De ILCA zeilers ook gestart op het WK Zeilen

Het Wereldkampioenschap zeilen in Den Haag is in volle gang. Vandaag gingen ook de ILCA zeilers van start terwijl de wedstrijdleiding uitdagende omstandigheden kende.

Door Redactie | 13 augustus 2023

Marit Bouwmeester opent WK sterk op dag 3 van hert WK Zeilen

De ILCA zeilers ook gestart op het WK Zeilen

Door Redactie | 13 augustus 2023

Advertentie

Lees hieronder de informatie uit het persbericht van deze dag

De Laserzeilers maakten hun debuut op de derde dag van het Allianz WK Zeilen. In de ILCA 6 opent Bouwmeester haar toernooi met een klinkende overwinning, gevolgd door een 19de plaats in race twee. In de ILCA 7 is de derde plaats van Duko Bos in race twee ook een sterke score. Skiffzeilers Lambriex en van de Werken houden met succes vast aan de koppositie en Van Aanholt en Duetz herstellen zichzelf met twee overwinningen en klimmen naar vijfde plaats in de ranglijst.

Dag van grote windraaiingen met veel stroming

De omstandigheden waren op deze zondag een stuk lastiger dan de eerste twee racedagen. Er stond een afnemende wind die regelmatig behoorlijk van richting veranderde als gevolg van buien die over de Noordzee trokken. Dit gekoppeld aan de stroming van zo’n 2,5 knoop maximaal, zorgt voor wat uitdagingen bij de deelnemers en wedstrijdleiding.

Bouwmeester wint openingsrace

Marit Bouwmeester begint aan dit allereerste WK in eigen land als een van de favorieten op haar thuiswater. Dat moet genoeg druk geven. Maar de viervoudig wereldkampioen en winnaar van drie olympische medailles opent met een overtuigende overwinning. Maar dan, gevolgd door een 19de plaats.

Marit: “De wind draaide op een gegeven moment van 180 graden naar 240 graden. Dat is wel wat veel. Het was lastig, we gingen om 11 uur het water op en we startten pas om vier uur. En we hadden stroom tegen met de start. Ironisch genoeg is iedereen aan het overcompenseren zeg maar. Met als gevolg, heel veel black flags (diskwalificatie voor te vroeg starten red.). Mijn eerste race ging goed. Die tweede race was ik te voorzichtig. Je wilt geen schade oplopen op de eerste dag. Dat pakte niet goed uit. Maar het is wat het is.”

Duko Bos in de ILCA 7 start goed aan zijn WK.
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Duko Bos tevreden met de eerste dag

Duko Bos moest even inkomen op zijn eerste dag op WK en noteerde een 18de plaats in de eerste race. Met een derde plaats in race twee herstelt de zeiler van RZV Rotterdam zich op een sterke manier en bezet na twee gezeilde races de 11de plaats van de 138 deelnemers.

Bos vertelt: “De eerste race was wel wat minder. Ik begon gewoon achteraan bij de start. Met name de verkeerde kant van de startlijn gekozen. Daar baalde ik wel van. Wel een goede race gevaren en uiteindelijk 18 de geworden. De tweede race ging een stuk soepeler. Begon al een stuk meer vooraan. Voor de komende dagen gewoon scherper zijn bij de start. Al met al wel tevreden. Hoop leerpunten voor de rest van de week.”

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.