Parazeilen moet verder groeien en ontwikkelen

De eerste medailles zijn omgehangen op het Wereldkampioenschap in Den Haag. Bij het parazeilen op de Braassemermeer zijn in totaal vier kampioenen gekroond.

Door Anke Haadsma | 17 augustus 2023

WK parazeilen 2.4mR

Parazeilen moet verder groeien en ontwikkelen

Door Anke Haadsma | 17 augustus 2023

Advertentie

In vier klassen is afgelopen week het Wereldkampioenschap parazeilen gezeild op het Braassemermeer. Het was onderdeel van de Allianz Sailing World Championships in Den Haag. In de Hansa 303 (mannen en vrouwen), de 2.4mR en de RS Venture zijn vier nieuwe kampioenen gekroond. Het parazeilen staat weer op de kaart dankzij dit Wereldkampioenschap.

Dit Wereldkampioenschap is na de Olympische Spelen het grootste en belangrijkste evenement voor de olympische klassen in de zeilsport. Voor het eerst is het parazeilen onderdeel van dit evenement, een mijlpaal.

World Sailing grijpt deze kans met beide handen aan om het parazeilen weer op de kaart te krijgen, met als doel om het uiteindelijk weer een paralympische sport te laten worden.

LEES OOK: Parazeilen onderdeel van het WK is een stap vooruit

Om het parazeilen verder te laten groeien en te ontwikkelen, faciliteerde World Sailing voor het eerst een Para Sailing Development (DPD) programma voor de 23 atleten uit 8 verschillende landen. In dit programma worden kennis en ervaring gedeeld door coaches en klassen. Nieuwe trainingsmethodes en filosofieën over parazeilen worden gedeeld met de deelnemende zeilers om zo het niveau naar een hoger niveau te brengen.

World Sailing trekt hard aan parazeilen

Christoffel van Hees is vanuit Nederland als DPD-coach aangewezen door World Sailing. “Het is goed om te zien dat World Sailing hard trekt aan het parazeilen. Ik help de zeilers op het water, geef ze tips en ondersteun ze waar nodig. Niet iedereen heeft een coach, dus World Sailing heeft mij gevraagd om met name die zeilers te ondersteunen waar ik kan.”

Naast DPD-coach is Christoffel ook RS Venture Connect Class Manager, een van de deelnemende klassen dit WK. “In de praktijk ben ik daardoor veel bezig geweest met het oplossen van problemen rond die boten en het helpen van de RS Venture zeilers.”

De zeilers in de RS Venture zitten naast elkaar in vaste stoeltjes. Lijnen en roerbediening binnen handbereik.
Foto: Isabel van Opzeeland / World Sailing

Op de finaledag varen we met Christoffel mee, terwijl hij meer vertelt over het parazeilen, het evenement en de RS Venture. Veel van de zeilers moeten de haven in- en weer uitgesleept worden.

Bij het naar buiten slepen van het Turkse team, met Furkan Ercin & Busra Nur Celik, mag Christoffel gelijk aan de slag. Het voorzeiltje rolt niet helemaal uit. Na enig gepuzzel ontdekt hij het probleem en kan het Turkse team richting de start.

“Veel buitenlandse zeilers kunnen geen engels, dus het is soms wat lastig communiceren”, geeft Christoffel aan als hij weer aan boord van zijn rib stapt. “Ze kunnen zelf ook niet alles aan boord doen. Je ziet het aan de kant al, zeilers worden met liftjes in en uit de boot getakeld. Als er dan iets niet werkt, kunnen ze dat vaak niet zelf oplossen.”

Alleen zeilers met beperking

Er zijn WK’s waarbij in de tweepersoons boten iemand met en iemand zonder beperking zeilt. Dan wordt er in twee verschillende divisies gevaren. Dat is op dit WK dus niet het geval, alleen zeilers die geclassificeerd zijn mogen meevaren. Alle deelnemers hebben dus een beperking.

De RS Venture wordt gevaren met twee zeilers, zij zitten in vaste stoelen naast elkaar. Het ziet er heel oncomfortabel uit voor mijn gevoel. “Als zeiler moet je in die stoel blijven zitten vanaf de startprocedure”, legt Christoffel uit. “Er zijn zeilers die best kunnen bewegen in de boot, maar dat mag dus niet. Kom je uit je stoel, dan word je gediskwalificeerd. Alles zit dan ook binnen handbereik van de zeilers, het roer, de lijnen en alle trimopties. Maar als je een probleem hebt onderweg, zoals dat voorzeil, dan ben je wel afhankelijk van anderen. Alleen in levensbedreigende situaties mag je natuurlijk wel uit je stoel komen.”

De wereldkampioenen parazeilen

Intussen wordt er op de twee wedstrijdbanen volop gestreden om de wereldtitel. In de 2.4mR is de wereldkampioen al bekend. De Duitse Heiko Kroger wint het evenement. Deze sterke zeiler is geen onbekende, hij heeft al verschillende paralympische medailles en wereldtitels gewonnen. De Nederlandse Pieter Visser eindigt in deze klasse op een 8ste plaats.

Ook in de Hansa 303 klasse is de kampioen bij de vrouwen al bepaald, dit is de Amerikaanse Elizabeth Betsy Alison. Hier was het een spannende strijd tussen haar en haar Poolse rivale Olga Gornas-Grudzien, die de Amerikaanse uiteindelijk won. Bij de mannen in deze klasse was het iets minder spannend op de laatste wedstrijddag. Hier was de Poolse Piotrs Cichocki al zeker van het goud, en ook de zilveren medaille was al opgeëist door de Japanse Takumi Niwa.

In de RS Venture is de hele week gestreden in twee vloten van 8 boten, die boten werden beschikbaar gesteld door de klasse. De Nederlandse Katelijne Langezaal & Arend Pet varen in de laatste race van deze vloot een knappe tweede plek waarmee ze op een 8ste plek overall eindigen.

Het podium van de Hansa 303 vrouwen met Elizabeth Betsy Alison als stralend middelpunt.
Foto: Sander van der Borch / World Sailing

Nederlandse zeilers tevreden

Direct na de finish klinkt flink gejuich van de boot: “We kunnen het wel!” Roept Katelijne. Complimenten van Christoffel naar het team, hij vertelt dat zij niet veel hebben kunnen trainen en deze week ook regelmatig achteraan in de vloot lagen.

Arend komt met een reactie: “We zijn echt gegroeid in het evenement. We hebben ook wat materiaalpech gehad, maar dat is aan onszelf te wijten. We hebben weinig voorbereiding gehad. Toch varen we twee keer een tweede plek, maar ook finishen we twee keer achterin als zevende. Overall zijn we tevreden. Nu is het tijd voor een biertje!”

Katelijne en Arend in een sleepje richting de haven

Wij slepen het Nederlandse team richting de haven waar ze door familie worden onthaald als echte kampioenen. Op de steiger staan de kleinkinderen van Arend met een spandoek ‘Hup opa Arend’. Zeilers, supporters, coaches en World Sailing is tevreden over het evenement. Toch is Christoffel nog wat voorzichtig over de toekomst van het parazeilen: “Of het echt weer terugkomt op de Paralympische Spelen, dat weet ik nog niet.”

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Vinkje voor de algemene voorwaarden is vereist.
Er is iets misgegaan. Controleer je invoer en probeer het opnieuw.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.