We mogen weer wedstrijdjes varen!

We mogen weer! Wekenlang hebben we helemaal alleen trainingsrondjes gevaren, nu mogen we ook eindelijk weer aan de startlijn verschijnen. Zowel in de kleine bootjes, als in de meermansboten! De verenigingen maken zich klaar voor wedstrijden op het water.

Door Anke Haadsma | 30 juni 2020

Wedstrijden op verenigingen

We mogen weer wedstrijdjes varen!

Door Anke Haadsma | 30 juni 2020

Advertentie

We mogen weer! Wekenlang hebben we helemaal alleen trainingsrondjes gevaren, nu mogen we ook eindelijk weer aan de startlijn verschijnen. Zowel in de kleine bootjes, als in de meermansboten! De overheid heeft aangegeven dat we geen 1,5 meter afstand meer hoeven te houden. Haal die boten dus maar onder het dekzeil vandaan, of uit de box. De verenigingen maken zich klaar voor wedstrijden op het water. Op verschillende verenigingen is men direct aan het werk gegaan om deze helemaal klaar te maken voor het seizoen. Door het COVID-19 virus veel later als gebruikelijk. Op social media gonst het van de blije reacties en we zien veel evenementen de inschrijving openen. Toch is het organiseren van zo’n zeilwedstrijd, ondanks alle versoepelingen, nog niet zo eenvoudig. Er is nog steeds rekening te houden met allerlei regels en voorzorgsmaatregelen.
Pinksterevenement vanaf Starteiland Sneek

Zeilevenement op het Sneekermeer, dit beeld zien we hier niet tot 1 september. Foto: Eize Hoekstra

Grote evenementen blijven voorzichtig

Er werd voorzichtig al geopperd of bijvoorbeeld de Sneekweek begin augustus nu niet alsnog door kan gaan. Karst Doevendans, voorzitter van KWS Sneek, de organiserende vereniging van de Sneekweek, geeft op hun website het volgende aan: “Tot 1 september kunnen we geen wedstrijden organiseren op het Sneekermeer, alle vergunning plichtige evenementen zijn tot dan namelijk niet toegestaan.” Geen Sneekweek dus! Het organiseren van evenementen is sowieso een grote uitdaging voor vele organisatoren. Ieder evenement wordt georganiseerd met een grote schare aan vrijwilligers. De organisatie is verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van deze groep, en dient rekening te houden met alle veiligheidsvoorschriften. Nu geeft het Watersportverbond aan dat ook de begeleiders van het wedstrijdcomité onderdeel uitmaken van de sport. Hierdoor mogen zij op het water, indien noodzakelijk, binnen 1,5 meter van elkaar komen om hun taken uit te voeren.

Wel activiteit vanaf Starteiland Sneek

Dat er geen Sneekweek of andere wedstrijden georganiseerd worden vanaf het Starteiland op het Sneekermeer, betekent niet dat de vereniging stil zit. Doevendans: “Deze zomer organiseren we voor de jeugd in de optimist twee keer een vijfdaagse, en voor de volgende generatie faciliteren we trainingen en clinics.” Mocht er snel wel meer kunnen, dan communiceert de vereniging dit via de website. Het Starteiland is overigens ook gewoon open voor passanten.
Wedstrijden op verenigingen mogen weer

Ook het wedstrijdcomité maakt onderdeel uit van de watersport. Afstand houden moet hier dus niet. Foto: Eize Hoekstra

Verenigingen starten woensdagavond wedstrijden

In Scheveningen kan er al iets meer. Zo staan hier de eerste wedstrijden alweer op het programma. We spraken met Tim Lemeer, voorzitter van de zeilcommissie bij Jachtclub Scheveningen: “Wij gaan weer starten met onze woensdagavond wedstrijden. Zodra het nieuws naar buiten kwam hebben we direct een vergunning aangevraagd en ook gekregen.” Op het water spreekt het voor zich, iedere woensdag lekker een wedstrijd varen voor de kust van Scheveningen. Op de steiger en in het clubhuis die afstand bewaren, is nog even een ander verhaal. “In ons clubhuis, ‘Het Spuigat’, is het heel lastig om aan die 1,5 meter te voldoen, we houden deze daarom voorlopig gewoon dicht. Iedereen zal na de wedstrijden op de eigen boot een borrel drinken, aangezien iedereen wel redelijk bij elkaar in de buurt ligt zal dit ook heel gezellig zijn. De uitslagen communiceren we via WhatsApp in de groepsapp en delen we online op onze website. En op de steiger proberen we de protocollen zoveel mogelijk na te leven.”

“Ik denk dat het verenigingsleven alleen maar is versterkt door deze periode.”

– Tim Lemeer
Lemeer kijkt ook terug op de afgelopen periode. “We hebben wel veel gemist, de North Sea Regatta bijvoorbeeld. Dat is ons grootste evenement, heel jammer dat die niet door kon gaan. Daarnaast zijn we behoorlijk afhankelijk van alle passanten, we zijn tenslotte een verenigingshaven. Je merkt nu dat het wel weer begint te lopen, maar het blijft rustig vergeleken met andere jaren.”
Geen North Sea Regatta voor Scheveningen

Dit beeld hebben we dit voorjaar niet kunnen zien voor de kust van Scheveningen. Foto: Sander van der Borch

Ondanks dat is Lemeer tevreden over hoe de Jachtclub en haar leden deze periode is doorgekomen: “Als bestuur probeerden we ook zo actief mogelijk te communiceren met onze leden. Wij hadden wekelijks een ‘corona’ call met elkaar om te kijken naar wat we wel konden doen. Zo hebben we een E-sailing competitie opgezet waar ruim 20 deelnemers aan meededen. Dit heeft ons zelfs een aantal nieuwe jeugdleden opgeleverd. Ook het ALV was een groot succes dit jaar. Onze leden zijn echt heel betrokken geweest en denken goed mee. Ik denk dat het verenigingsleven alleen maar is versterkt door deze periode.”

Cowes van de Lage Landen

Jachtclub Scheveningen is de laatste tijd sowieso druk bezig met werken aan de toekomst. Zo komt er een nieuw clubhuis, investeert de vereniging in clubboten en verwacht de vereniging een aantal grote evenementen in de komende jaren. Waaronder weer een stopover van The Ocean Race. “In 2022 hopen we dat de North Sea Regatta gelijktijdig valt met die stopover in Den Haag. Dan hebben we een supermooi zeilfeestje in de haven. Wij hebben als bestuur uitgesproken dat we het Cowes van de Lage Landen willen worden. Het nieuwe clubhuis, en de aangeschafte clubboten zijn hier al een mooi begin van.”

Planning evenementen

Op korte termijn kijkt de Jachtclub Scheveningen uit naar de clubwedstrijden op woensdagavond en de Indian Summer Cup als einde van de seizoenswedstrijden en tevens de aftrap richting de winterwedstrijden. Daarnaast is de inschrijving voor de 100 mijls Bruine Bank Race geopend, deze is ook voor niet-leden. Dit is van oorsprong een Doublehanded race onder ORC/IRC rating, maar nu ook toegankelijk voor volledig bemande schepen en tevens voor de SW klasse. Op de nog lagere termijn kijkt de Jachtclub uit naar het WK SB20 in 2024, die wordt dan gehouden vanuit Scheveningen. Zeker nu de club ook SB20 boten heeft aangeschaft. Meer informatie hierover volgt!

Wedstrijden bij jullie verenigingen

Laat ons weten hoe jullie verenigingen omgaan met het organiseren van wedstrijden in een reactie onder dit artikel.

Coverfoto: IJspegel wedstrijden voor de kust van Scheveningen

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.