Eerste cruciale toernooi richting Parijs 2024

De Wereldbekerwedstrijd Mallorca is gestart, het is het eerste belangrijke evenement voor de zeilers van Team Allianz. Hoe brengen ze het de eerste dagen ervan af?

Door Anke Haadsma | 05 april 2023

Marit Bouwmeester wereldbekerwedstrijd Mallorca

Eerste cruciale toernooi richting Parijs 2024

Door Anke Haadsma | 05 april 2023

Advertentie

Deze week vindt de Trofeo Princesa Sofia plaats in Mallorca, het is de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Deze wereldbekerwedstrijd Mallorca is een belangrijk evenement, het resultaat telt namelijk mee als kwalificatie voor onder andere het Allianz WK Zeilen 2023 in Den Haag komende zomer. Het resultaat van dit WK is weer cruciaal voor de uiteindelijke olympische kwalificatie.

Omslagfoto: Marit Bouwmeester op dag 2 in de Wereldbekerwedstrijd Mallorca. Foto: Sailing Energy

Arnoud Hummel, hoofdcoach van Team Allianz, benadrukt het belang van deze wereldbekerwedstrijd Mallorca: “2023 is een heel belangrijk voor-olympisch jaar voor al onze atleten op weg naar deelname aan Parijs 2024. Op het Allianz WK Zeilen in Den Haag wordt ongeveer 80% van alle landenkwalificaties voor Parijs 2024 vergeven. Op Mallorca start het seizoen echt en alle grote namen zijn present om een plaats op dat WK in Den Haag te bemachtigen maar ook om zich te bewijzen en een boodschap af te geven. Na de Sofia Cup weten wij als staf, maar ook onze sporters, weer iets beter waar we staan.”

Wil je meer weten over hoe de kwalificaties voor Parijs 2024 in elkaar zitten? Lees dan onze Lentespecial, deze wordt op 12 april naar onze abonnees verzonden. Meld je hier aan als je nog geen lid bent van onze nieuwsbrief.

Tegenvallende weersomstandigheden

De eerste twee dagen in Mallorca vallen tegen. Het weer zit niet mee, op dag 1 starten de ILCA’s twee wedstrijden, maar beide worden afgebroken. Dag twee is beter, van de drie geplande wedstrijden worden er twee gevaren. In de ILCA6 varen deze week: Mirthe Akkerman, Marit Bouwmeester, Maxime Jonker en Marissa IJben.

Marit, de kersverse Europees Kampioene, start sterk: “Vandaag had ik een eerste en een derde plaats. Dat was een prima resultaat. Maar na twee dagen hebben we nog maar twee races gedaan. Maandag zijn we twee keer van start gegaan, maar beide races zijn halverwege weer afgebroken vanwege gebrek aan goede wind. Vandaag stonden drie races op de planning. De andere helft van vloot heeft er inderdaad drie gedaan en onze vloot nog maar twee. We hebben hier last van regen en buien en die trekken de wind helemaal om. Gister hebben we zes uur op het water gezeten en vandaag zeven. Het zijn hele lange dagen voor heel weinig races. Maar vanaf woensdag wordt beter weer verwacht.”

In de ILCA7 laat Duko Bos al vroeg van zich horen. In een veld met 184 deelnemers finisht hij zijn eerste twee wedstrijden met een tweede en vijfde plaats waarmee hij zichzelf direct in de top 5 van het klassement plaatst. Niels Broekhuizen staat na twee wedstrijden op een 16de plaats en Paul Hameeteman komt binnen op een 17de plek.

49er zeilers op Wereldbekerwedstrijd Mallorca
Bart Lambriex en Floris van de Werken in actie in de 49er.
Foto: Sailing Energy / Team Allianz

De ogen zijn natuurlijk ook gericht op onze twee wereldkampioenen in de 49er en 49erFX. Bart Lambriex en Floris van de Werken in de 49er openen het evenement goed. Na twee wedstrijden varen finishen ze op een tweede en vierde plaats en staan hiermee tweede overall, achter het sterke Franse team van Kevin Fischer en Yann Jauvin. Odile van Aanholt en Annette Duetz staan na twee wedstrijden op een tiende plaats in de 49erFX. Op Instagram zeggen ze zelf: ‘Onze plannen waren goed, nu moeten we ze nog waarmaken. We kijken ernaar uit om verder te groeien in deze week!’.

Mooie start voor Nacra 17

Een mooie start van deze wereldbekerwedstrijd Mallorca is er voor Laila van der Meer en Bjarne Bouwer in de Nacra 17. De eerste wedstrijd winnen zij overtuigend, de tweede wedstrijd eindigen ze op een elfde plaats en staan hiermee zesde overall.

Bjarne: “Het was moeilijk met de wind die op een gegeven moment zo een 180 graden draaide. Maar op het moment dat die stond, konden we lekker rammen. We scoorden ons eerste overwinning in zo een groot internationaal evenement. Echt heel blij mee. De tweede wedstrijd was iets minder. Maar dit belooft hopelijk veel goeds.”

Wereldbekerwedstrijd Mallorca Nacra17
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer winnen de eerste wedstrijd overtuigend op de Wereldbekerwedstrijd Mallorca.
Foto: Sailing Energy / Princesa Sofía Mallorca

Kitesurfster Annelous Lammerts zet een serie neer van 2-6-4 en bezet de vierde plaats. Lilian de Geus werd gediskwalificeerd in race drie voor te vroeg starten. Nu is het niet heel ‘snel’ om te vroeg starten, maar voor een race die maar slechts vier minuten duurt, is het ook zaak om niet achteraan te beginnen. De Geus staat 28ste. Bij de mannen windsurfers hebben niet alle groepen een geldige race kunnen varen.

Volg hier de resultaten gedurende het evenement

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.