Column Jelmer: Klaar voor The Ocean Race

De eerste krachtmeting is geweest, hoewel hij niet eindigde zoals Jelmer graag had gezien, kijkt hij tevreden terug. Als schipper van team JAJO is het de afgelopen tijd druk geweest, maar het is ook genieten. Lees alles over die laatste voorbereiding in deze column van Jelmer van Beek.

Door Jelmer van Beek | 11 januari 2023

Voorbereiding Jelmer van Beek

Column Jelmer: Klaar voor The Ocean Race

Door Jelmer van Beek | 11 januari 2023

Advertentie

Het team selecteren, manoeuvres trainen en de boot finetunen. De laatste weken stonden volledig in het teken van de perfecte voorbereiding op de komende Ocean Race. En we hadden 8 januari de eerste havenrace. Een mooi begin van ons avontuur, dat helaas in stilte eindigde. Windstilte. 

In de voorbereiding trainen we manoeuvres en zijn we druk de boot zo snel en betrouwbaar mogelijk te krijgen. De laatste refit was in november in Barcelona. Vanaf dat moment was het belangrijk tijdens het zeilen zoveel mogelijk te testen en te finetunen. Voor mij als schipper was er nog een taak weggelegd: ik moest de laatste zeilers voor de 2 open plekken selecteren. Ik heb hiervoor Gregg Parker en Joy Fitzgerald geselecteerd. Gregg is een sterke kerel, handig op het voordek en als trimmer. Joy is een slimme zeilster en lacht altijd.

Team JAJO In-Port Race Allicante
Met de complete crew tijdens de In-Port Race in Allicante. Foto: Caroline Korsten

In-Port Race Alicante

Met het hele team bij elkaar hebben we hier de laatste week getraind en ons voorbereid op de In-Port Race. Deze race in de haven van Alicante was zondag 8 januari. Na de start lagen we al snel op een derde plek. Halverwege de race lukte het ons Mirpurri Racing Team uit Portugal in te halen. Liggende op een mooie tweede plek achter WhindWhisper team uit Polen zakte de wind er helemaal uit en werd het een drijfpartij.

Het Poolse team was net op tijd bij de finishlijn. Complimenten. Wij en alle andere volgers finishten helaas buiten de tijdslimiet. In mijn ogen is het een discutabele beslissing van de wedstrijdleiding om de wedstrijd niet in te korten. Vijf van de zes boten niet laten finishen, is toch niet het doel van deze wedstrijd. Maar het is zoals het is.

Team JAJO Racevillage Allicante
Interviews en succeswensen in de race village in Allicante. Foto: Caroline Korsten

Team draait goed

Ik kijk wel positief terug. De boot voelt goed, de nieuwe zeilen met de JAJO branding staan er mooi op en als team hebben we hier ook een gezellige tijd met elkaar. Een hoop ervaren zeilers hebben mij al verteld; voor je het weet is het allemaal weer voorbij.

Kortom, ik heb het hier naar mijn zin. Als schipper is het heel fijn te zien dat het team goed draait. Iedereen is ergens anders aan boord verantwoordelijk voor. En iedereen doet zo goed mogelijk zijn of haar best alles zo goed mogelijk voor te bereiden voor de start.

De race village is open voor publiek en dat maakt het hier erg gezellig. Veel mensen lopen langs bij onze boot en wensen ons alvast succes. Zondag 15 januari staan er ook veel aan de kant als we vertrekken voor de eerste etappe richting de Kaapverdische eilanden.

Ik hou jullie op de hoogte, groet Jelmer

Team JAJO schipper Jelmer van Beek
Team JAJO schipper Jelmer van Beek. Foto: Caroline Korsten

Volg Jelmer van Beek

Gedurende de race blijft Jelmer zijn column voor ons schrijven. Wil je hier niets van missen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief en ontvang Jelmers column direct in je mailbox!

Lees ook deze nieuwe Zeilwereld Verhalen:

Jelmer van Beek heeft de ambitie The Ocean Race te varen. Hij schippert al aan boord van de VO65 Janssen de Jong, waar Sailing Team NEXTGEN volgend jaar The Ocean Race mee gaat varen. Jelmer werkt hard voor zijn droom en hoopt dat hij een van de geselecteerde zeilers wordt die volgend jaar opstapt om de race om de wereld te varen. Op Zeilwereld deelt hij zijn weg hierheen en de avonturen met de VO65 in een maandelijkse column.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.