Goud plus twee keer brons

De Nederlandse zeilploeg is weer thuis. De medailles zijn flink gevierd op het Olympic Festival in Scheveningen. Tijd om terug te kijken met bondscoach Jaap Zielhuis.

Door Anke Haadsma | 11 augustus 2021

Kiran Badloe goud Olympische Spelen

Goud plus twee keer brons

Door Anke Haadsma | 11 augustus 2021

Advertentie

Het zit erop, de Nederlandse zeilers hebben gestreden om zeilmedailles Tokio. Die strijd leverde een gouden medaille en twee bronzen medailles op. Goud voor Kiran Badloe op de RS:X, brons voor Marit Bouwmeester in de Laser Radiaal en brons voor Annemiek Bekkering & Annette Duetz in de 49erFX.

Het was geen makkelijke weg voor de ploeg, zowel in de voorbereiding als op het toernooi zelf niet. Die lastige voorbereiding, daar hadden alle sporters last van. Door de vele corona maatregelen kon er nauwelijks worden getraind in het buitenland, werden internationale toernooien afgelast en zat Tokio continu op slot. Voor de Nederlandse zeilploeg was een ‘home away from home’ gecreëerd nabij de olympische haven, maar hier konden ze niet terecht. Lees meer hierover in een eerder interview met teammanager Dorien Hoekstra.

Gelukkig zat het niet allemaal tegen. In Nederland mochten topsporters mede dankzij de inspanningen van NOC*NSF weer reizen en de trainingen werden hervat. Het gaf de 49er zeilers Bart Lambriex en Pim van Vugt de kans om zich te plaatsen voor Tokyo 2020. Op de valreep werd een hele goede alternatieve accommodatie gevonden vlak bij de olympische haven. 

Reactie Bondscoach Jaap Zielhuis

We ontvingen een reactie van bondscoach Jaap Zielhuis over zijn ploeg in Tokio. Hierbij staat hij kort stil bij alle zeilteams en hun prestaties:

“Ik ben blij met die drie medailles, dat is voor een klein landje als Nederland een waanzinnige prestatie. We zaten dicht bij de vierde medaille bij de laatste boei van de medalrace in de Finn. Nicholas Heiner lag op een bronzen positie, maar dat is niet gelukt. Zo is topsport. Daarvoor waren de prestaties eerder in de week in de Finn niet goed genoeg.” 

“Ik ben natuurlijk trots op dit team en hoe we als ploeg omgegaan zijn met elkaar en met de omstandigheden. Maar de belangrijkste vraag gaat over de prestaties van alle verschillende campagnes in dit team. Want we nemen deel in zeven verschillende disciplines en al die campagnes zijn allemaal zo opgezet dat ze het beste passen bij die persoon of dat team.”

“One size, fits nobody. Met andere worden, iedereen moet het precies voor elkaar hebben. Al die verschillende manieren creëen ook veel onderling respect. Omdat ze van elkaar zien dat verschillende wegen tot goud kunnen leiden. En juist die verschillen daar leren ze onderling van.”

Hoofdcoach Jaap Zielhuis over zeilmedailles Tokio
Bondscoach Jaap Zielhuis
Foto: Lize Kraan

Kiran Badloe
“Kiran is fenomenaal. Niet vergeten, dit zijn z’n eerste spelen. Best spannend allemaal. Hij is gewaarschuwd dat er tegen hem geprotesteerd gaat worden en dat gebeurd natuurlijk. Daar gaat hij heel goed mee om. Aaron (McIntosh, zijn coach, red.) helpt hem daar natuurlijk goed bij. En hij maakt het heel indrukwekkend af. Helemaal geweldig.”

Marit Bouwmeester
“Marit moest vechten deze week. Het was moeizaam. De voorbereiding was bijzonder, we kwamen een week van tevoren in Tokio aan. Net als alle anderen, dus dat is geen excuus. Maar Marit heeft het water heel grondig geanalyseerd met alle notities. Maar op enig moment moet je ook zeggen; die info zit in m’n rugzak en nu gaan we racen. Ieder vlaagje dat er nu staat weer pakken. Want het is natuurlijk geen exacte wetenschap. Dat met flair en met gevoel varen, is pas de volgende dag gekomen. Die eerste dag was wat dat betreft pijnlijk en dan komt die zwarte vlag er ook nog overheen. Het was een uphill battle. Ik heb enorm veel respect voor Marit, hoe hard ze heeft gevochten. Hoewel ze zelf zegt dat ze die medaille voor de derde plaats niet telt, ik tel hem wel mee.”

Huldiging Marit Bouwmeester in Scheveningen

Annemiek Bekkering & Annette Duetz
“Annemiek en Annette zijn natuurlijk ook bijzondere vrouwen. Vijf jaar geleden stonden ze in Rio en als het heel spannend werd, gingen ze echt niet zo goed. Twee keer wereldkampioen geworden intussen. Dat hebben ze op hun eigen manier ontwikkeld. Veel praten, rustig praten onderling, een hele constante lijn hiernaartoe gewerkt. Natuurlijk gun je ze een gouden medaille, maar het zijn kleine dingen en alles moet dan goed gaan. Dat is zeilen en dat is de medalrace.”

Brons olympische Spelen
Brons voor Annemiek en Annette in de 49er
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Nicholas Heiner
“Zoals gezegd. Nicholas haalde het net niet in de medalrace. Maar verloor het natuurlijk eerder in de week. Hij zeilt een geweldige medalrace. Die jongen gun je zoveel meer. Hij werkt keihard, zo een sterke gast.”

Lilian de Geus
“Lilian de Geus had denk ook moeite met laat aankomen. Die moet wennen en racen op die plek, dan rust nemen en pas dan beginnen. Het is geen excuus, het is zoals het is, maar ik denk als we volgende week een andere race zouden varen, dan staat Lilian er gewoon weer.”

Afrodite en Lobke in actie op de Olympische Spelen
Foto: Sailing Energy / World Sailing

Afrodite Zegers & Lobke Berkhout
“Afrodite en Lobke hebben het heel zwaar gehad deze week. Ze hebben heel veel energie gestoken in de onderling samenwerking. Dat is ook heel goed gegaan. Dit voorjaar werden ze nog tweede op het WK. Wat er misging in Tokio weet ik nog niet. Ik denk dat ze het zelf ook nog niet weten. Andere teams varen al langer met elkaar en hebben dit ook allemaal moeten doorstaan zoals Annemiek en Annette in de 49erFX. Het heeft tijd nodig. Afrodite en Lobke zijn het deze week in elk geval niet gelukt.”

Bart Lambriex & Pim van Vugt
“Tot slot Bart en Pim. Geweldig toch! Die mannen lopen hier rond met een glimlach op hun mond. Varen hartstikke goed. Twee jongen gasten, in een klasse waar echt de grootste zeilers van de wereld in rond varen. Dat ze er zo dicht op zitten, belooft veel voor de toekomst.”

Tijdens de Olympische Spelen publiceerden wij dagelijks een update over de Spelen en reacties van de zeilers zelf. Lees deze hier na!

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.