Eerste goud is binnen voor Nederland op Allianz WK Zeilen

Een unieke prestatie op het Nederlandse water. In de 49er klasse hebben Bart Lambriex en Floris van de Werken voor de derde keer op rij de wereldtitel zeilen behaald!

Door Redactie | 17 augustus 2023

Bart Lambriex en Floris van de Werken derde keer wereldkampioen 49er

Eerste goud is binnen voor Nederland op Allianz WK Zeilen

Door Redactie | 17 augustus 2023

Advertentie

Lees hieronder de informatie uit het persbericht van deze dag
Omslagfoto: Sebastiaan Nederhoed

In de ochtend van 16 augustus stonden hun Spaanse rivalen nog op gelijke hoogte. Aan het einde van een zeer sterke dag hebben Bart Lambriex en Floris van de Werken maar liefst 25 punten voorsprong en daarmee ook het goud al in handen. Want met de medalrace nog te gaan, met alleen de beste tien van het klassement, zijn de huidige wereldkampioenen al zeker van hun derde wereldtitel op rij.

Glunderend en rustig stonden Bart Lambriex en Floris van de Werken de internationale media te woord. Of ze altijd zo kalm zijn na het winnen van een wereldtitel, wordt er gevraagd? Wandelend met boot door het immense WK bootpark, op weg naar hun eigen stekkie, worden ze door alle tegenstanders die er lopen gefeliciteerd. Een soort ereronde. Een mooi moment, Lambriex geniet zichtbaar.

Drie jaar op rij de beste van de wereld

Drie jaar geleden stapten ze met elkaar in de boot en sindsdien zijn drie jaar op rij de beste van de wereld in deze zeer uitdagende en atletische skiffklasse. Een klasse die voor velen het voorportaal is voor het grote werk zoals de SailGP en de America’s Cup.

Hoe ze al drie jaar op rij de beste zijn leggen ze geduldig uit. Ze waren in aanloop naar deze dag ook een beetje getergd door de gang van zaken met het Spaanse team die door de internationale jury gecompenseerd werd in race zes. Voor iets wat in de ogen van het Nederlandse kamp niet terecht was. Aldus Floris van de Werken in gesprek met de verzamelde Nederlandse pers.

WK Zeilen dag 6 goud voor Nederland
De Nederlandse heren op weg naar de wereldtitel.
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Harde strijd op het water

“Op het water is het sowieso een hele harde strijd en vooral als de condities wat zwaarder worden. Dan is er zeker een oorlogssfeer op de baan. Vanwege de slijtageslag, vanwege de blessures, het omslaan. Maar die sfeer is er ook als dingen niet eerlijk voelen. Dat brengt vuur in de mens. Dat vuur en die energie zetten we om in een soort superfocus vandaag”, legt Floris van de Werken uit.

Bart Lambriex vult aan: “We hebben meerdere goede dagen gehad. En de topteams stonden heel dicht op elkaar, niet alleen met Spanje. Maar het is heel fijn als je op zo een belangrijke dag het zo goed kan doen. Hoe dat kan…? Het zijn de details, de kleine beetjes in de snelheid, de beetjes in strategie, hoe we de vlagen zien aankomen.”

Lambriex en Van de Werken hebben morgen 17 augustus weer een rustdag en zeilen vrijdag 18 augustus de medalrace om na afloop hun derde gouden medaille voor een wereldtitel op te halen. Lambriex sluit af en zegt: “De medalrace gaan we aan meedoen en we gaan het beste van onszelf laten zien.”

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.