Hoe gaat het met de voorbereidingen voor Parijs 2024?

De Olympische Spelen, een half jaar na Tokio en 2,5 jaar voor Parijs. We praten bij met Jaap Zielhuis die ons meeneemt in de olympische campagnes die eraan komen. Hierbij neemt de zeilploeg geleerde lessen mee uit Japan.

Door Anke Haadsma | 26 januari 2022

49er Bart Lambriex en Floris van de Werken WK 2021

Hoe gaat het met de voorbereidingen voor Parijs 2024?

Door Anke Haadsma | 26 januari 2022

Advertentie

“Komend jaar verwachten we een dipje in de prestaties van de Nederlandse zeilploeg”, het zijn de woorden die bondscoach Jaap Zielhuis uitspreekt. Hij praat ons bij over de campagne van de zeilploeg richting de Olympische Spelen van Parijs 2024. Met veel veranderingen in de ploeg ten opzichte van de Spelen in Tokio, hoeven we in 2022 niet per se topprestaties te verwachten.

De Olympische Spelen van Parijs worden verzeild in Marseille, 800 kilometer ten zuid-oosten van de hoofdstad. Deze plek aan de Middellandse Zee is niet onbekend voor Team Allianz, afgelopen zomer is er ook al getraind. Hoewel we dus steeds spreken over Parijs 2024, vindt het zeiltoernooi eigenlijk in Marseille plaats. Deze plaatsen kunnen hierdoor af en toe door elkaar gebruikt worden wanneer we het over de Olympische Spelen 2024 hebben.

Bondscoach zeilploeg Parijs 2024
Bondscoach Jaap Zielhuis van Team Allianz over zeilploeg Parijs 2024
Fotograaf: Richard Langdon/Ocean Images

Niet top gepresteerd in Tokio

Maar voordat we naar Frankrijk afreizen, kijken we nog even terug naar Japan. Afgelopen zomer vonden de Olympische Spelen hier in Tokio plaats, na een jaar uitstel. Nederland kwam hier in zeven zeilklassen uit. We gingen met drie medailles naar huis, niet helemaal het resultaat waarop vooraf was gehoopt. “Mondiaal waren we het derde land op deze Spelen, en in perspectief met eerdere Spelen mogen we blij zijn met dit resultaat”, aldus Jaap. “Maar over het algemeen gezien hebben we niet top gepresteerd in Tokio. We gingen voor vier medailles, hebben er drie gehaald. Eén goud en twee keer brons.”

Toch nog even vergelijken: vijf jaar eerder namen we in Rio de Janeiro slechts twee medailles mee naar huis, maar dit was wel twee keer een gouden plak. Jaap: “We hebben toen geleerd, en blijven ook nu weer leren van deze campagne in Tokio. In het voorjaar van 2020 waren wij klaar voor de Spelen, maar er werd een jaar uitgesteld. We zijn vervolgens te lang uitgegaan van ons ideale scenario. Hadden een huis in Tokio waarin ieder zijn aparte ruimte had. Dit had gewerkt in Rio, en wilden we daarom graag weer realiseren in Tokio. Dat ideale scenario, moesten we uiteindelijk toch vanaf stappen. De zeilers moesten verblijven in een hotel. Hier bleek uiteindelijk dat juist dat samenzijn als heel positief is ervaren, dat nemen we dus zeker mee naar Marseille.”

Intussen heeft het Watersportverbond al een mooie locatie in Marseille gevonden, direct aan de haven. Hier wordt een nieuwe thuisbasis gevormd voor de Nederlandse ploeg. Rekening houdend met een vernieuwd ideaal scenario.

Volop foilen in Frankrijk

Zo zijn er meer lessen die Team Allianz meeneemt uit eerdere campagnes. Maar laten we ook eens kijken wat de plannen van Jaap en zijn staf zijn voor deze volgende olympische campagne. Er is namelijk best wat veranderd. Zo gaan we foilen in vijf van de tien klassen, zijn er maar liefst vier nieuwe zeildisciplines en vallen er hierdoor ook disciplines af. Een overzicht van de veranderingen voor de Nederlandse ploeg:

  • De RS:X Boards zijn vervangen door het IQ Foil board voor zowel de mannen als vrouwen.
  • Het foilende kitesurfen is nieuw toegevoegd voor mannen en vrouwen
  • De 470 wordt een gemixte klasse voor mannen en vrouwen
  • De Finn is geen olympische klasse meer
  • Annemiek Bekkering is gestopt in de 49erFX
  • Pim van Vugt en Bart Lambriex varen niet meer samen in de 49er
Kiran Badloe IQ Foil voor Parijs 2024
Kiran Badloe op de IQ Foil met achter hem zijn trainingsmaatje Sil Hoekstra.
Fotograaf: Richard Langdon/Ocean Images

De medaillekansen

Team Allianz ziet momenteel in vijf klassen medaillekansen voor Parijs 2024. “In de IQ Foil, de nieuwe windsurfdiscipline, hebben we al een aantal goede surfers zitten. Hiervan is Kiran Badloe (goud in Tokio, red.) nog niet op topniveau. Andere jongens die in deze klasse surfen kennen we uit andere windsurf disciplines en zijn al enkele jaren met het foilen bezig.” De oplettende lezer zal weten dat ook Kiran al wel langer aan het foilen is, maar door zijn olympische campagne op de RS:X, moest hij tot vorig zomer voorrang geven aan het niet foilende board. Bij de dames op de IQ Foil zien we nu alleen nog Lilian de Geus in de Nederlandse ploeg, zij werd vijfde op de RS:X in Tokio.

In de ILCA 6 (Laser Radiaal) ziet Jaap kansen voor Team Turbo, waarin de meeste ogen zijn gericht op Marit Bouwmeester. “Zoals wellicht bekend is Marit op dit moment zwanger, komend voorjaar zal ze bevallen van haar kindje. Ze blijft mij ervan verzekeren dat ze daarna zo snel mogelijk weer in de boot zit.” Zo schetst Jaap de typische drive van deze olympische zeilster die alle kleuren al heeft verzameld op de Spelen. In aanloop naar Tokio trainde Marit met een vast team aan meiden, ‘Team Turbo’. Ook zij hebben hun speren nu gericht op deelname in Marseille.

De laatste twee klassen waarvan Jaap en zijn team zeggen dat er medaillekansen zijn, zijn de 49er en 49erFX. “Afgelopen najaar werden we in beide klassen wereldkampioen. Nu weten we dat het veld niet op volle sterkte was, omdat veel olympische zeilers nog niet aan het varen waren. Maar het laat wel zien dat er potentie zit in deze klassen. De beide teams die het toernooi wonnen, varen nog niet eens zo lang samen.”

Wereldkampioenen 49er en 49erFX
De regerend wereldkampioenen in de 49erFX én de 49er: vlnr Elise de Ruijter, Floris van de Werken, Odile van Aanholt, Bart Lambriex 
Fotograaf: Sailing Energy / Oman Sail

Kiezen voor maatwerk per klasse

In de Nacra 17, de ILCA7 (Laser Standaard) en het kitefoilen zit ook potentie, maar deze campagnes zijn nog relatief nieuw. Daarom richt het Watersportverbond met deze klassen zich op de Spelen in Los Angeles in 2028. Betekent natuurlijk niet dat de zeilers in de klassen geen kans maken onderdeel te zijn van de zeilploeg Parijs 2024. “We hebben van de afgelopen campagnes geleerd dat maatwerk per klasse belangrijk is, wat werkt voor Marit, hoeft niet ook te werken voor Kiran bijvoorbeeld. Daarom moeten we wel een selectie maken met de klassen waar wij succes mee denken te boeken. Voor die specifieke klassen en zeilers kunnen we dan maatwerk bieden en ze de staf en spullen geven die zij nodig hebben.”

Aan dit maatwerk zit natuurlijk en prijskaartje, daarom moet het Watersportverbond keuzes maken en voorrang geven aan een aantal campagnes. De gekozen klassen hebben in het verleden al succes laten zien. Dit is mede te danken aan de manier waarop getraind wordt, trainingsgroepen zijn van enorme waarde. “Je kunt dit bijna rechtstreeks vertalen naar de medailles die we hebben gehaald. In de RS:X hadden we de trainingsgroep met Kiran, Dorian en Sil, hier haalden we goud. In de 49erFX hadden we een hele dames squat die jarenlang samen trainden. En in de ILCA6 hadden we dus Team Turbo. Dit leverde ons twee keer een bronzen medaille op.”

Klik hier om te zien hoe de nationale selectie er op dit moment uitziet in de olympische klassen

Marit Bouwmeester wil onderdeel zijn van zeilploeg Parijs 2024
Marit Bouwmeester in actie op de Allianz Regatta 2021
Fotograaf: Sander van der Borch / Allianz Regatta

Richten op Nederlandse trainingsgroepen

Dit waren de trainingsgroepen met Nederlandse zeilers, dat is waar het Watersportverbond in de toekomst meer naar wil werken. “Hierdoor waren we niet afhankelijk van anderen, en in corona tijd kon iedereen gewoon doortrainen. Je zag bij Nicholas Heiner, in de Finn, al dat het lastiger was aansluiting te vinden bij een trainingsgroep. Ook omdat hier op een gegeven moment werd gedacht: ‘daar willen we niet mee samen varen, hij gaat ons te hard voorbij’.” Een bredere selectie en meer Nederlandse topzeilers, dat is een mooie ambitie waar de eerste stenen al voor zijn gelegd. Deze ontwikkeling zal zich meer gaan laten zien richting de Spelen van Los Angeles 2028 en Brisbane 2032.

Eerst dus Parijs 2024, de verschillende campagnes zijn gestart en de prioriteiten vastgelegd. Maar welke zeilers we straks in de olympische ploeg gaan zien, daar is nog geen voorspelling over mogelijk. En die zullen we komend jaar, volgens de verwachtingen van Jaap, ook nog niet kunnen doen. Daarvoor is het nog te vroeg in de campagne, hoewel we ook nog ‘maar’ 2,5 jaar hebben. Het Wereldkampioenschap in eigen land volgend jaar, dat moet de springplank naar Parijs worden.

De komende tijd gaan wij de diverse olympische zeilklassen en hun zeilers verder uitlichten. Wil jij hiervan op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Wedstrijdzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.