In vier weken klaargestoomd voor wereldrace

De Clipper Round the World Race is net zoiets als The Ocean Race, maar dan met allemaal amateurs aan boord. Dat is een beetje het beeld dat menig zeiler heeft van deze rond-de-wereld-wedstrijd. Ook Angela Brandsma dacht er zo over, tot ze in aanraking kwam met de Clipper Race en erachter kwam dat het helemaal…

Door Anke Haadsma | 20 februari 2020

Clipper Round the World Race - Angela Brandsma

In vier weken klaargestoomd voor wereldrace

Door Anke Haadsma | 20 februari 2020

Advertentie

De Clipper Round the World Race is net zoiets als The Ocean Race, maar dan met allemaal amateurs aan boord. Dat is een beetje het beeld dat menig zeiler heeft van deze rond-de-wereld-wedstrijd. Ook Angela Brandsma dacht er zo over, tot ze in aanraking kwam met de Clipper Race en erachter kwam dat het helemaal niet zo amateuristisch is, verre van zelfs. “Iedereen die een etappe meevaart, heeft vier weken intensieve training gehad,” vertelt Brandsma. De Clipper Round the World Race is één van de langste zeilraces om de wereld. Vergelijkbaar met The Ocean Race, maar dan voor iedereen toegankelijk. De race is opgericht door niemand minder dan de Britse solozeiler Sir Robin Knox Johnston. Hij had hiermee ook het doel zeilen toegankelijk te maken voor iedereen. Zeilervaring heb je dan ook niet nodig, die doe je in de trainingen vooraf op. Op dit moment wordt alweer de 12de editie van de race gevaren. Deze is gestart in Londen op 1 september 2019 en zal hier elf maanden later weer finishen, in augustus 2020. Met 11 boten van 70 voet wordt de wereld rond gevaren in 8 verschillende etappes.
Clipper Round the World Race - Angela Brandsma

Net als bij The Ocean Race staan er bij de stopovers veel mensen langs de kant. Foto: Clipper Round the World Race

Alleen maar amateurs aan boord?

Brandsma (45) had al eens van de race gehoord en toen deze afgelopen jaar opnieuw op haar vizier kwam, stuurde ze een email naar de organisatie. Ze werd uitgenodigd en mocht meetrainen. Intussen heeft ze zich opgewerkt tot first mate en mag zij de trainingen verzorgen. “Iedereen moet, voordat je mee kunt met een of meer etappes, vier keer een training van een week hebben gevolgd. Die training zijn heel erg gericht op veiligheid en ‘evolutions’, dus bijvoorbeeld zeilwissels en een rif zetten. Over tactisch zeilen leer je eigenlijk niets. Je leert dus hoe je veilig bent aan boord. Er gebeuren echt wel eens ongelukken, zo is er onlangs iemand van boord geslagen. Het was een man die helaas echt op de verkeerde plek stond, bij de grootschoot. We leren ze dat ze hier omheen moeten lopen. Iedereen die aan boord stapt weet waar je kunt staan en waar niet.” Zo zijn er over de jaren meer ongelukken te vinden in de Clipper Race, vaak worden ze direct uitvergroot en weggeveegd met het argument dat er toch alleen maar amateurs aan boord zitten.  
“Na vier weken trainen niet bekwaam? Dan word je naar huis gestuurd”
  Brandsma heeft dit ook wel gedacht, maar is toch teruggekomen op haar standpunt. “Het is niet zo dat we mensen meenemen die niets kunnen, als je na vier intensieve weken van trainingen toch nog niet bekwaam blijkt, dan word je niet toegelaten. Onlangs hadden we nog een Koreaan, hij wilde heel graag, maar sprak geen Engels. Dan wordt het heel lastig communiceren, we hebben hem dan ook naar huis moeten sturen.” Het palet aan mensen dat zich aanmeldt is heel divers, vertelt Brandsma: “Van jong tot oud, mensen met Ocean Race ambities en zelfs gepensioneerden. Tijdens de trainingen word je op alle rollen aan boord getraind. Uiteindelijk kom je op een positie aan boord waar je het beste past. Zo zal een oudere persoon die wat moeilijker ter been een rol achterop het schip hebben. De jongere zeilers zitten eerder op het voordek.”
Clipper Round the World Race - Angela Brandsma

Teammeeting voor de start. Foto: Clipper Round the World Race

Een aantal van de deelnemers en schippers gebruikt deze race als opstap naar bijvoorbeeld The Ocean Race. Brandsma heeft ooit ook de ambitie gehad met deze race mee te doen. “Ik heb deze droom lang achterna gezeten. Ik heb altijd kleine bootjes gevaren, op een gegeven moment maakte ik de overstap naar grote boten. Maar daar ben ik blijkbaar gewoon te laat mee begonnen.” Toch is de zeilster nog steeds bezig met het volgen van haar droom. Ze wilde als kind namelijk al de wereld omzeilen, toen nog met haar vader. Nu met de Clipper Round the World Race komt die droom steeds dichterbij.

Brandsma gaf huis en baan op

“Ruim een jaar geleden heb ik mijn spullen gepakt om de Atlantische Oceaan over te steken. Ik was van plan de winter zeilend door te komen, hoe en met wie, daar had ik geen idee van.” Het is het begin van een nieuw leven voor Angela Brandsma. Ze zeilde afgelopen winter op alles wat los en vast zat, mistte geen regatta en haalde haar Yacht Master Offshore, RYA Cruising Instructor en vele andere handige en nodige papieren voor zowel de Clipper race als voor de vele delivery’s die ze doet. Voordat ze op de grote boten stapte, had ze haar naam al gemaakt in de kleine boten. Twee keer werd ze wereldkampioen in de Vaurien, de eerste keer in 1997, afgelopen jaar deed ze weer een gooi naar de wereldtitel en won deze in Italië. Het Sneekermeer is en blijft haar thuiswater, al is ze hier de laatste anderhalf jaar weinig geweest en zal ze hier de komende tijd ook weinig tijd spenderen.

Klaarstomen voor schipper Clipper Round the World Race

Clipper Round the World Race - Angela Brandsma

Angela Brandsma met een aantal van haar trainee. Foto: Eigen archief

Nu nog traint de zeilster de deelnemers in aanloop naar de race. Daarmee maakt ze haar droom om de wereld om te zeilen nog niet waar. “De volgende stap is schipper worden tijdens de race. In februari 2021 vinden er trials plaats voor de volgende editie. Dit lijkt nog ver weg, maar dat geeft mij de tijd om me voor te bereiden. Ik heb een groot voordeel in vergelijking met andere potentiële schippers, die komen hier invliegen voor de trials, stappen aan boord, varen hun rondje en vliegen weer terug. Tegen de tijd dat die trials zijn, ben ik al zo bekend met de organisatie en de boten hier. We varen op zeven boten van 68 voet, deze zijn nu al drie keer de wereld rond geweest en gebruiken we nu voor de trainingen. Ik ken die boten intussen aardig goed, de schippers die ‘even’ inkomen vliegen voor de trials kennen de boten nog niet. Ik ben ook blij dat die trials nog zo ver weg zijn, dat geeft mij nu nog de tijd om rustig mee te kijken. We liggen nu in de Solent en het is hier bijvoorbeeld best een ding om de boten in te parkeren. Het zijn vrij krappe plekken en er is een behoorlijke stroming. Nu heb ik dus mooi de tijd om dit te leren.” Voor de trials gaat Brandsma aan de slag met de laatste benodigde examens. Als ze vervolgens de trials goed doorloopt mag ze die langverwachte droom gaan najagen. “Het is spannend,” reageert ze. “Ik probeer het ook klein te houden voor mezelf, denk etappe voor etappe. Zo moet je het ook doen denk ik, het is namelijk wel een hele verantwoordelijkheid. Je crew is goed getraind, maar qua tactisch zeilen weten ze weinig. Tenzij ze natuurlijk een zeilachtergrond hebben, maar wij hebben ze er niet op getraind. Samen met je first mate ben je verantwoordelijk voor een schip en zo’n 20 mannen en vrouwen. En als schipper kun je ook nog van boord gezet worden als het niet goed gaat. Ja, het is wel heel spannend.” Meer weten over de Clipper Round the World Race of Angela’s weg hiernaartoe? Neem contact met haar op via angela@angelasails.com  

Foto’s: Clipper Round the World Race en eigen archief Angela Brandsma

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.