Willem Stroo in de spotlight

Met Majic Sailing zien we hem regelmatig aan de start van een wedstrijd in Nederland. De J109 zeiler heeft nog een aantal grotere wedstrijden op zijn bucketlist, maar vindt hij hier ook de tijd voor?

Door Redactie | 18 januari 2023

Willem Stroo in de spotlight

Willem Stroo in de spotlight

Door Redactie | 18 januari 2023

Advertentie

Hij vaart fanatiek wedstrijden op een J109, samen met zijn vijf andere schippers. Hoe fanatiek ook op het water, eenmaal op de steigers begroet hij iedereen weer met zijn brede lach. Hij heeft aardig wat gezeild in zijn leven, maar op het Nederlandse water voelt hij zich toch het meeste thuis. Willem Stroo neemt ons mee in zijn wedstrijd leven en vertelt over de unieke samenwerking op de J109 waar hij op vaart. We zetten Willem Stroo in de spotlight.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden?

Mijn ouders hadden zelf niet zoveel met zeilen, maar ze hadden wel hun drie kinderen op de scouting in Naarden gedaan. Hier leer je zeilen in alle facetten. Scouting “Olaf”, de waterscouts, zeilen nog altijd in deze traditionele Lelyvletten. Hier kwam ik Hans Kolenbrander tegen van de R&ZV Naarden. Op zijn Waarschip kwartonner, met de naam Hebbes, heb ik héél veel wedstrijden mee gevaren. Daar is de passie denk ik wel aangeslagen.

Willem Stroo FF Arcade
Hier was de passie voor zeilen wel aangeslagen

Wat is je lievelingspositie aan boord?

Al jaren ben ik deelnemer van de club van 6 van Majicsailing, een J109. Met deze groep delen we samen onze zeilpassie en wisselen we qua positie ook aan boord. Hierdoor krijg je meer plezier en inzicht in iedere positie aan boord. Of je het nu wil of niet, als je met 6 schippers aan het varen bent, zit je nooit stil.

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan je boot?

Een Code Zero staat nog op het verlanglijstje van de mannen.

Willem Stroo in de spotlight
Drie van de zes schippers met Willem in het midden

Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?

Tijdens een rondreis door Australië heb ik gevaren met een grote rode catamaran On the Edge in de Whitesundays. Daar is het water blauwer dan blauw en de stranden witter dan wit.

Maar eigenlijk hoef ik het niet zo ver te zoeken. Ik woon in Sneek en ben als import Fries nog steeds de Friese meren en het wad aan het ontdekken. Deze gebieden blijven uniek in de wereld.

Whitesundays Australie zeilen
Whitesundays in Australië, blauw water en witte stranden!

Welke wedstrijd wil jij graag nog eens zeilen?

Ik heb altijd wel wat wedstrijden op de bucketlist staan. Vorig jaar heb ik gelukkig de laatste Nacht en Ontij nog mee mogen doen, die kan ik dus alvast afvinken.

Daarnaast wil ik nog graag de Fastnet Race een keer varen en de Ronde om Texel. Maar het ontbreekt vooralsnog aan tijd.

Wat vind jij nu echt een handige accessoire in het zeilen die je veel gebruikt?

Voor ons team is een buitenschootje altijd wel een must om mee te hebben. Maar nu verklap ik eigenlijk ons geheime wapen.

MajicSailing 24 uurs
Team Majicsailing wint de 24-uurs race, met Willem op links

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Sinds januari 2022 ben ik mede eigenaar van Uk de Vries Sails, samen met Marcel de Jong van Masten & Zo. In het afgelopen jaar heb ik gezien hoeveel impact je mast en verstaging heeft op je zeilplezier. Blijf daarom met regelmaat alles checken: borgpennen, aansluitingen speling etc. Onze verzekeringspremies zijn namelijk al hoog genoeg!

Net als Willem Stroo in de spotlight?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij de volgende keer wel in de spotlight!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.