Zeilen met ijs op het dek

De mooiweerzeiler heeft zijn boot al in de winterstalling of is vertrokken naar het zuiden. De fervente wedstrijdzeiler denkt er geen moment over om zijn of haar boot uit het water te halen. De winterzeilwedstrijden zijn alweer in volle gang. Wat beweegt deze diehards om in de koudste maanden van het jaar te blijven varen?…

Door Anke Haadsma | 20 februari 2020

Zeilen met ijs op het dek

Zeilen met ijs op het dek

Door Anke Haadsma | 20 februari 2020

Advertentie

Uw advertentie hier? Neem contact op.

De mooiweerzeiler heeft zijn boot al in de winterstalling of is vertrokken naar het zuiden. De fervente wedstrijdzeiler denkt er geen moment over om zijn of haar boot uit het water te halen. De winterzeilwedstrijden zijn alweer in volle gang. Wat beweegt deze diehards om in de koudste maanden van het jaar te blijven varen? “Het is de perfecte voorbereiding op het zomerzeilseizoen,” vertelt een winterwedstrijdzeiler. “We kunnen onszelf als team nog meer ontwikkelen door te blijven varen. Dat wat in de zomer niet goed ging, kunnen we in de winter trainen. En het is een leuke training, want het is in competitieverband. Je voorkomt zo dat je aan het begin van het seizoen nog heel veel met elkaar moet trainen om weer in vorm te komen. Je blijft namelijk in vorm.” “Het is ook goed voor de teamspirit, en nog gezellig ook! Aan het einde van de dag sta je met alle teams nog gezellig na te praten in het warme clubhuis. Het is competitief op het water, maar eenmaal op de kade kun je juist handige tips uitwisselen.” Teams die in de winter doortrainen maken in het seizoen dus eigenlijk meer kans in de prijzen te vallen.

Maar is het niet heel koud?

“Het valt best mee, je kunt je er goed op kleden. Ik zit wel eens op zondagochtend in de auto richting de haven, nadat ik het ijs van de ruiten heb gekrabt en denk dan wel eens, waarom doe ik dit ook alweer? Vervolgens kom je aan boord, moet je daar ook eerst het ijs nog van het dek krabben. En in de boot is het niet warm te krijgen dan hè. Maar eenmaal op het water, met genoeg lagen aan, zijn al die sores snel vergeten. En het is geen toerzeilen, het is echt wel hard werken aan boord. Dan ben je ook zo weer warm!”

Overzicht winter zeilwedstrijden

Ook een keer zo’n winterwedstrijd meemaken? Hierbij een overzicht van wedstrijden die in de winter gevaren worden. Lelystad: Coldhanded Cup – Klik voor meer informatie Scheveningen: IJspegel Trophy – Klik voor meer informatie Hellevoetsluis: Grevelingencup – Klik voor meer informatie Colijnsplaat: Goofies Race – Klik voor meer informatie Westeinder plassen: Snowball wedstrijden – Klik voor meer informatie Braassemermeer: Winterwedstrijden – Klik voor meer informatie Medemblik: Winterserie Teamzeilen – Klik voor meer informatie Hoorn: Winterwedstrijden WSV Hoorn – Klik voor meer informatie Mis je een wedstrijd? Laat het ons weten via: redactie@zeilwereld.nl

Foto: Archief IJspegel Trophy

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang 2 keer per maand de nieuwste artikelen in je mailbox!
!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uw advertentie hier? Neem contact op.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Uw advertentie hier? Neem contact op.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.