Op wie ga jij stemmen?

De lijst met genomineerden voor Zeiler van het Jaar 2023 is bekend. En de lijst is lekker gevarieerd. Van olympisch tot oceaan zeilers staan erop. Het wordt een moeilijke keus!

Door Anke Haadsma | 15 november 2023

Zeiler van het Jaar 2023 Foto Laurens Morel

Op wie ga jij stemmen?

Door Anke Haadsma | 15 november 2023

Advertentie

Nog even en we kunnen weer naar de stembox! En dan heb ik het niet over die van woensdag 22 november voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ik heb het over die van dinsdag 19 december voor de Zeiler van het Jaar 2023 verkiezing. Dit jaar kijk ik extra uit naar deze uitreiking, de lijst met genomineerden is namelijk heel divers!

Vorig jaar schreef ik al eens over dit soort sportawards, ik vind er namelijk wel iets van. Lees hier nog eens terug wat ik er ook alweer precies over vind.

We hebben dit jaar twee grote zeilevenementen in Nederland gezien: The Ocean Race stopover in Den Haag, en in dezelfde haven, het Wereldkampioenschap Zeilen. Twee evenementen waar veel Nederlanders aan mee deden, logisch dat een aantal van hen in de lijst met genomineerden staan dus. Maar naast die olympische en oceaan zeilers, staan er ook andere, meer onverwachte, kandidaten op de lijst. Dat maakt het dit jaar extra onvoorspelbaar wie er met de Conny van Rietschoten Trofee vandoor gaat.

Op de omslagfoto van dit artikel staan overigens Annette Duetz en Odile van Aanholt, zij wonnen vorig jaar de prestigieuze Conny van Rietschoten Trofee, de prijs voor de Zeiler van het Jaar. Aangezien dit duo vorig jaar al wonnen, zijn zij dit jaar uitgesloten van deelname. Foto door: Laurens Morel.

Olympische zeilers

Vaak staan er meerdere olympische zeilers op de nominaties. Dit jaar zijn het er ‘slechts’ twee. Dat zijn dan ook niet de minste wat mij betreft. Bart Lambriex & Floris van de Werken hebben afgelopen zomer een hele uitzonderlijke prestatie geleverd met een derde wereldtitel op rij in de 49er. En afgelopen week wisten ze ook nog hun olympisch ticket veilig te stellen tijdens het EK in Portugal.

Op de IQ-Foil (voormalig RS:X klasse) wist Luuc van Opzeeland met overmacht de wereldtitel te bemachtigen afgelopen zomer in Scheveningen. Die titel is hem zeer gegund omdat hij de afgelopen jaren steeds net naast goud greep op EK’s en WK’s.

49er zeilers genomineerd voor Zeiler van het Jaar 2023
Bart Lambriex en Floris van de Werken in de 49er, de zeiler van het jaar 2023?
Foto: Sander van der Borch

Oceaan zeilers

In een jaar waarin The Ocean Race gezeild wordt, is het niet meer dan logisch dat deze groep zeilers ook aan bod komt. In dit geval is Rosalin Kuiper genomineerd, de enige vrouwelijke nominatie in deze categorie dit jaar. Echt een introductie heeft Rosalin waarschijnlijk niet nodig; zij heeft als enige Nederlander de gehele route van The Ocean Race gevaren aan boord van de IMOCA Team Malizia. Online heeft zij het oceaan zeilen dichter bij een grote groep zeilers, én niet-zeilers, gebracht. Ook is zij voor veel jonge zeilers een inspirerend rolmodel geworden en voor de zeilsport een ware ambassadeur.

Interessant: Onlangs is Rosalin Kuiper aan de slag gegaan als schipper bij Team Holcim-PRB

Heb je het over oceaan zeilers van 2023, dan horen Ysbrand Endt en Frans Budel ook wel in het rijtje thuis. Dat vond de jury gelukkig ook! Het duo wist de winst in de Globe 40, een rond de wereld wedstrijd voor Classe 40 jachten, op hun naam te schrijven. In tien maanden tijd legden zij ongeveer 33.000 zeemijl af en hadden ze zeven stopovers.

Meer over die overwinning: Globe 40: Hollands Glorie op Frans toneel

Wereldkampioenen

Naast de wereldkampioenen in het olympisch zeilen, zien we nog twee wereldkampioenen die zijn genomineerd voor de Zeiler van het Jaar. Hierin is Dirk de Ridder voor velen een bekende naam. Hij tikt alle boxen aan: olympisch, Ocean Race én America’s Cup. Hij is ook geen onbekende in het TP52 circuit waar hij al jaren in de top meedoet als grootzeiltrimmer. Dit jaar leverde dit hem de wereldtitel op, samen met zijn team.

In een andere echte racer klasse, de RC44, werd een team met Nederlands tintje afgelopen jaar wereldkampioen. Het gaat om het team Charisma van de Nederlandse eigenaar Nico Poons. Aan boord zitten diverse Nederlanders: Ivan Peute, Robin Jacobs en Dimitri Simons. Het is het tweede jaar op rij dat dit team de titel wint. De RC44 is een van de meest competitieve klasses waarin je alle internationale topzeilers tegenkomt. Dat maakt het zo’n opmerkelijke prestatie!

De winnaars van het Zeiler van het Jaar gala 2023?
Team Charisma wereldkampioen in de RC44 klasse.
Foto: Martinez Studio

Talenten en coaches

Naast een Zeiler van het Jaar, is er ook een talent én een coach van het jaar. De prijs voor het talent van het jaar wordt vooral gezien als aanmoedigingsprijs voor zeiltalenten onder de 21 jaar. Dit jaar zijn dit Folkert van Surksum & Lars Ganzevles die goud pakten op het WK29er in het onder 17 klassement. De andere genomineerde is Roos Wind, een ILCA6 zeilster die tweede werd op het EK onder 19, derde op het WK onder 19 en zich voor het derde jaar op rij wist te kwalificeren voor de Youth Worlds 2023.

Qua coaches zal het je niet verbazen dat dit veelal de, in dit geval, mannen achter de genomineerden hierboven zijn. Zo is Marc de Haas, coach van onder andere Roos, genomineerd. Hij coacht overigens al jaren succesvolle talenten naar de top. Een terechte nominatie dus. Ook de coach van de drievoudig wereldkampioenen in de 49er, Bart en Floris, dingt mee naar de prijs voor coach van het jaar. Dit is de Britse Rick Peacock. Bescheiden en gedreven zijn twee woorden die zijn coachingsstijl kenmerken.

De enige genomineerde coach die niet in verband wordt gebracht met een van bovenstaande namen is Pieter Jan Postma. Wellicht meer bekend als Finn zeiler, maar de laatste jaren is hij toch vooral coach. Al drie jaar op rij boekt hij successen met de 69F en hij is als coach betrokken bij het Youth America’s Cup Foiling Team. Dat coachen doet hij met evenveel gedrevenheid als hij vroeger altijd in de boot zat.

Pieter Jan Postma is een druk bezette coach, naast de 69F en Youth America’s Team, coacht hij ook ILCA7 zeiler Duko Bos.
Foto: Sailing Energy

Lastige keuze

Net als met de verkiezingen van 22 november, vind ik het dit jaar een hele lastige keus waar ik op ga stemmen. Stem ik op prestatie, op sympathie of breng ik een stem uit ter bevordering van de zeilsport? Waarschijnlijk een combinatie van die drie. Om alle genomineerden wat beter te leren kennen, zullen we ze de komende tijd wat uitgebreider aan jullie voorstellen. Wellicht helpt dat ook in mijn eigen keus op 19 december in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Benieuwd wat er precies gaat gebeuren tijdens het Zeiler van het Jaar gala? Bekijk hier het programma, wie weet zien we elkaar daar!

Weet jij al op wie je gaat stemmen, ik ben benieuwd. Laat het weten in een reactie onder dit bericht, wie weet inspireer jij mij weer!

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.