Tips om een betere wedstrijdzeiler te worden door Erik van Vuuren

Wie een betere wedstrijdzeiler wil worden kan zelf gaan leren, of luisteren naar professionele zeilers. Erik van Vuuren is zo'n professionele zeiler die al veel zeilers heeft geholpen om betere prestaties neer te zetten.

Door Anke Haadsma | 24 februari 2023

Erik van Vuuren Winning Tactics 100 keer

Tips om een betere wedstrijdzeiler te worden door Erik van Vuuren

Door Anke Haadsma | 24 februari 2023

Advertentie

Een betere wedstrijdzeiler word je door vooral veel uren te maken op het water. Wedstrijden varen en leren van je fouten. Het is een les die Erik van Vuuren leert aan de deelnemers van de IJspegel Winterwedstrijden van de Jachtclub Scheveningen. Iedere dinsdagavond ná deze winterwedstrijd presenteert hij de Winning Tactics, waarin de wedstrijd van dat weekend wordt besproken. Dinsdag 21 februari deed hij dit al voor de 100ste keer.

Sinds kort vaar ik zelf deze wedstrijden ook weer mee, aan boord van Smooth Operator (schipper Marcel Witteveen stond onlangs nog in onze spotlight). We zeilen deze wedstrijden met een beginnend team, waar ervaren zeilers én beginnende zeilers in zitten. Dat je leert van je fouten, dat maken wij iedere wedstrijd ook weer mee. En dat het belangrijk is om uren te maken, merken wij ook.

Fouten tijdens de IJspegel

Terwijl Erik tot lid van het Gilde van Verdienste wordt benoemd door voorzitter van de Jachtclub, Marcel Schuttelaar, denk ik nog even terug aan een situatie van die zondag. De eerste boeironding, onze navigator was ervan overtuigd dat we om de groene boei moesten en de SCH ton ten noorden houden. Maar toen we de groene boei naderden, zagen we het complete veld om die SCH gaan en zelfs naar ons roepen dat ook wij dat moesten doen.

Vliegensvlug gingen we overstag, terug om die ton toch maar te ronden. Terug in het clubhuis hoorden we dat wij wel goed zaten, slechts één andere boot had dit uiteindelijk gedaan, Spitfire de leider van de vloot. Maar die lag te ver voor ons, dus dit hadden wij niet gezien.

Hoewel Spitfire ons er allemaal uit had kunnen protesteren, besloten ze dit niet te doen. Wel vroegen zij compensatie aan de wedstrijdleiding voor hun extra gezeilde mijlen. Sportief, maar voor ons natuurlijk wel een beetje zuur. Niets aan te doen, wij hadden verder wel lekker gevaren en nemen dit soort leerpunten mee naar de volgende wedstrijd. Ik ben benieuwd of Erik deze situatie vanavond gaat bespreken in zijn 100ste Winning Tactics.

Eriks inspiratiebronnen

“Mijn inspiratie komt vanuit mijn ouders, het zeilen is me door hen met de paplepel ingegoten.” Eriks moeder zit ook in het publiek, menig zeiler kent haar wel. Nog vanuit haar eigen zeiltijd en meer recent als moeder van twee fanatiek zeilende zoons (Eriks broer Roald is ook geen onbekende in het wedstrijdcircuit, red), en daarmee stiekem een beetje moeder van de teams waar zij in zeilen.

Eriks vader, helaas niet meer onder ons, was zelf jarenlang wedstrijdleider. Hij spoorde zijn zoons aan op Scheveningen te gaan zeilen. “Als je wilt leren zeezeilen, dan moet je naar Scheveningen gaan. Dus dat deden we”, vertelt Erik.

“Scheveningen was toen echt het walhalla van de zeilsport. Hier vonden selecties plaats voor grote wedstrijden. Alle kennis die ik nu heb is voor een groot deel in Scheveningen opgebouwd. Ik heb veel geleerd van Radboud Crul.” Radboud is ook een bekend gezicht in de Nederlandse zeilsport en al jarenlang een lid van Jachtclub Scheveningen. Hij was in Eriks jonge jaren degene die dit soort voor- en nabesprekingen van de wedstrijden verzorgde. Ook heeft Erik veel met hem gevaren en hem weer veel geleerd. Zo kon Erik het team van Radboud rond 2007 weer naar een hoger plan tillen.

Winning Tactics Erik van Vuuren
Erik van Vuuren
Foto: Jachtclub Scheveningen

Erik neemt ons mee in zijn persoonlijke avonturen in binnen- en buitenland. Grote namen waar hij mee heeft gevaren komen voorbij, Peter van Niekerk, Gerd-Jan Poortman en Wouter Verbraak zijn enkele van die namen. “Grote Nederlandse zeilers die het internationale circuit in zijn gegaan, maar ik wilde ook graag het zeilen in Nederland helpen ontwikkelen. Hoewel ik altijd vond dat je van je hobby niet je werk moet maken, werd ik geïnspireerd door alle mensen om mij heen. Dus besloot ik toch die stap te nemen en voor mezelf te beginnen. Nu is mijn werk ook mijn hobby, hoe mooi is dat. Ik heb best een leuk leven!”

Alle ervaring die Erik door de jaren heeft opgebouwd en de kennis die hij opdeed, deelt hij maar wat graag met andere zeilers. Om elkaar beter te maken en het Nederlandse zeilen naar een hoger niveau te tillen. Zo zijn er vanavond ook zeilers aanwezig die door Erik zijn getraind en inmiddels regelmatig op het podium staan bij grote wedstrijden. Waarbij de IJspegel wedstrijden als goede trainingswedstrijden worden gebruikt. Met de Winning Tactics als leermoment.

Tips uit 100 Winning Tactics

Erik: “Voor deze 100ste keer ben ik even teruggegaan in alle eerdere edities, en ik zie dat ook ik ben gegroeid door het geven van dit soort presentaties. En hoe fijn is het dat we al jarenlang kunnen rekenen op goed beeldmateriaal dankzij diverse fotografen. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Op foto’s kun je veel herleiden van technieken aan boord en zien wat er in bepaalde situaties misging.”

Naast foto’s is Erik ook aan de slag geweest met gopro’s bij verschillende boten aan boord. Uit het videomateriaal haalde hij vervolgens leermomenten die hij weer presenteerde op de dinsdagavond. Zo experimenteerde hij er door de jaren heen op los. Een kleine opsomming van zaken die zijn behandeld tijdens die 100 edities:

  • Het wedstrijdreglement en het ‘protestkwartiertje’
  • Meteo
  • De rol van de voordekker
  • Het onderwaterschip (“Heel belangrijk!”)
  • Zeilen op handicap (SW, ORC, IRC, Double Handed)
  • Merktekens op je lijnen aan boord (op je schoten, vallen, reeflijnen, trimlijnen, etc)
  • Trimtips

Ook een belangrijk punt waar regelmatig bij stil is gestaan is het team. Hoe je je als team voorbereid op een wedstrijd, welke beslissingen je neemt en zaken zoals budget, middelen, onderhoud, eten aan boord en andere belangrijke zaken voor wedstrijden en evenementen. Ook ziet Erik dat er qua innovaties veel is gebeurd. “Door de jaren heen hebben we steeds nauwkeurigere informatie gekregen over bijvoorbeeld stroming en wind dankzij Rijkswaterstaat en het Sailing Innovation Center hier in de haven. Afwijkingen zijn steeds duidelijker te zien en te voorspellen.”

Daarmee geeft hij alle aanwezige zeilers deze avond nog een belangrijke tip: “Bekijk het zeilwater voor je wedstrijd goed. De stroming, wind en de baan, daar kun je veel van leren en je voordeel mee doen tijdens de wedstrijd.” Ik denk weer aan afgelopen zondag, als alle deelnemers in ons veld de baan goed hadden bestudeerd, ok en wij van ons eigen plan waren uitgegaan, dan was er geen sprake geweest van een mogelijk protest. Mooi leerpunt op deze avond.

En Erik, nogmaals gefeliciteerd met die mooie titel en veel dank voor het delen van jouw kennis!

Interview met Erik over zijn 100ste Winning Tactics. Ook Tim Lemeer & Eric van Houten, sinds 2022 ook onderdeel van het Winning Tactics café, komen aan het woord.

Klik hier voor meer over de Winning Tactics & de IJspegel Academy van Jachtclub Scheveningen

Lees meer zoals dit:

We konden geen vergelijkbare berichten vinden.

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.