeker naar Marseille

Ze komen eigenlijk nog maar net kijken, maar hebben zich intussen al wel genesteld tussen de wereldtop. Waar ze vorig jaar nog met overmacht het WK U23 wonnen in de Nacra 17, wonnen ze dit jaar al meerdere medailles in de senioren vloot. Laila van der Meer en Bjarne Bouwer lieten ook tijdens het WK in Scheveningen zien wat ze waard zijn. Een vierde plaats, hun beste score ooit (in de senioren) en goed voor een landenkwalificatie van de Nacra 17 voor Parijs 2024.

Tijdens het WK komen ze met een dubbel gevoel het water af, ze lagen namelijk ook lange tijd op koers voor zilver. Bouwer: “We willen natuurlijk heel heel graag winnen. Dus net na de finish was wel even zuur. Maar als je kijkt waar we vandaan komen en hoe jong we zijn, is het feit dat we binnen de top vijf zitten al een mega stap voor ons. Dat was ook onze doelstelling voor dit seizoen. En we hebben nog een jaar tot de Spelen om beter te worden.”

Om naar de Spelen te kunnen, moeten ze de nationale selectie nog wel winnen. Hiervoor gaan ze strijden tijdens het EK in Portugal van 8 tot 13 november 2023. Ook dit is meer een formele selectie.

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer hebben hun plek tussen de wereldtop geclaimd.
Foto: Sailing Energy / World Sailing

De foilende windsurfers en kiters

De kitefoilers en iQfoilers zijn ook onderdeel van de Nederlandse zeilploeg. In al deze klasse moet ook nog een nationale selectie plaatsvinden. Bij de iQFoil mannen leidt Luuc van Opzeeland in de nationale selectie. Hij heeft met zijn prestatie op het WK, een gouden medaille, Nederland als land geplaatst. De iQFoilers moeten in 2024 nog twee evenementen racen in de strijd om de nationale selectie.

Bij de vrouwen wordt het nog heel spannend, Lilian de Geus heeft nu een halve prestatie-eis op haar naam staan, Sara Wennekes wist ene hele prestatie-eis van NOC*NSF te bemachtigen. De score op het WK 2024 op Lanzarote, van 26 januari tot 3 februari, wordt beslissend.

Bij de kitevrouwen is Annelous Lammerts door het Watersportverbond voorgedragen aan NOC*NSF voor olympische deelname. Dit na een zilveren medaille op het EK in Portugal afgelopen september waarmee ze de nationale selectie won.

Waar is de 470 klasse?

In de Lentespecial én op het WK in Scheveningen zagen we Afrodite Zegers en Pim van Vugt nog als duo uitkomen in de 470. Zij waren toen nog maar recent met elkaar gaan varen. Ze wilden een poging doen voor Marseille en stelden hiervoor hoge doelen. Maar die campagne bleek te kort, met tegenvallende resultaten en nog veel stappen te zetten, besloten ze na het WK dat ze niet samen verder gaan. Meer over hun samenwerking, de keus om te stoppen en hoe hun toekomst eruit ziet, binnenkort op Zeilwereld!

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.