Parazeilen onderdeel van het WK is een stap vooruit

Onderdeel van het WK zeilen is het parazeilen voor mensen met een beperking. Een belangrijke stap voorwaarts geeft World Sailing aan.

Door Anke Haadsma | 02 augustus 2023

WK parazeilen in Nederland 2023

Parazeilen onderdeel van het WK is een stap vooruit

Door Anke Haadsma | 02 augustus 2023

Advertentie

Het wereldkampioenschap zeilen gaat bijna van start in Den Haag. Onderdeel van het Allianz WK Zeilen is het parazeilen. Het is de eerste keer dat deze discipline onderdeel is van dit grote toernooi. Twee Nederlandse teams verschijnen aan de start op het Braassemermeer.

“We zijn erg trots dat parazeilen onderdeel is van de Wereldkampioenschappen zeilen in Scheveningen, Den Haag. Het is geweldig dat Watersportvereniging Braassemermeer haar deuren opent en dank aan haar leden die dit mogelijk hebben gemaakt”, zegt Ilse Janssen, Manager Allianz WK Zeilen, in een artikel op de site van het Watersportverbond.

David Graham, CEO World Sailing, zegt dat dit mogelijk is dankzij de groei van de sport. Hij ziet de opname van parazeilen in het WK als een nieuwe stap voorwaarts. In het artikel zegt Graham: “Zeilen heeft laten zien dat het een sport is voor iedereen. Het aantal landen met parazeilen die internationaal strijden, is de afgelopen vijf jaar met 30% toegenomen – en er zijn nu 41 landen betrokken bij het reguliere parazeilen.”

Wk parazeilen start hansa klasse
Start van de Hansa klasse op een evenement. Foto: Sailing Energy

Die stap voorwaarts moet uiteindelijk leiden tot deelname aan de Paralympische Spelen. Parazeilen was op vijf edities van de Spelen onderdeel, vanaf Tokio 2020 is zeilen van het programma van de Paralympics geschrapt.

World Sailing, zo benadrukt Graham, hecht grote waarde aan diversiteit, inclusiviteit, toegankelijkheid en gendergelijkheid. Daarom is veel tijd en energie gestoken in de #BacktheBid campagne, die eraan moet bijdragen dat parazeilen onderdeel wordt van de Paralympische Spelen 2028 in Los Angeles. Daarover wordt volgend jaar januari beslist.

Opening evenement

Vrijdag 4 augustus is de ‘soft’ opening van het evenementterrein op de Braassem. De deelnemende zeilers zijn bekend gemaakt, voor Nederland staan er twee teams te popelen om te starten. De Nederlandse zeilers die deel uitmaken van het toernooi zijn: Wieke Mulder & Jasper Zuidervaart en Katelijne Langezaal & Arend Pet in de RS Venture Connect klasse. Finy Teitsma start in de Hansa 303 bij de vrouwen, Jurrian Raa bij de mannen. Tenslotte zien we Pieter Visser in de 2.4mR.

Gedurende zes dagen strijden de zeilers om de wereldtitels in de Hansa 303, 2.4mR en RS Venture. Er liggen twee wedstrijdbanen in het water op het Braassemermeer. De 2.4mR heeft haar eigen klasse, de Hansa 303 en RS Venture Connect varen samen op een baan. Alle klassen varen iedere dag twee wedstrijden.

Volg de wedstrijden

Op 7 augustus is de eerste trainingsdag voor de zeilers en op 11 augustus zijn de eerste wedstrijden. Elke dag worden er twee wedstrijden gevaren door elke klasse. 16 augustus is de laatste wedstrijddag en is er een feestelijke prijsuitreiking. 

De finalewedstrijden zijn tussen 11.00 uur en 17.00 uur vanaf de wal te bekijken. De wedstrijden zijn online te volgen via het tracking systeem van SAP Sailing

Tijdens het Allianz WK Zeilen is Zeilwereld dagelijks aanwezig om verslag te doen van het toernooi. Volg alles over het WK hier: zeilwereld.nl/wk-scheveningen


Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.