De charme van de Vuurschepen Race

De offshore wedstrijden van de North Sea Regatta zijn altijd weer een feestje om te varen. Maar waarom eigenlijk, en hoe bereid je je voor?

Door Anke Haadsma | 01 mei 2024

Vuurschepen Race 2024

De charme van de Vuurschepen Race

Door Anke Haadsma | 01 mei 2024

Advertentie

Zeilend door de koude nacht op de Noordzee is dat pintje aan de overkant bij Royal Harwich Yacht Club en de lunch bij Pin Mill het enige waar je het soms voor lijkt te doen. De Vuurschepen Race 2024, een wedstrijd van Scheveningen naar Harwich, start dinsdag 7 mei weer. In de haven van Scheveningen worden de boten al gereed gemaakt voor vertrek. Wat is toch die aantrekkingskracht van deze offshore wedstrijd waarbij het soms alleen maar voelt als afzien?

Omslagfoto: Sander van der Borch

“Volgende week ben ik trouwens een weekje weg, dan zeil ik even naar Engeland en terug”, vertel ik terloops tijdens een vergadering aan niet-zeilende collega’s. Een van die collega’s: “Wow, wat tof! Hoe lang doe je daar over?” Ik beantwoord haar vragen: “Het is een zeilwedstrijd, we starten dinsdagavond en zullen dan woensdag in de loop van de dag aankomen. Die vrijdag starten we dan weer vanuit Engeland voor de etappe terug naar huis, waar we zaterdag aan zullen komen.”

Lees ook: Jan (15) stapt in vaders team tijdens Vuurschepen Race

Spannend

Soms vergeet ik dat onze sport eigenlijk best bijzonder is. “Wat spannend zeg, zeil je dan gewoon de hele nacht door? Ik ben heel benieuwd naar je verhalen als je terug bent!” Ik antwoord nog nonchalant dat het niet mijn eerste oversteek wordt, dus dat het niet meer zo spannend is. Maar eigenlijk is dat het natuurlijk wel, dat is ook precies de charme van de Vuurschepen Race. We starten niet lang voordat de zon ondergaat in een maand waarbij het in de nacht echt nog koud is op zee. En omdat het een relatief korte trip is, raak je ook net niet gewend aan een wachtsysteem, als je die al inzet met je crew.

Zonsopkomst North Sea Regatta offshore
De cadeautjes van een nachtje doorzeilen: de zonsopkomst!

Grootste zee-zeilwedstrijd van Nederland

Even wat details voor degene die de race niet zo goed kennen. De Vuurschepen Race is onderdeel van de North Sea Regatta, welke bestaat uit twee offshore races. Dat is dus de Vuurschepen Race van Scheveningen naar Harwich, waarbij een afstand van 180 mijl wordt afgelegd. De andere offshore race is de terugweg naar Nederland, waar een afstand van … mijl voor staat. Een week na aankomst, tijdens het Pinksterweekend, vinden vervolgens de inshore wedstrijden plaats voor de kust van Scheveningen.

De Offshore wedstrijden zijn open voor de klassen: ORC 1, 2 en 3, ORC DH en SW. De inshore wedstrijden worden gevaren door ORC 1,2 en 3, ORC DH en SW. Daarnaast strijden ook eenheidsklassen de inshore wedstrijden, dit zijn de J/22, J/70, J/80, SB20, Flying Dutchman, Javelin en Maxfun25. De ORC 1 en 2 varen hun Nederlands Kampioenschap tijdens de inshore wedstrijden. Alle andere klassen varen hun klasse kampioenschap.

North Sea Regatta inshore
De inshore wedstrijden voor de kust van Scheveningen.
Foto: Sander van der Borch

Voorbereiding

Zeilers zijn zich nu volop aan het voorbereiden op de race. Dit betekent natuurlijk in de eerste plaats dat alle spullen op orde moeten zijn. Warme zeilpakken, voldoende lagen, hoofdlampjes, gekeurde zwemvesten en waterdichte laarzen. Menig zeiler zal hier een handige inpak checklist voor hebben. Heb je die niet, dan raden wij je het handige boekje van Klaas Wiersma aan: ‘Zeilen Wedstrijdgids‘.

Iets meer voorbereiding heeft de voorbereiding van de boot en alle benodigde documenten nodig. Op het notice board vinden we precies wat we allemaal nodig hebben. Welke veiligheidsregels we aan moeten voldoen en natuurlijk hoe we moeten varen. Ook belangrijk om te checken of alle apparatuur nog goed werkt!

Lees ook: Navigeren op zee zonder apparatuur

Dichter richting de vertrekdag is het zaak de boot zo opgeruimd mogelijk te hebben, spullen van boord die niet nodig zijn en de spullen die je snel nodig kunt hebben een makkelijk te bereiken plek geven. Tenslotte is het op de dag van vertrek handig je boodschappen te doen. Voldoende eten en drinken aan boord is belangrijk. Zo blijft iedereen scherp en heb je altijd een lekker warme hap tijdens die koude nacht.

Ik krijg alweer steeds meer zin in de Vuurschepen Race, nog een kleine week en dan mogen we!

Dat eerste biertje aan de overkant!

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.