Zinderende finale van de Vendée Globe 2020

Geen nieuw snelheidsrecord deze Vendée Globe, maar nog nooit eerder kwamen er zoveel boten zo dicht bij elkaar. De eerste die finisht in het Franse Les Sables-d'Olonne hoeft niet eens de winnaar te zijn.

Door Riemer Witteveen | 27 januari 2021

Maitre Coq Yannick Bestaven Vendée Globe

Zinderende finale van de Vendée Globe 2020

Door Riemer Witteveen | 27 januari 2021

Advertentie

Update: Winst voor Bestaven, verlies voor Herrmann

Zoals voorspeld wist Yannick Bestaven de uiteindelijke winst mee naar huis te nemen, ook al kwam hij als derde over de finish. Charlie Dalin kreeg de ‘line honours’, maar wist dat hij niet de hoogste podiumplek zou krijgen. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de wedstrijd dat dat gebeurt.

Vendée Globe Maitre CoQ
Foto: Jean-Marie Liot

Kort voor Bestaven was het de eer aan Louis Burton om te finishen. De vierde die over de finishlijn voer was Thomas Ruyant, die lang in de Zuidelijke Oceaan met Charlie Dalin opvoer.

De pechvogel van de eeuw is Boris Herrmann. 90 mijl vóór de finishlijn lag hij te slapen. Hij werd wakker door een klap veroorzaakt door de aanvaring met een vissersboot. Zijn podiumplek (beoogd tweede) kon hij vergeten. Uitgeput mankte hij met een kapotte boot naar de finish.

Spanning tot het einde

Rond de wereld in 80 dagen. Precies zoals Jules Verne omschreef, maar dan op een vliegende boot in je up. Op 27 januari zal het podium van de Vendée Globe 2020-21 worden bepaald en dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Fransman Yannick Bestaven heeft een flinke troef in handen.

Charlie Dalin Apivia Vendée Globe
Dalin als eerste over de eindstreep. Foto: Jean-Marie Liot

Compensatie

Nadat Kevin Escoffier zijn boot rap moest verlaten schoot een aantal schippers snel te hulp. Omdat zij hiervoor vertraging opliepen hebben drie schippers compensatie gekregen voor hun dienstverlening. En die drie schippers zitten nu allemaal voorin het veld, waardoor de uitkomst vrijwel zeker wordt bepaald door die compensatie.

Jean Le Cam viste Escoffier uit de zee en voer een aantal dagen met een verstekeling. Voor zijn hulp kreeg hij 16.5 uur compensatie. Dat komt ongeveer overeen met zo’n 300 mijl op basis van 16 knopen snelheid. Yannick Bestaven kreeg 10.5 uur compensatie (+/- 170 mijl) en de Duitse zeiler Boris Herrmann 6 uur (tegen de 100 mijl).

Boris Herrmann Vendée Globe
Boris Herrmann lijkt verzekerd van een podiumplaats. Foto: Andreas Lindlahr

Wie niet waagt

Zoals bij vrijwel elke Vendée Globe, wordt de race min of meer beslist in de Atlantische Oceaan. Bestaven lag lang aan de leiding, maar daar kwam voor de Zuid-Amerikaanse oostkust verandering in. Thomas Ruyant, Charlie Dalin en Louis Burton roken stal en zetten alle zeilen bij.

Inmiddels vaart Dalin de Golf van Biskaje al binnen met Herrmann op z’n hielen en ligt Burton een stuk verder naar het noordwesten, klaar voor de klap richting de finishlijn. De nummers 4 tot en met 9 liggen op ruime afstand, maar Bestaven en Hermann hoeven niet als eerste aan te komen om er toch met de winst vandoor te gaan.

Bureau Vallee Louis Burton Vendée Globe
Burton lag lange tijd op één. Bureau Vallee 2 is de oude Banque Populaire die in de vorige editie de wedstrijd won. Foto: Stephane Maillard

Richomme: Bestaven wint

Franse zeiler Yoann Richomme analyseert de Vendée Globe al vanaf de start. in zijn laatste prognose op woensdagochtend 27 januari, geeft hij aan dat Bestaven eerste wordt volgens zijn modellen. Boris Herrmann grijpt dan de tweede plaats en Dalin de derde en dat is dus nádat de compensatie is verrekend.

De laatste schatting van Yoann Richomme op Facebook

De Highlights van Etappe 3

Hoewel de Vendée Globe een non-stop wedstrijd rond de wereld is, valt deze in drie etappes te verdelen. De eerste vanaf de start in Les Sables-d’Olonne naar de lengtegraat van Kaap de Goede hoop. De derde etappe begint ongeveer bij Kaap Hoorn en gaat via de zuidelijke en noordelijke Atlantische Oceaan naar naar de finishlijn in Les Sables. In de ‘Highlights van etappe 1’ stopten we na 8 december, bij etappe 2 keken we verder tot aan 12 januari. Nu kijken we verder naar het einde van deze wedstrijd.

Richting de Evenaar

Als Pip Hare Kaap Hoorn voorbij is, ligt de sterke kopgroep al aardig dicht bij de evenaar. Het is duidelijk dat er nog van alles kan gebeuren. Van de flinke voorsprong die Yannick Bestaven had is inmiddels weinig meer te bekennen.

11 Januari: Destremau in de poblemen

Een scheur in de boeg van Merci lijkt het einde te betekenen voor Sebastien Destremau. Onder andere bij de aanhechting van de boegspriet zijn de beschadigingen goed te zien.

Op 16 januari besluit Destremau dat hij zo niet door kan gaan. Er komt een einde aan zijn tweede Vendée Globe.

16 januari: Louis Burton over de evenaar

Dat Louis Burton een sterke race zeilt is al vroeg in deze editie duidelijk. In de zuidelijke Atlantische Oceaan zet hij de juiste zetten en hij zeilt als eerste het noordelijk halfrond weer in, gevolgd door Charlie Dalin die iets dichter bij het einddoel vaart en daardoor de koppositie heeft. Burton weer wel weer eerder de passaatwinden te vinden en verkiest een noordelijke route boven Dalin’s westelijke koers. Die keuze lijkt uiteindelijk de race te gaan bepalen.

Vanaf hier is het eerste deel van deze blog eigenlijk weer van toepassing. Tijdens het gedeelte vanaf de evenaar gebeuren er geen hele gekke zaken. Er worden tactische beslissingen gemaakt. Een directere route (Dalin en Herrmann) en een Noorderlijkere route met meer wind (Burton, Ruyant en Bestaven).

25 Januari: Hekkesluiter Ari Huusela rondt Kaap Hoorn

Het is zijn eerste Vendée Globe en ondanks zijn zeer beperkte budget zeilt de Fin een mooie race.

Ari Huusela Kaap Hoorn Vendée Globe
Huusela rondt de mythische Kaap Hoorn.

Tracker

Op de tracker kun je de race volgen tot op de laatste mijl. Die tracker vind je hier: Vendée Globe Tracker.

Lees en luister ook:
Podcast: Pieter Heerema over de onmogelijke Vendée Globe
Podcast: Ysbrand Endt en Crista ten Brinke over de weg naar de Vendée Globe 2024
De highlights van etappe 2
De highlights van etappe 1
Dit zijn de 6 vrouwen van de Vendée Globe 2020

Omslagfoto: Bernard Le Bars/Alea

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.