Tokio 2021: hoe staan we ervoor?

Nog een kleine drie maanden, dan gaan de Olympische Spelen eindelijk van start. De zeilers kregen een jaar extra voorbereiding. Nu is het ineens bijna zover. Een update van de verschillende teams.

Door Anke Haadsma | 05 mei 2021

Team update Olympische Spelen Tokio

Tokio 2021: hoe staan we ervoor?

Door Anke Haadsma | 05 mei 2021

Advertentie

Wedstrijd na wedstrijd wordt afgelast, de maatregelen in Nederland laten dit soort evenementen nog niet toe. Gelukkig is dit anders voor onze topsporters, in het buitenland krijgen zij de kans zichzelf te meten met de wereldtop. Met nog een kleine drie maanden te gaan tot de Olympische Spelen Tokio, zijn dit de evenementen waar de zeilers de puntjes op de i kunnen zetten. Hoe staan ze er momenteel allemaal voor?

In totaal vertrekken zeven teams van TeamAllianz komende zomer naar Tokio voor de Olympische Spelen. Deze zomerspelen worden van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 gehouden in het Japanse Enoshima. Een update van de verschillende teams:

Europees Kampioenschap 470 dames

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout zijn bezig met hun Europees Kampioenschap voor de kust van Vilamoura, Portugal. Op zaterdag 8 mei vindt voor hen de medal race plaats. De Nederlandse zeilsters eindigden op het Wereldkampioenschap kortgeleden nog op een tweede plaats. Dit EK is geen piekevenement voor het duo, zij noemen het een procesevenement.

Lobke Berkhout en Afrodite Zegers maken zich klaar voor de Olympische Spelen Tokio
Lobke en Afrodite prepareren de boot voor de wedstrijden.
Foto: Richard Langdon/Ocean Images.

Afrodite gaf de volgende voorbeschouwing: “We zijn hier niet met ons beste materiaal. Het is vooral een goede kans te blijven werken aan communicatie, waar we afgelopen winter veel aandacht aan besteed hebben. En de focus is op de snelheid voor de wind. Ook we gaan nog een beetje genieten van één van de laatste wedstrijden van dit seizoen. Het is belangrijk om alle wedstrijden mee te pakken. Heel fijn dat dat mag en kan. Kortom, we hebben er zin in en gaan er weer knallen.”

Volg hier de resultaten van dit evenement

Twee gouden medailles op WK’s

De Nederlandse windsurfers, Kiran Badloe en Lilian de Geus, hebben op 27 april hun laatste WK voor de Spelen afgesloten, beide met een gouden medaille.

Lilian reageerde als volgt op haar alweer derde wereldtitel: “Ik was na het EK, waar ik 9de werd, de motivatie even kwijt. Dat was echt een wake up call. Dit WK was een hele goede oefening voor Tokio. De verschillen onderling zijn heel klein. Kleine foutjes worden zo afgestraft. En ook het omgaan met de druk ging heel goed. Allemaal zaken die mij veel vertrouwen geven richting de Spelen.”

Kiran was al voor de medalrace verzekerd van zijn derde wereldtitel op rij! “Het is echt superlekker dat we het EK winnen met heel weinig wind, en hier met dikke wind ook steeds lekker voorin meedoen. En dan in een week waarin we relatief weinig races varen, toch al voortijdig winnen. Dat waren dingen die Dorian deed. Dit kan ik nu ook op mijn lijstje erbij schrijven. Derde WK op rij, dat is natuurlijk super speciaal.”

Twee wereldkampioenen op de RS:X, Kiran Badloe en Lilian de Geus

Heiner op scherp gezet tijdens EK

Nicholas Heiner is eerder deze maand al even flink op scherp gezet. Tijdens zijn Europees Kampioenschap eindigde hij op een elfde positie. Waar de Finn zeiler vaak uitblinkt in steady races, kon hij dit op het EK in Vilamoura niet laten zien. Al op de eerste dag finishte hij op een 35ste en een 1ste plaats. Tel daarbij twee keer een diskwalificatie voor een te vroege start bij op, en je eindigt het toernooi op een elfde plaats.

Nicholas: “Ja, twee keer een zwarte vlag. Normaal krijg ik er één per jaar, dat is natuurlijk teleurstellend. Maar goed, nooit te vroeg is altijd te laat. We hebben ook hele goede dingen gedaan en dit was wel een goede voorbereiding op het WK in Porto over een maand. Het is gewoon duidelijk, er moeten een paar stapjes bij.”

Dat Wereldkampioenschap wordt gevaren tot en met 12 mei. Volg deze races hier.

Nicholas Heiner Olympische Spelen Tokio
Nicholas Heiner tijdens het afgelopen EK
Foto: Joao Costa Ferreira

Toernooi voor 49er en 49erFX zeilers

In Cascais zijn de 49erFX dames en de 49er mannen begonnen aan de Cascais Regatta, deze wordt gevaren tot en met 9 mei in Cascais, Portugal. Annemiek Bekkering en Annette Duetz wisten op hun laatste toernooi in Vilamoura nog de zilveren medaille binnen te slepen. Tijdens dat toernooi hadden ze vooral veel goede momenten, maar ook kwamen er een aantal onnodige ‘errors’ naar boven. In Cascais hopen ze deze errors er wel uit te hebben in voorbereiding naar de Olympische Spelen Tokio.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz in voorbereiding op de Olympische Spelen Tokio
Annemiek en Annette in actie in Vilamoura
Foto: Sailing Energy

Bart Lambriex en Pim van Vugt lieten tijdens diezelfde regatta zien dat ze er klaar voor zijn tegen de wereldtop te strijden in de 49er. Dit duo komt eigenlijk nog maar net kijken, ze kwalificeerden zich recent nog voor de Olympische Spelen Tokio, maar varen nu al regelmatig voorin de vloot mee.

Meer over dat toernooi in Vilamoura

Marit Bouwmeester aan de kant door blessure

Olympisch kampioene in de Laser Radiaal, Marit Bouwmeester, liet onlangs op haar Instagram pagina weten dat ze door een arm blessure iets langer aan de kant zit dan ze zou willen. Het toernooi half april in Vilamoura moest ze hierdoor overslaan.

In een interview met de NOS geeft ze aan goed voorbereid te zijn: “Het liefst werk je natuurlijk een ideaal programma af, maar ik had sowieso nog ergens een rustperiode moeten hebben. Deze was alleen iets langer. We zijn, zeker ten opzichte van andere sporters, relatief veel in Tokio geweest. Het is nu zaak om die kennis goed bij te houden en deze zomer gewoon de Olympische Spelen daar te doen.”

Op dat toernooi in Vilamoura kwam Laser zeiler Duko Bos wel in actie. Hij had hier kans zich nog te kwalificeren voor de Olympische Spelen Tokio, maar hij grijpt mis. De zeiler heeft al een halve nominatie op zak en moest zich in Portugal als zevende land plaatsen voor een hele nominatie. Helaas eindigde hij op een 11de plaats, als negende land. Hij krijgt waarschijnlijk nog een laatste kans om aan deze eis te voldoen voor eind juni.

Omslagfoto: Marit Bouwmeester in training met Mirthe Akkerman. Foto: Richard Langdon/Ocean Images

Meer Olympische Spelen Tokio

Wij volgen naast de zeilers, ook teammanager Dorien Hoekstra. Zij geeft ons een beeld van wat er achter de schermen gebeurt. Lees die artikelen hieronder:

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.