Dramatische start van het wedstrijdseizoen

Hoewel de versoepelingen langzaam in zicht komen, gaat het voor verschillende wedstrijdorganisaties niet snel genoeg. De onzekerheid is te groot waardoor grote zeilevenementen dit voorjaar de boel opnieuw vroegtijdig hebben afgelast.

Door Anke Haadsma | 21 april 2021

North Sea Regatta afgelast

Dramatische start van het wedstrijdseizoen

Door Anke Haadsma | 21 april 2021

Advertentie

Omslagfoto: Sander van der Borch

Het enthousiasme was er, maar ook werd er bij iedere organisator een slag om de arm gehouden. En wat iedereen vreesde, blijkt nu opnieuw werkelijkheid te worden. ‘North Sea Regatta afgelast’, ‘Van Uden Reco Stellendam Regatta afgelast’, ‘Dutch Youth Regatta afgelast’. De grote zeilevenementen van dit voorjaar worden één voor één afgelast. Hoewel de versoepelingen langzaam worden ingezet, blijkt het nog niet mogelijk een groot sportevenement te organiseren op het water.

Wij gingen langs bij de North Sea Regatta (NSR). Het grootste zeilevenement aan de Nederlandse kust waarin veel verschillende klassen samenkomen. Het is de plek waar de Nederlandse kampioenschappen voor ORC en IRC klassen plaatsvinden. Voor kleinere boten is de NSR het evenement waarbij ze de zee opgaan voor hun wedstrijden. Frans Driessen, race director, vertelt ons, gekscherend, dat ze in diepe rouw zitten. “We hoopten natuurlijk dat er nog iets mogelijk zou zijn en hadden ons programma al flink aangepast. Maar helaas, we zitten net op het randje.”

Kwalificatie Fastnet Race in gevaar

Er stond al een alternatief programma op de planning voor dit jaarlijkse zeilfeestje in de haven van Scheveningen. De Vuurschepen race naar Engeland en de North Sea Race terug naar Scheveningen kon al niet gevaren worden vanwege de regels aan de overkant. Hiervoor werd een alternatief bedacht door de race organisatie. Zeilers reageerden hier positief op en schreven zich massaal in.

Frans: “We konden Engeland niet in vanwege Covid-19. Maar omdat de Vuurschepen race ook een qualifier is voor de Fastnet Race komende zomer, wilden we de zeilers een alternatief bieden.” Dat alternatief werd de Windmill race, die eerder al werd afgelast. “We hebben begrepen dat veel zeilers deze race alsnog zelfstandig gaan doen als oefenrace. De RORC (organisator van de Fastnet Race, red) heeft dit geaccepteerd als alternatief zodat iedereen zich toch nog kan kwalificeren.”

North Sea Regatta afgelast voor tweede jaar op rij
De wedstrijden voor de kust van Scheveningen moeten opnieuw worden afgelast. Foto: Sander van der Borch

Knoop moest doorgehakt

Na de persconferentie van dinsdag 13 april is de organisatie van de North Sea Regatta direct in overleg gegaan met allerlei instanties. “We hebben een rondje gebeld met loketten en ambtenaren om te polsen of we de inshore races alsnog konden organiseren. De antwoorden waren erg wisselend, omdat we het walprogramma er al uit hadden gegooid, hadden we geen evenement vergunning nodig. Dus leek het te kunnen. Bij een ander loket vertelden ze ons dat we nog steeds een wedstrijd organiseren, wat niet mag. En aangezien we geen olympisch evenement zijn, kregen we geen uitzondering om deze wedstrijden alsnog te organiseren.”

Frans: “Ook zitten we met andere instanties zoals een havendienst die betrokken is bij de organisatie. Er zijn zoveel factoren waar je rekening mee moet houden. Kijkend naar de datum van de wedstrijden zitten we net op het randje van de versoepelingen. Er bestaat dus een kans dat we achteraf best hadden kunnen organiseren. Maar we moesten wel een besluit nemen, de vele vrijwilligers die zich inzetten om deze wedstrijden te organiseren moesten duidelijkheid krijgen. En ook de zeilers natuurlijk.”

De NSR is ook voor de kleinere bootjes een mooie gelegenheid wedstrijden op zee te varen. Foto: Sander van der Borch

Zo heeft de organisatie na maanden van inspanningen, kosten en zoommeetings besloten deze 75ste editie van de NSR opnieuw te verplaatsen. Frans gaat er eigenhandig voor zorgen dat deze jubileumeditie wel echt gevaren kan worden op 4, 5 en 6 juni 2022. De Vuurschepen race start op dinsdag 24 mei 2022. Nog een jaartje geduld dus.

Openingsfeest al eerder afgelast

De Van Uden Reco Stellendam is al jarenlang het openingsfeestje van het zeilseizoen. Voor het tweede jaar op rij is ook deze afgelast. Hij zou komend weekend, op 23, 24 en 25 april, plaatsvinden. We spraken Martine Vos enige tijd geleden al, toen werd er nog flink gehoopt op doorgang van het evenement. Helaas moesten ook zij al vroegtijdig de stekker uit de plannen trekken. De organisatie richt zich nu op een goede afsluiting in Medemblik begin oktober.

Optimisten gaan het water in voor de start van de Dutch Youth Regatta (2019). Foto: Klaas Wiersma

Ook de Dutch Youth Regatta heeft aangekondigd het evenement af te gelasten. Dit is het grootste jeugd zeilevenement van Europa en vindt jaarlijks rond Hemelvaart plaats in Workum. De inschrijving was open gezet, in de goede hoop dat in ieder geval de Nederlandse zeilers konden inschrijven. De illusie dat buitenlandse zeilers naar Nederland zouden afreizen was er al niet. De organisatie had daarmee al ingeschat flink te moeten verkleinen voor dit jaar. Maar ook zij hebben de uitstel vlag gehesen na die persconferentie van 13 april.

Watersportverbond roept op vertrouwen te geven

Arno van Gerven geeft ook zijn mening over de maatregelen in zijn wekelijkse column. Want hoe graag iedereen ook weer het water op wil, en hoe graag het Watersportverbond dit voor ons mogelijk wil maken, ook zij zitten met handen en voeten gebonden. Een oproep aan het demissionair kabinet om ons vertrouwen te geven.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.