Warmdraaien voor de Vendée Globe met 10 videos

Zin in de Vendée Globe? Hier 10 gave video's die goed zijn voor uren kijkplezier voorafgaand aan de start op 6 November.

Door Riemer Witteveen | 02 november 2020

Occitane Vendée Globe

Warmdraaien voor de Vendée Globe met 10 videos

Door Riemer Witteveen | 02 november 2020

Advertentie

Nog maar een paar dagen, dan start de beroemdste solowedstrijd ter wereld, de Vendée Globe. Solo en non-stop rond de wereld racen. Het record staat op naam van Armel Le Cléac’h, die in 2017 na 74 dagen en drie uur op zee finishte. 33 schippers staan er zondag aan de startlijn, een tiental daarvan maakt kans om dat record te verbreken. Eerder keken we al naar de zes vrouwen die deelnemen aan de race.

De start bijwonen kan niet vanwege het coronavirus. Het racedorp in Les Sables-d’Olonne is dicht en de zeilers hebben zich afgezonderd. Om goed in de toeschouwermodus te komen, hebben we hier een aantal mooie Vendée Globe video’s voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij alvast warmdraaien voor het echte werk dat op 6 november begint.

Alex Thomson – Relentless

In deze documentaire van 47 minuten wordt het verhaal verteld van Alex Thomson, de Brit die al op jonge leeftijd wist Alex als schipper de Clipper Round the World Race te winnen, en dat racen smaakte naar meer. Alex wil de eerste niet-Franse winnaar wil worden van de Vendée Globe. In de editie van 2016-17 was hij erg dichtbij. Zijn stuurboord foil brak helaas af en Armel Le Cléac’h pakte de winst. Alex werd tweede. Na een keer de derde plaats te hebben gehad, daarop de tweede plaats is het nu toch echt tijd voor de winst. Zal zijn nieuwe ruimteschipachtige boot hem die eer kunnen bieden?

Vendée Globe 2016-17: Documentaire

In 52 minuten blaas je door de hoogtepunten van de afgelopen editie van de race. De docu is dan in het Frans, maar met YouTube’s automatisch vertaalde ondertiteling kom je een heel eind. Genieten geblazen, alleen is het jammer dat de Nederlandse deelnemer Pieter Heerema nauwelijks in beeld en aan bod komt. Het blijft nog altijd een Frans feestje.

Spectaculaire beelden: Het beste van de Vendée Globe 2012-13

In slechts een half uur weet je weer hoe het er acht jaar geleden aan toe ging. Het was de eerste keer dat twee zeilers de magische 80-dagen grens doorbraken. Fransozen Armel Le Cléac’h en François Gabart vochten tot in de laatste dagen om de winst. De jonge François ging er uiteindelijk van door met de felbegeerde winst.

Voor het eerst: Beelden vanuit de Zuidelijke Oceaan

Niet eerder zagen we de IMOCA’s in hun element op de Zuidelijke Oceaan. De Franse marine stuurde een helicopter de lucht in nabij de Kerguelen, een Franse eilandengroep. Het is goed te zien wat voor verschil de foils maken. Alex Thomson was zijn stuurboordfoil reeds verloren en het is een natte bedoening aan dek. Rivaal Armel Le Cléac’h snort al foilend over het water en het houdt het heel wat droger.

Interview met Pieter Heerema

Een IJslands televisiestation maakte een mooie reportage van Pieter Heerema, voorafgaand aan de start van de Vendée Globe. Ook als je het IJslands niet machtig bent is het een leuk item. Leuke beelden van No Way Back worden afgewisseld met Pieter zelf aan het woord:

Pieter Heerema komt terug na 116 dagen (2017)

Hij werd de eerste Nederlander die het voor elkaar kreeg om aan de start te verschijnen. Met een boot van de (toen) nieuwste generatie wist hij de loodzware tocht te volbrengen. Na de finish maakte hij grote indruk op de Fransen door de regie van de ceremonie volledig over te nemen en Hollandse tulpen het publiek in te gooien.

Sea Wolves: Schippers en techniek

Nederlander Florian Rooz van Sea Wolves maakte een leuke video waarin hij enthousiast over de aankomende Vendée Globe spreekt. Over de schippers en ontwikkelingen.

Sea Wolves: Technologie aan boord van IMOCA’s

In deze video gaat Florian Rooz dieper in op de materie en bespreekt hij een aantal ontwikkelingen binnen de IMOCA-klasse. Wat maakt het dat de nieuwe generatie IMOCA’s zoveel sneller is dan de vorige?Van foils tot backstagen, je hoort het in deze video van een half uurtje:

Verder terug: Vendée Globe 2004-05

De boten zijn anders en bijna niet meer te vergelijken met nu. Toch zijn de beelden mooi. Elke Vendée Globe is goed voor meer dan genoeg spektakel.

Historie Ellen MacArthur wordt tweede in de Vendée Globe 2000-01

De vierde editie van de Vendée Globe was er een om te onthouden. De 24-jarige Ellen MacArthur werd lacherig aangekeken bij de start. Al snel liet ze merken dat ze niet voor de lol meedeed. Na een lange strijd finishte ze slechts vier en een half uur na Michel Desjoyeux.

Lees ook:
– Over de nieuwe Hugo Boss. Is dit Science Fiction?
– Wie zijn de 6 vrouwen in de aankomende Vendée Globe?
– Meer op de site van de Vendée Globe: Vendeeglobe.org

Omslagfoto: Pierre Bouras/L’Occitane en Provence

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.