Het Wereldkampioenschap zeilen is gestart in Den Haag

Het Allianz Wereldkampioenschap Zeilen 2023 is van start gegaan in Den Haag. Lees hier het persbericht van de eerste wedstrijddag!

Door Redactie | 12 augustus 2023

Allianz WK Zeilen 2023 dag 1

Het Wereldkampioenschap zeilen is gestart in Den Haag

Door Redactie | 12 augustus 2023

Advertentie

Donderdagavond 10 augustus zijn de Allianz Wereldkampioenschappen Zeilen in Den Haag geopend. Tot en met 20 augustus 2023 wordt er voor de kust van Scheveningen gezeild voor het wereldkampioenschap. In totaal 10 verschillende klassen varen mee. Het is een belangrijk evenement voor veel zeilers, de eerste olympische tickets kunnen hier namelijk behaald worden.

Lees hieronder de informatie uit het persbericht van deze dag

De eerste wedstrijddag is vrijdag 11 augustus goed van start gegaan met sterke wedstrijden van de Nederlandse zeilers. De 49er, 49erFX, 470 en de Nacra 17 zijn gestart. Tegelijkertijd is op het Braassemermeer het kampioenschap gestart voor het parazeilen in de 2.4mR en in de RS Venture.

Bart Lambriex en Floris van de Werken wonnen de allereerste wedstrijd van het toernooi in hun groep in de 49er, van de in totaal drie startgroepen. Ook Laila van der Meer en Bjarne Bouwer lieten in de Nacra 17 van zich horen met twee tweede plaatsen in race twee en drie. Odile van Aanholt en Annette Duetz kwamen ongeschonden uit de strijd in de 49erFX. Duetz vaart met een brace wegens een recent opgelopen knieblessure.

De opening van het WK Zeilen op het strand van Scheveningen door, onder andere, Arno van Gerven, directeur van het Watersportvernond:

Na vele weken van slecht weer, zware regenval en sterke wind in Nederland waren de condities voor de start van dit vierjaarlijkse WK, bijna perfect te noemen. Met 12 knopen wind uit zuidwest en veel zon. Extra uitdagend voor alle sporters is dat er veel stroming staat op de Noordzee, wat veel sporters niet gewend zijn.

Lambriex en Van de Werken tevreden over start van het WK

“Daar moet nog wel een schepje boven op”

Floris van de Werken, 49er

In de sterk bezette 49er vloot met 83 deelnemers wordt gestart in drie groepen. Lambriex en Van de Werken staan na de eerste dag zevende in het klassement. Het duo stond tevreden op het Haagse strand na hun eerste dag op zee. Van de Werken trapt af:

“Vandaag hadden we stroom tegen met de start. Dan kan je verwachten dat men te laat is. Maar iedereen was heel gretig en ging vol gas op de lijn af. Er waren best wel wat diskwalificatie voor te vroeg starten, wij gelukkig niet. Wij waren wel bij de mensen die gretig waren om met een goede start te beginnen.”

Lambriex vervolgt: “De wind en de stroming waren redelijk stabiel, er was één race waarin het wat meer onstabiel was, verder zat er niet zoveel in.”

Van de Werken besluit: “Het is okay om mee te beginnen. Er zitten zeker punten in waarvan ik denk dat kan beter. Vooral als ik naar mijn eigen rol kijk, dan denk ik: daar moet nog wel een schepje boven op.”

Van der Meer en Bouwer starten goed aan WK

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer op het WK in de Nacra 17.
Foto: Sailing Energy / World Sailing

“We hebben ons goed herpakt met twee tweetjes”

Laila van der Meer, Nacra 17

Naar dit WK hebben ze jaren toegewerkt. Nu moet het gebeuren om een grote stap te zetten richting deelname aan de Olympische Spelen in 2024. Voor Tokio kwamen ze net te kort, maar vandaag stonden ze er. Laila van der Meer en Bjarne Bouwer noteren twee tweede plaatsen in race twee en drie in de Nacra 17. De opening was iets minder met een tiende plaats, ze bezetten de vierde plaats in het klassement.

Laila van der Meer licht toe: “Het waren echt perfecte condities. Gelijk vol gas foilen aan de wind.  Het mooiste wat er is. De kop is eraf en we zijn wel tevreden. Eerste wedstrijd was het resultaat niet echt super, we waren van plan om naar links te gaan, maar we konden ons lijntje niet houden. Dus we moesten overstag om vrije wind te zoeken, en konden niet meer bijkomen. Maar we hebben ons daarna heel goed herpakt met twee tweetjes.”

Bouwer voegt eraan toe: “Die tweede plaats was extra bijzonder als je ook nog bedenkt dat we een rondje gedraaid hebben omdat we in een protestsituatie met de Duitser terecht kwamen en ze bijna nog weer inhaalden voor de finish.”

“Het is lekker dat we de eerste dag hebben gehad”

Annette Duetz, 49erFX

Van Aanholt en Duetz blij dat WK is gestart

Odile van Aanholt en Annette Duetz in de 49erFX tijdens het WK Zeilen dag 1 in Den Haag.
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Regerend wereldkampioenen Odile van Aanholt en Annette Duetz in de 49erFX, waren blij dat ze gewoon het water op konden nadat een recente trainingsblessure hun deelname aan de regatta bedreigde. Duetz, die met een kniebrace zeilt, begon rustig aan de wedstrijd en kreeg weer wat vertrouwen in de boot. Hoewel ze buiten de top tien staan, is er een goed gevoel in het team.

Duetz legt uit: “We waren hier vorige week aan het trainen toen er 20-25 knopen stond en ik blesseerde mijn knie. Dus om hier te racen is al een opluchting en een grote stap voor ons.”

“Eerste dag supermooie omstandigheden. Wat wil je nog meer, behalve een goed werkende knie. Negentig procent van die dingen die ik moet doen gaan goed. Rechtdoor varen bijvoorbeeld. En we gingen hard vandaag, daar putten we wel vertrouwen uit.”

“Maar zeker op een dag als vandaag, als de wind redelijk stabiel is, dan komen er veel boten tegelijk bij een boei. Dan is het wel even schakelen. Al met al is het is anders dan normaal. Onze voorbereiding op het WK had je liever anders gezien. We moeten er weer wat inkomen, daarom is het lekker dat we vandaag gehad hebben.”

Volg het Allianz WK Zeilen:

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.