WK ILCA6: Comeback Marit Bouwmeester en A-status Maxime Jonker

Het was een zwaar WK voor de Nederlandse ILCA6 zeilsters. Een toernooi die begon met weinig wind en eindigde met veel wind. Het was close racing en een Nederlandse podiumplaats blijft uit. Maar ontevreden zijn de zeilsters ook niet.

Door Anke Haadsma | 17 oktober 2022

Maxime Jonker behaalt A-status

WK ILCA6: Comeback Marit Bouwmeester en A-status Maxime Jonker

Door Anke Haadsma | 17 oktober 2022

Advertentie

In Kemah, Texas, is gestreden om het wereldkampioenschap ILCA6 van 11 tot en met 16 oktober 2022. Drie Nederlandse zeilsters deden mee, ze namen geen medailles mee naar huis, maar toch werden er kleine successen geboekt. Zo wist Maxime Jonker nog een mooie eindsprint te maken waarmee ze haar A-status heeft behaald. Voor Marit Bouwmeester was het haar eerste toernooi na haar zwangerschap. “Het is een zwaar WK geweest, maar blij dat ik hier ben.”

Coverfoto: Helen Galli

De drie Nederlandse dames weten zich allen te plaatsen voor de gold fleet. Mirthe Akkerman eindigt dit WK ILCA6 op een 17de plaats, Marit Bouwmeester wordt negende en Maxime Jonker pakt de zesde plaats. Maxime begon het WK met een diskwalificatie in race twee. Daarna was het voor haar zaak de kop erbij te houden en zich te focussen op het einddoel. Grote fouten kon ze zich niet meer veroorloven, die maakte ze dan ook niet meer.

Ieder foutje afgestraft

Maxime: “Elk foutje dat je maakt wordt super hard afgestraft. Net niveau van de vloot is behoorlijk hoog, wat ook wel weer heel cool is. Het is echt close racen. De laatste twee races stond alles zo dicht op elkaar, ik heb gewoon alles gegeven. Al met al ben ik trots op mijn come-back tijdens het toernooi en dat ik ben blijven vechten voor elk puntje. Maar ik heb ook mixed feelings. Twee foutjes minder en je staat op het podium. Maar blij dat ik meedoe met de wereldtop.”

Marit Bouwmeester come back na zwangerschap op WK ILCA6
Marit Bouwmeester weer in actie op het WK ILCA6. Foto: Helen Galli

Opmerkelijke start voor Bouwmeester

Voor Marit was het haar eerste race weer na haar zwangerschap. Aan het begin van de week liet ze ook direct van zich horen, op dag twee neemt ze opmerkelijk genoeg de leiding in het toernooi. “Ik voel wel dat ik hier en daar wat snelheid mis, maar ik doe gewoon mijn best”, zegt ze. “Ik probeer nog steeds alles in balans te brengen en dingen thuis te organiseren met de baby, dus het is best een uitdaging.”

“Normaal gesproken zou ik alleen naar een WK gaan of eraan deelnemen om het te winnen, maar deze keer is het heel anders omdat ik in het proces van terugkomen zit. Het gaat er meer om een idee te krijgen van waar we staan in plaats van te proberen een bepaald resultaat te behalen.”

Waar de wind gedurende de week toenam, werd het ook zwaarder voor de topzeilster. “Het is wel een zwaar WK geweest. Met lange dagen en twee dagen met veel wind waarop we drie races voeren. Dus dit was gelijk een goeie test. We leren veel en hebben we een duidelijk plan voor de winter. Dat is het belangrijkste.”

Mirthe Akkerman
Mirthe Akkerman op Palma de Mallorca. Foto: Sander van der Borch

Ook Mirthe bleek meer moeite te hebben naarmate de week vorderde. Waar ze zich aan het begin van de week nog in de top tien melde, eindigt ze dus uiteindelijk op een 17de plaats. De Deense Anne-Marie Rindom, tevens de olympisch kampioen in Tokio, mag zich wereldkampioen in de ILCA6 noemen.

Bekijk de uitslagen hier

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.