Opnieuw wereldkampioen worden: “Het wordt nooit gewoon”

Tijdens het Wereldkampioenschap skiff zeilen in Canada worden de Nederlandse heren kampioen in de 49er en de Nederlandse dames in de 49erFX. We spreken beide teams kort over deze wereldtitel.

Door Anke Haadsma | 07 september 2022

Wereldkampioen 49er en 49erFX

Opnieuw wereldkampioen worden: “Het wordt nooit gewoon”

Door Anke Haadsma | 07 september 2022

Advertentie

“Voor sommige mensen lijkt het misschien normaal, maar het is heel speciaal om allebei wereldkampioen te worden.” Twee Nederlandse teams werden afgelopen week in hetzelfde toernooi wereldkampioen in Canada. In de 49er verdedigden Bart Lambriex en Floris van de Werken hun titel met succes. Enkele uren later pakken Odile van Aanholt en Annette Duetz ook het goud in de 49erFX.

Bart en Floris varen nog geen jaar samen en schrijven al twee wereldtitels op hun naam. “Een fantastische dag. Misschien wel de allerbeste week uit ons leven gezeild. Vorig jaar wereldkampioen en nu de titel verdedigen, dat is natuurlijk geweldig. We hadden deze week een hele mooie basis neergezet, vandaag was het afronden. Het was niet heel spannend meer, maar eigenlijk was deze luxepositie alleen maar goed. We hebben een onwijs gave week gehad, er echt van genoten. We zijn super gelukkig.”

Wereldkampioen 49er en 49erFX
Bart en Floris tijdens het WK in Canada
Foto: SAILING ENERGY

Over de samenwerking zegt Bart: “De samenwerking gaat goed, niet alleen qua resultaten maar ook het proces van samenwerken en dingen verbeteren. In de toekomst gaan we daar gewoon mee door en dan denk ik dat de resultaten vanzelf volgen.”

Floris vult hem aan: “We zijn zelf niet zo heel resultaat gericht, we proberen gewoon iedere dag beter te worden en kritisch op elkaar te zijn. Dat is misschien ook wel de kracht binnen ons team, dat we kritisch op elkaar kunnen zijn zonder dat een van ons zich aangevallen voelt. Hierdoor kunnen we onszelf steeds verbeteren, en ook kritisch blijven. Ik verwacht wel dat we nog hele mooie jaren tegemoet gaan samen.”

Winnen wordt nooit normaal

Ook de Nederlandse dames varen pas sinds mei dit jaar samen, dit is hun eerste wereldtitel samen. Odile won het Wereldkampioenschap vorig jaar al, toen voer ze samen met Elise de Ruijter. Odile: “Het voelt wel anders deze keer, ik denk dat ik vorige keer nog wat meer verbaasd was. Toen wist ik wel dat ik het in me had, maar had het al een tijdje niet laten zien. Vorig jaar was het dan ook wel een droom die uitkwam. Nu wordt de droom steeds iets realistischer.”

Voor Annette is het haar derde wereldtitel, zij is hiermee de meest succesvolle 49erFX zeilster aller tijden. “Ik sta er zelf niet heel erg bij stil. Maar dit is natuurlijk wel een hele bijzondere omdat het voor Odile en mij ons eerste WK als een team was. Daar ben ik vooral heel blij mee, we halen hier veel vertrouwen uit en zien dat we op de goede weg zijn. En als ik dan nu zo terugkijk, ja dan is het toch wel heel erg bijzonder om dit weer mee te mogen maken. Maar het wordt nooit normaal.”

Wereldkampioen 49er en 49erFX
Odile en Annette na het winnen van de wereldtitel
Foto: SAILING ENERGY

Gouden liefde

Dat we twee Nederlandse teams Wereldkampioen zien worden in eenzelfde toernooi, is al heel bijzonder. Wat het misschien extra bijzonder maakt is dat Bart en Odile ook nog een relatie met elkaar hebben. Odile: “Het is natuurlijk heel erg speciaal om samen wereldkampioen te worden. Het is heel mooi dat alles zo samenvalt en we op dezelfde momenten in ons leven succes hebben. Daar zijn we wel heel dankbaar voor. We beïnvloeden elkaar zo op een positieve manier, ik hoop dat we zo nog een tijdje door kunnen blijven gaan samen.”

Bart: “Ik vind het ook heel bijzonder dat Odile en ik allebei hebben gewonnen. Ik ben heel trots op haar! Het maakt het heel mooi dat je iet alleen wint, maar je vriendin ook.”

Even pauze van zeilen

Nu na het WK hebben de teams even rust, het seizoen zit erop. Odile: “We hebben veel wedstrijden gevaren dit seizoen. We hebben steeds ons niveau laten zien, alleen dit WK moesten we het ook nog even doen. Het niveau was heel hoog, dat het is gelukt is wel een opluchting eerlijk gezegd. Maar nu zijn we toe aan vakantie, want we zijn moe!”

Na de vakantie gaat Annette nog even terug de schoolbanken in: “Ik moet nog ongeveer twee maanden aan mijn master project, dat wil ik afronden en zo even de gedachten van het zeilen weghalen. Daarnaast gaan we natuurlijk evalueren, we hebben veel gevaren dit seizoen en zo veel kennis opgedaan. Er gaan veel dingen goed, maar we hebben ook nog een lange lijst van dingen die nog wat minder goed gaan. We gaan kijken hoe we hier de komende twee jaar aan gaan werken. Dat is wel echt belangrijk voor we deze winter weer gaan trainen.”

Belangrijke prestatie in Nacra 17

Naast het WK 49er en 49erFX vond ook het WK Nacra 17 plaats. Laila van der Meer en Bjarne Bouwer deden hieraan mee en eindigden op een belangrijke achtste plek. Met dit resultaat voldoet het team aan de eis voor een NOC*NSF A-limiet. In onze laatste special lees je een interview met Laila waarin ze al even vooruitblikte naar dit WK.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.